חברת פריים אנרג’י התקדמה בשנת 2023 לקראת הקמה של פרויקטים סולאריים ומתקני אגירה בהיקף משמעותי. התוצאה כבר נראית בעין – תשואות האג”ח של החברה שנשקו רק לפני מספר חודשים ל-40% עומדות היום על 13%-15% ומבטאות הבעת אמון במהלכים העסקיים שביצעה החברה.
בכתבה אסקור בפניכם חלק מהתוכניות של החברה לשנה הקרובה ובכלל זה תחילת הקמה של 13 מתקנים סולאריים בשיתוף עם חברת להב, המהלך שביצעה החברה למכירת מחצית מהזכויות בפרויקט תלמים וגם את ה”מיני הסדר החוב” שביצעה החברה אשר שיפר משמעותית את מצבם של מחזיקי האג”ח של החברה ויאפשר גם לבעלי המניות להנות מהפירות שיניבו הפרויקטים שתקים החברה בשנתיים הקרובות.
רקע קצר
פריים אנרג’י היא חברת אנרגיה מתחדשת אשר מתמקדת בישראל. קפיצת המדרגה של החברה התרחשה בנובמבר 2021 כאשר זכתה במכרז להקמת מתקני ייצור חשמל בטכנולוגיה של דו-שימוש בהיקף של 475 מגה וואט (AC). בפרויקטים אלו הפקידה פריים אנרג’י ערבויות הקמה בהיקף של 71 מיליון שקל.
בשנים האחרונות ניסתה פריים אנרג’י לקדם את מימוש הזכייה במכרז אך בשל המצב הקשה של רשת החשמל – חברת החשמל התעכבה במתן תשובות לבקשות החברה, ובמרבית התשובות שהתקבלו החברה נדרשת להתקין מתקן אגירה כדי להתחבר לרשת במהלך 2024-2025. נכון להיום – לפריים אנרג’י יש תשובות מחלק חיוביות בהיקף של 250 מגה וואט (כ-53% מהיקף הזכייה המקורית), ולצידן היא צפויה להקים מתקני אגירה בהיקף של 1,200 מגה וואט שעה. יחד עם המתקנים הקיימים של החברה היא צפויה להפוך לשחקן משמעותי בתחום הסולארי והאגירה בישראל.
בהמשך הכתבה אתייחס לאותם 225 מגה וואט אשר לגביהם החברה עדיין לא קיבלה תשובות מחלק – אך אני חושב שכדאי לפרט קודם על השנתיים הקרובות אשר צפויות להיות שנים של עשייה, בהן צפויה פריים אנרג’י להקים את הפרויקטים שבהם זכתה ולבצע קפיצת מדרגה משמעותית.
עסקת להב
במהלך שנת 2023 מצאה פריים אנרג’י שותף אסטרטגי – חברת להב אנרגיה. השתיים חתמו על הסכם מחייב שלפיו יקימו יחד 13 מתקני דו שימוש בהיקף כולל של 103 מגה וואט (AC). להב צפויה להעמיד את ההון העצמי הנדרש לפרויקט (גם על חלקה של פריים). יתרת המימון להקמת הפרויקט יהיה מימון בנקאי.
הפרויקטים הרלוונטיים הם קצת יותר מורכבים מפרויקטי אנרגיה מתחדשת רגילים מאחר והם יכללו מרכיב אגירה בהיקף של 500 מגה וואט שעה. בעוד שהחשמל בפרויקט הסולארי צפוי להימכר לחברת החשמל – את החשמל שייאגר על גבי הסוללות מתכננות פריים אנרג’י ולהב למכור לאלקטרה פאוור אשר מספקת היום לציבור חשמל כ”מספק חשמל וירטואלי”.
הפרויקטים של פריים אנרג’י ולהב אשר צפויים להיות מוקמים החל מהמחצית השניה של 2024 הינם פרויקטים רווחיים – כאשר הצניחה של מחירי הפאנלים הסולאריים, הסוללות והרכיבים האחרים בשנה האחרונה יהפכו אותם לעוד יותר רווחיים. פריים אנרג’י גם תהנה מדמי ייזום שיכולים להגיע לעשרות מליוני שקלים ₪, ובכך יגדל גם ההון העצמי שלה בצורה משמעותית.
בשולי הדברים חשוב לציין כי הכניסה של להב לפרויקט שחררה לפריים אנרג’י חלק מהערבויות אשר הועמדו לחח”י בהיקף של כ-7 מיליון שקל. נכון – זה לא הרבה כסף אבל זה עדיין כסף.
ניתן להעריך כי לצד שיתוף הפעולה עם להב – פריים אנרג’י תנסה בתקופה הקרובה לאתר שותפים גם ליתר הפרויקטים שלגביהם ניתנה תשובת מחלק חיובית (150 מגה וואט סולארי + 750 מגה וואט שעה אגירה), ואולי אף להקים חלק מהפורטפוליו שלה בעצמה.
עסקת תלמים
עסקה משמעותית נוספת שביצעה פריים אנרג’י, אשר חיזקה באופן משמעותי את רמת הנזילות שלה היא מכירת מחצית מהזכויות בפרויקט תלמים. בחודש דצמבר האחרון השלימה פריים אנרג’י עסקה משמעותית למכירת מחצית מהזכויות בפרויקט תלמים שבו היא מחזיקה לידי קרן הליוס – זאת לפי שווי של 72 מיליון שקל.
פרויקט תלמים הוא פרויקט דו שלבי בהיקף של 14 מגה וואט (AC) אשר השלב הראשון שבו (5 מגה וואט) חובר לרשת החשמל בנובמבר 2022. הפרויקט זכאי לתעריף מובטח של כ-19-20 אגורות לקוט”ש ל- 23 שנה מיום הפעלתו. במהלך החודשים הקרובים צפויה פריים אנרג’י להקים גם את שלב ב’ ולחבר אותו לרשת החשמל.
בתמונה: פרויקט תלמים
מכירת מחצית מהזכויות בפרויקט צפויה להוביל לתזרים נטו של יותר מ-50 מיליון שקל עבור פריים. כבר בעת המכירה קיבלה החברה 24.5 מיליון שקל מקרן הליוס. בנוסף, שתי החברות משכו מבנק לאומי מימון בנקאי בגין שלב א’ אשר מופעל ומחובר לרשת, ולחברה נכנסו עוד כ- 7 מיליון שקל נוספים.
כעת – על פריים לממן (על חשבונה) את הקמת שלב ב’ של הפרויקט בעלות כוללת אשר מוערכת בכ-10 מיליון שקל. בסיום ההקמה – היא צפויה לקבל עוד כ- 12.5 מיליון שקל מקרן הליוס ולקבל עוד כ-16-17 מיליון שקל מהמשיכה השניה ממסגרת המימון של בנק לאומי.
פריים אנרג’י מבטיחה את התשלומים לאג”חים ביוני 2024
בחודש יולי האחרון עשתה פריים אנרג’י צעד חשוב מול מחזיקי האג”ח שהחזיר למשקיעים את הביטחון בחוב של החברה. לפריים יש שתי סדרות אג”ח סחירות בהיקף של קצת יותר מ-130 מיליון ע.נ., פריים ניהלה מגעים מול המחזיקים הגדולים אשר כלל שינוי בשטר הנאמנות של החברה.
במסגרת העסקה מול המחזיקים לא בוצעה דחייה של החוב או שינוי כלשהו בלוח הסילוקין, אך בוצע תיקון באחד הקובננטים עליו התחייבה החברה. במקביל, המשקיעים קיבלו חיזוקים ובטוחות משמעותיים לגבי התשלומים אותם חייבת להם החברה.
בימים האחרונים פריים הפקידה לטובת מחזיקי האג”ח בנאמנות סכום של כ-16 מיליון שקל. שנית, במסגרת תיקון שטר הנאמנות, פריים אנרג’י שעבדה לטובת המחזיקים את מלוא הבעלות על חברת האם של פריים תלמים, נתנה שעבוד שלילי על שתי חברות פרויקטים אחרות והתחייבה להימנע מכניסה להרפתקאות במכרזים חדשים. והכי חשוב – כאשר תשלים את הקמת שלב ב’ יקבלו המחזיקים לחשבון הנאמנות סכום נוסף של 13 מיליון שקל.
הסכומים האלו מבטיחים את תשלום הקרן למחזיקי האג”ח של החברה ביוני הקרוב בהיקף של 22 מיליון שקל לאג”ח א’ ו- 6 מיליון שקל לאג”ח ב’.
מקור מעניין נוסף לתשלומים של המחזיקים עשוי להגיע כבר בחודשים הקרובים ממקום לא צפוי. מאחר והחברה טרם קיבלה תשובת מחלק ביחס ל-225 מגה וואט – רשות החשמל קיבלה החלטה המאפשרת לחברות עד סוף מרץ 2024 לקבל חזרה 85% מהערבויות ביחס לסכומים אשר הועמדו. מבחינת פריים אנרג’י – ככל שהחברה לא תקבל תשובת מחלק חיובית – היא תוכל להיפגש עם כ-28-30 מיליון שקל אשר הועמדו כערבות על ה- 225 מגה וואט. לגבי ה-15% הנותרים – פריים אנרג’י עשויה לקבל אותם כיון שפנתה לבג”ץ בנושא והדיון יתקיים בחודשים הקרובים. מחצית מהסכום אותו תקבל פריים צפויים להיות מופקדים לטובת מחזיקי האג”ח עבור התשלום הצפוי ביוני 2025.
תמונת מצב
פריים אנרג’י מגיעה לשנת 2024 במצב טוב בהרבה מאשר בשנת 2023 והיא נערכת להקמת פרויקטים משמעותיים בהיקף של למעלה מ-100 מגה וואט בשנה הקרובה יחד עם להב, ופרויקטים נוספים עם שותף אחר או לבדה. הפרויקטים יכללו גם מרכיב של אגירה אשר החשמל מתוכו צפוי להימכר לידי אלקטרה פאואר ומספקים נוספים בעסקה ארוכת טווח.
תיקון שטרי הנאמנות עליו חתמה החברה מול מחזיקי אגרות החוב לפני כחצי שנה, והצעדים הנוספים שעשתה החברה – שיפרו את מצבם של המשקיעים והדבר בא לידי ביטוי בירידות חדות בתשואות האג”ח של החברה. כאשר שוק ההון יקבל וודאות ביחס להקמת העסקה עם להב – ייתכן שגם השוק יבין את הערך התלוי לא רק באג”ח אלא אף במניה אשר נסחרת כיום לפי שווי חברה של 56 מיליון שקל בלבד.
גילוי נאות:
אין בנכתב לעיל המלצה לביצוע פעולות בניירות ערך.
כל הפועל בנייר על בסיס סקירה זו – לוקח על עצמו את מלוא האחריות להפסדים שעלולים להיגרם לו.
נכון למועד פרסום הכתבה – הח”מ אינו מחזיק במניות המוזכרות בכתבה.
יובהר כי הח”מ הינו נותן שירותים של פריים אנרג’י