שנת 2022 עומדת להסתיים וזאת הייתה שנה קשה למשקיעים ולסוחרים. גם שוק ההנפקות בתל אביב עוד יתגעגע לימים העליזים של שנת 2021. אם בשנה שעברה הצטרפו לבורסה בתל אביב 99 חברות חדשות – בשנת 2022 הצטרפו לבורסה בתל אביב 18 חדשות בלבד – שמתוכן רק 13 הינן של הנפקות ראשוניות לציבור (IPO). בארבעת החודשים האחרונים – לא בוצעה בבורסה ולו הנפקה אחת.
בכתבה אסקור בפניכם את השנה שהייתה בשוק ההנפקות. בראייה קדימה – קשה לי לראות מתי שוק ההון יחזור לקלוט חברות חדשות. נראה שלפני שחברות חדשות יצטרפו לבורסה בדרך הראשית – נוצרו בבורסה המקומית הרבה חברות אשר עשויים להפוך לשלדים בורסאיים ועשויים לקלוט פעילויות חדשות בדרך האחורית.
בשנת 2022 גייסו 13 חברות ציבוריות סכום כולל של 2.35 מיליארד שקל. שתי ההנפקות המשמעויות היו של חברת שיכון ובינוי אנרגיה שגייסה 555 מיליון שקל וחברת אקרו נדל”ן שגייסה 500 מיליון שקל. עסקאות נוספות היו של קרסו נדל”ן (331 מיליון שקל), אימאג’סט אינטרנשיונל (320 מיליון שקל), בית בכפר (265 מיליון שקל) ומור גמל (100 מיליון שקל).
רוב ההנפקות האחרות היו קטנות יותר – יעקב פיננסים (88 מיליון שקל), בית וגג (78 מיליון שקל), יוזרוואי (32 מיליון שקל), ישראייר (25 מיליון שקל), פרקומט (23 מיליון שקל), גרייס ברידינג (17 מיליון שקל) ופרופדו (16 מיליון שקל).
רק עסקה אחת הניבה למשקיעים רווח פנומלי – של חברת פרקומט אשר מתעסקת בעולם של חניונים אוטומטיים. פארקומט שהונפקה ביולי השנה וגייסה 23 מיליון שקל הניבה למשקיעים רווח של כ-88% (בשקלול מרכיב כתבי האופציה). את רוב ההנפקה של פרקומט לקחו ארבעה משקיעים – מור גמל, אאורה, ישראל קנדה ומיטב – כך שהציבור לא באמת יכול היה ליהנות מהאירוע.
רוב העסקאות – בייחוד הגדולות שבהן הניבו למשקיעים בעיקר עוגמת נפש. אקרו נדל”ן שנחשבה לעסקת השנה והונפקה בחודש מרץ כאשר אף אחד לא צפה שהשווקים הולכים לפירוק – הניבה למשקיעים הפסד של 38%. גם חברת הדיור מוגן בית בכפר שהונפקה בינואר הניבה למשקיעים הפסד כבד של 40%. המניה של אימאג’סט איבדה כמחצית מהשווי שלה אבל עסקת ענק לרכישת המתחרה האמריקאי – צמצמה את ההפסד ל-22% בלבד.
בנוסף ל-13 ההנפקות שבוצעו – הצטרפו לבורסה עוד חמש חברות בדרכים אחרות:
אלטשולר שחם פיננסים – חברה חדשה שהחליפה את אלטשולר גמל.
דורסל החזקות – חברת סינאל פיצלה את פעילותה של חברת הבת דורסל – והמניות של דורסל החזקות נרשמו למסחר במקומן של מניית דורסל.
הייפר גלובל – חברה אשר פוצלה מחברת אמת – החברה שהחלה את דרכה במחיר של 1170 אגורות – נמצאת היום במחיר הגבוה ב-40%.
יו.אמ.איץ – חברה שנרשמה לבורסה בחודש פברואר במסגרת רישום כפול לאחר שהחברה גייסה אג”ח. המניה סובלת ממחזורים אפסיים.
לאונרדו דיאראס – החברה נרשמה למסחר כחלק מהמיזוג עם חברת ראדא אשר קלטה את הפעילות של חברת לאונרדו.
בתחילת השנה צפיתי כי 40 חברות יצטרפו למסחר בשנת 2022. זה כמובן לא התרחש. כל שנותר לי לצפות כי שנת 2023 תחזיר את החיוך למשקיעים.
גילוי נאות:
אין בנכתב לעיל המלצה לביצוע פעולות בניירות ערך.
כל הפועל בנייר על בסיס סקירה זו – לוקח על עצמו את מלוא האחריות להפסדים שעלולים להיגרם לו.
נכון למועד פרסום הכתבה – הח”מ אינו מחזיק בניירות המוזכרים בכתבה