חשבתם שהקורונה מאחורינו? תחשבו שוב. גם אם יהיה חיסון לקורונה עוד כמה חודשים – הקורונה לא הולכת להיעלם מן העולם. לרגע אחד היה ניתן לחשוב מהדיווח של חברות פייזר וביונטק על ההצלחה בניסוי הקליני בחיסון לקורונה שהוירוס חלף מן העולם. אז האמת היא שמדובר באמת בדיווח אופטימי שעשוי להעיד על תחילת הניצחון על הוירוס – אבל הדרך עד לאפס נדבקים בכל העולם היא ארוכה.
חברות הפארמה אשר מפתחות מוצרים, ותרופות לתחום הקורונה חטפו חזק ביום הדיווח: אילקס מדיקל צנחה 11.8% ולמחרת עוד 6.5%. מניית קמהדע איבדה 7% ו-4.5% בשני ימי מסחר, מניית פלוריסטם צנחה 14% ביומיים, אופקו איבדה כמעט 10% והרשימה עוד ארוכה.
הכתבה הנוכחית תנסה להסביר לכם את הסיטואציה דרך נקודת מבט של חברה אחת בתחום – אנלייבקס שמנייתה צנחה ב-21% ביום הדיווח. בשני ימי המסחר שלאחר מכן – המניה תיקנה חלק קטן מן הירידות.
את מניית אנלייבקס (סימול: ENLV) הכרתי לכם ב-21 ביולי. תחת הכותרת “האם זאת החברה שתקטין את התמותה בחולי קורונה?” הסברתי לכם כיצד אנלייבקס מעורבת בתחום. חודש וחצי מאוחר יותר כאשר התפרסמו התוצאות הראשונות של הניסוי הקליני המוצלחות שנערכו בחמישה בני אדם כל עם ישראל הכיר את החברה.
זה היה בעיצומו של הגל השני, כאשר בבתי החולים בישראל היו למעלה מ-900 חולים קשה שמתוכם למעלה מ-200 מונשמים. הפניות הרבות של קרובי משפחה של חולים קשה כדי שאנלייבקס תטפל בחולים הובילו לכך שמשרד הבריאות אישר לחברה להרחיב את הניסוי הקליני ל-24 משתתפים.
היום כאשר אנחנו יוצאים בהדרגה מהסגר השני, בתי החולים מתרוקנים ויש חיסון בפתח – נשאלת השאלה האם למוצר של אנלייבקס יש היתכנות קלינית? האם יש טעם בכלל להמשיך ולקדם את הקליניקה לטיפול בחולי קורונה? אני אנסה בכתבה זו להסביר לכם שכן. הדבר נכון גם לאנלייבקס וגם ליתר החברות הפועלות בתחום – הן בתחום הטיפולי, הן בתחום הנשימתי, והן בתחום הדיאגנוסטי של הקורונה.
בואו נשחק קצת עם המספרים….
על פי הדיווח היעילות של החיסון של פייזר וביונטק עמדה על כ-90%. בואו נניח לשם הדוגמא שהחיסונים יהיו יעילים רק על 85% מהאוכלוסייה. כדי להמחיש את זה – בואו נסתכל רק על השוק האמריקאי. מתחילת וירוס הקורונה מתו כ-250,000 בני אדם מהוירוס. גם אם יחסנו את כל אוכלוסיית ארה”ב (330 מיליון בני אדם) הרי שכנראה מספר המתים מהוירוס יעמוד על כ-35,000 אולי 40,000 אפילו בשנה.
כדי להמחיש לכם את הסיטואציה – בואו נחזור אחורה למה שחברת אנלייבקס הסבירה למשקיעים לפני מספר חודשים. החברה ציינה כי במידה והמוצר יאושר לשימוש היא תוכל לטפל ב-20,000 חולים לאחר שייבנו עוד מפעלי ייצור כדי לספק את כמות התרופות הדרושה. במלים אחרות – השוק של המוצרים לטיפול בקורונה לא הולך להיסגר בקרוב ויש מקום לשחקניות נוספות.
על זה תוסיפו סיטואציה שבה (וכמו אצלנו בישראל) תהיה אוכלוסייה אשר תסרב להתחסן. אני לא יודע להעריך את הכמות שלהם – אבל מתנגדי החיסונים יגרמו לכך כנראה שהמגיפה כנראה תישאר פה. כאמור, אנלייבקס מראש לא פונה לכל החולים אלא אך ורק לחולים הנמצאים במצב קשה עד קריטי. לכן – לדעתי החיסונים שיגיעו אינם אמורים לפגוע בטיפולים בחולי קורונה קשים וקריטיים. לגבי המוצר של אנלייבקס – כנראה שהחברה לא תוכל לספק את כמות המנות לעשרות אלפים של חולים בארה”ב, אירופה, ומקומות אחרים אשר בהם יינתן אישור לתרופה.
לחובבי הקונספירציות – יש עוד שני דברים שצריך לקחת בחשבון: 1. ישנם כבר היום דיווחים על מוטציות של הוירוס – כלומר יכול להיות שהחיסון שמפתחים היום כלל לא יהיה יעיל עבור מוטציות עתידיות של הוירוס. 2. ישנן טענות כי החיסון שלבדו עשוי להעניק הגנה לתקופה קצרה של מספר חודשים בלבד. אינני יודע אם הטענה הזאת נכונה – אבל טענה זו תמשיך להקשות על הטיפול בוירוס.
טיפול גנרי לכל וירוס
כפי שהסברתי בכתבה שפרסמתי בחודש יולי – הטיפול של חברת אנלייבקס לא נועד עבור חולי קורונה אלא לאינדיקציה הנקראת ספסיס. מדובר בגורם התמותה השלישי בארה”ב כאשר אחד מכל שלושה חולים אשר נפטר בבית חולים – מת מספסיס. מה זה ספסיס? מדובר במצב רואי מסכן חיים הנגרם כתוצאה מתגובה חיסונית לזיהום חמור. מצב זה מוביל לקריסת מערכות אצל החולה ולמוות.
מאחר שמרבית מחולי הקורונה מתים מספסיס (ולא מהוירוס) – באנלייבקס טוענים כי תרופת האלוסטרה שפיתחו מתאימה גם לטיפול בחולי קורונה. הבעיה של החולה היא לא הוירוס עצמו אלא קריסת מערכות מתגובתיות יתר של המערכת החיסונית.
אם הטענה הזאת של אנלייבקס נכונה – הרי שהמוצר שלה יצליח לטפל בכל וירוס. הטיפול שפיתחה אנלייבקס הוא לא כנגד הוירוס אלא מטפל בתגובה של הגוף לוירוס ודרך זה מצפה החברה להוריד את מספר החולים.
אז מה צפוי כעת?
חברת אנלייבקס צפויה להציע היום את לוחות הזמנים לפיתוח הקליני של תוכניות הקורונה והספסיס שלה. המידע יוצג כחלק מהכנס השנתי של חברת החיתום האמריקאית hcw בישראל. יש שני אירועים יוצרי ערך שאמורים להתרחש ממש בקרוב.
הראשון – בתחום הקורונה – תוצאות ניסוי קליני שלב 2 צפויים להתפרסם עד סוף שנת 2020. כלומר – בחודש וחצי הקרובים אנלייבקס צפויה לעדכן על התוצאות של הניסוי שנערך בקרב 24 חולי קורונה. כאן כבר לא מדובר בחמישה חולים אלא כמות משמעותית יותר שתתן לחברה אינדיקציות טובות כיצד להמשיך. ייתכן שעל בסיס מחקר זה תנסה אנלייבקס לבצע ניסוי קליני רחב יותר בארה”ב בעתיד.
האירוע יוצא ערך השני הוא ההתקדמות של החברה בטיפול בספסיס. החברה קיבלה אישור לבצע ניסוי קליני בקרב 160 חולים. הניסוי צפוי להתחיל ברבעון הרביעי של שנת 2020 -כלומר המטופל הראשון צפוי לקבל את הטיפול עד סוף השנה. תוצאות הביניים של הניסוי צפויות להגיע ברבעון השלישי של שנת 2021 וזה יהיה הרבה יותר משמעותי עבור עתיד החברה.
סיכום
זה שיש חיסון לקורונה בדרך – זה טוב וחשוב. עם זאת, הקורונה לא תיעלם ביום אחד מן העולם. החולים עדיין יגיעו לבתי החולים, עדיין יהיה צורך לבצע דיאגנוסטיקה של חולים ועדיין יהיה צריך לטפל בחולים (ולצערנו הרב גם ימותו בני אדם).
המוצר של אנלייבקס מראש לא אמור להיות מיועד לכל אדם שנדבק בוירוס הקורונה אלא אך ורק לחולים במצב קשה וקריטי. הגל השני אשר מכה היום ברחבי העולם הוא עוצמתי יותר מאשר הגל הראשון. גם אם יגיע חיסון לעולם – יש ביקוש וצורך אמיתי לחברת אשר מטפלות בחולים ומאבחנות חולים.
לטעמי שוק ההון “נבהל” מההצלחה של פייזר וביונטק ופשוט הגיב באלימות יתר כלפי כל החברות שפשוט “נהנו” מהקורונה – כולל זום, פיבר ועוד. אלימות בשווקים אינה בריאה – לא כלפי מטה ולא כלפי מעלה – ולכן לדעתי במרבית החברות אשר חטפו בעקבות ההצלחה של פייזר – מדובר בתגובת יתר אמוציונאלית ותו לא.
גילוי נאות:
אין בנכתב לעיל המלצה לביצוע פעולות בניירות ערך.
כל הפועל בנייר על בסיס סקירה זו – לוקח על עצמו את מלוא האחריות להפסדים שעלולים להיגרם לו.
נכון למועד פרסום הכתבה – הח”מ אינו מחזיק במניות המוזכרות בכתבה
יובהר כי הח”מ הינו נותן שירותים של חברות ציבוריות בתחום יחסי הציבור, קשרי המשקיעים, ייעוץ להנפקות, שירותי מידע ועוד