חברת משק אנרגיה תפסה בחודשים האחרונים הרבה כותרות בעיקר סביב מכרז האשכול – המכרז שביצעה חברת חשמל שבו היא מוכרת תחנת כוח באשכול לידי דליה אשר מוחזקת על ידי משק אנרגיה. העסקה עצמה צפויה להיסגר בתחילת יוני אך בכתבה זו ארצה להתמקד דווקא בזרוע השנייה של משק אנרגיה – פעילות האנרגיה המתחדשת שעל בסיסו הונפקה החברה.
משק אנרגיה נסחרת כיום לפי שווי של כשני מיליארד שקל לאחר שמתחילת השנה איבדה המניה כ-11% מערכה. רוב השווי של החברה נגזר על ידי השוק מהחזקה של 50% בחברת האנרגיה דליה הפרטית אך לצד זה מקדמת החברה פעילות הולכת וצומחת של תחום אנרגיה מתחדשת אשר נמצאת מעט בצל של דליה ומכרז אשכול.
לאחרונה עדכנה משק אנרגיה על מהלך עסקי משמעותי אשר מאפשר לה להקים בשנה הקרובה מספר פרויקטים בהיקף משמעותי. החברה חתמה על הסכם מימון מול בנק דיסקונט שיעמיד 400 מיליון שקל לטובת הקמת תשעה פרויקטים של אנרגיה מתחדשת בשילוב עם קיבולת אגירה. מדובר בפרויקטים בהיקף של 86 מגה וואט (DC) ובהיקף אגירה של 290 מגה וואט שעה.
עלות ההשקעה הכוללת בפרויקטים אלו נאמדת בכ-500 מיליון שקל והם צפויים להניב לחברה הכנסה שנתית של 55 מיליון שקל. חלק מהפרויקטים כבר נמצאים בתהליך הקמה והם צפויים להתחבר לרשת החשמל בצורה הדרגתית החל מהרבעון השני של שנת 2024 ועד הרבעון השני של שנת 2025.
ההלוואות שמשק אנרגיה תקבל הינן לתקופה של עד שנתיים כדי לממן את הקמת הפרויקטים אך לאחר סיום ההקמה המימון יהפוך למימון פרויקטלי שבו הריבית למלווה הינה נמוכה יותר. משק אנרגיה מציינת בהערת שוליים של הדיווח את המיקום של תשעת הפרויקטים: חולתה, כיסופים, זיקים, עין יהב, חמדיה, נאות מרדכי, כפר סאלד, כפר החורש ומזרע.
את החשמל מהפרויקטים האלו צפויה משק אנרגיה למכור במודל אסדרת השוק. למעשה – החשמל אשר מופק מהרשת נמכר למספקי חשמל וירטואליים. לגבי ארבעה פרויקטים אשר נמצאים בחולתה, כיסופים, זיקים ועין יהב – החשמל בפרויקט צפוי להימכר לידי סלקום אנרגי – מספק וירטואלי אשר מוחזק במשותף על ידי סלקום ועל ידי משק אנרגיה. סלקום אנרג’י התחייבה לרכוש את כל החשמל המיוצר ממתקנים אלו. ניתן להעריך בזהירות כי גם החשמל אשר יופק מחמשת המתקנים הנוספים יימכר למספק וירטואלי – סלקום אנרג’י או כל מספק אחר.
התמקדות בפרויקטים מבוססי אגירה
משק אנרגיה רוצה להתמקד בפרויקטים מבוססי אגירה המאופיינים בתשואות גבוהות יותר. לכן – החליטה החברה למכור את חלקה בשותפות שהייתה לה עם דוראל. לשתי החברות הייתה פעילות משותפת בהחזקה שווה של הפקת חשמל על גבי גגות ומאגרים בהיקף של 114 מגה וואט (אשר רובם מחוברים לחשמל) אשר מייצרים הכנסות של כ-50 מיליון שקל בשנה.
לצד הדיווח על הסכם המימון חתמה משק אנרגיה על הסכם למכירת החזקתה בשותפות לידי דוראל תמורת סכום של 40 מיליון שקל. עסקה זו תאפשר למשק אנרגיה להתמקד בפרויקטים משמעותיים יותר ומורכבים יותר מבוססי אגירה שבהם התשואה להון גבוהה יותר. צבר פרויקטים זה צפוי להיגרע מסך הפרויקטים של החברה המחוברים לרשת החשמל.
מגה הפרויקט ביכיני חובר לרשת
נכון לדוחות הרבעון השלישי למשק אנרגיה היו 311 מגה וואט של מתקנים בהפעלה מסחרית. בחודש אוקטובר חיברה החברה לרשת את הפרויקט הגדול ביותר שלה אשר מתפרס על שטח של 480 דונם וממוקם ביכיני (ליד שדרות) ובהיקף של 67.5 מגה וואט (DC). בפרויקט זה הושקעו כ-200 מיליון שקל והחברה קיבלה רישיון ייצור לתקופה של 23 שנה.
בתמונה: פרויקט הדגל של החברה ביכיני אשר חובר לרשת החשמל לפני כחצי שנה. מקור: מצגת החברה
בפרויקט הייתה שותפה בתחילת הדרך חברת הביטוח הפניקס (30%). עם זאת, בשלהי 2021 רכשה משק אנרגיה את חלקה של השותפה בהשקעה של 10 מיליון שקל וקידמה את הפרויקט בעצמה. כעת – לאחר ההפעלה המסחרית של הפרויקט – צפויה משק אנרגיה ליהנות מכל הפירות של ההשקעה. הפרויקט צפוי לייצר לחברה הכנסות שנתיות של 17 מיליון שקל והן מובטחות בתעריף מובטח מחברת חשמל של 14.14 אגורות (צמוד למדד המחירים לצרכן). בימים אלה מקדמת רשות החשמל אסדרה שתאפשר גם למתקנים גדולים כמו יכיני להשתלב במודל השוק ואז תוכל משק אנרגיה להעביר פרויקט זה למודל השוק דבר אשר עשוי לשפר את תוצאותיו של הפרויקט.
מלחמת חרבות הברזל
מלחמת חרבות הברזל יצרה פגיעה קלה בפעילות האנרגיה המתחדשת של משק אנרגיה – זאת בשל הפעילות של החברה הממוקמת באזור עוטף עזה ובנגב המערבי. אחד הפרויקטים של החברה הממוקם בכפר עזה ספג פגיעה אשר גרמה לירידה ביכולת הייצור של החשמל. בתחילת המלחמה גם לחברה לא הייתה גישה למתקן בשל העובדה כי יישובי עוטף עזה הפכו להיות שטח צבאי סגור. בנוסף, המלחמה יצרה עיכוב מסוים בהקמה של שני פרויקטים אשר ממוקמים בעוטף עזה. הסיבה לכך היא בעיקר גישה מוגבלת לאתרים ופגיעה שנגרמה בציוד. ההפעלה המסחרית של המתקנים אשר תוכננה להתבצע ברבעון הראשון של שנת 2024 תידחה לרבעון השני של השנה.
ככלל, בעוטף עזה תושבים וחברות זכאים לפיצוי על נזקים ישירים ועקיפים שנגרמו להם כתוצאה מהמלחמה. משק אנרגיה מתכננת להגיש תביעה למס רכוש הן עבור המתקן שנפגע בכפר עזה והן עבור העיכוב בהקמת שני המתקנים שהקמתם נדחתה. סביר להניח שהחברה תעדכן על כך בצורה מסודרת יותר במסגרת הדוחות השנתיים או כאשר תקבל כספים ממס רכוש.
התוצאות הכספיות
הפרויקטים של המניבים של החברה צפויים לייצר השנה תזרים חופשי (FFO) של 50 מיליון שקל (חלק החברה) ואלו צפויים לעלות ל-70 מיליון שקל בשנת 2024 בעיקר עקב הפעלה של פרויקט יכיני. תזרים חופשי זה יגדל ל-85 מיליון שקל בשנת 2025. במסגרת הדוחות הכספיים התחזית של החברה צפויה להתעדכן בין היתר בשל מכירת החזקתה בשותפות לידי דוראל – אך לא בצורה משמעותית.
סיכום
הסכם המימון עליו חתמה משק אנרגיה מעיד כי בחברה יש תשומת לב רבה לתחום האנרגיה המתחדשת. הקמת תשעת הפרויקטים מבוססי האגירה צפויה להקפיץ את משק אנרגיה מדרגה נוספת בתחום האנרגיה המתחדשת– כאשר חלק משמעותי מהחשמל אשר יופק יימכר לידי סלקום אנרג’י שבה מחזיקה החברה ומוכרת חשמל לצרכני קצה.
משק אנרגיה מתמקדת בהקמת פרויקטים מבוססי אגירה אשר מאופיינים בשיעור תשואה על ההון גבוהים ובמקביל – החברה מוכרת צבר פרויקטים בשל של מתקנים סולאריים על גבי גגות ומאגרים אשר כבר מיוצב ונמצא בבשלות. רוב השווי של החברה נגזר אמנם מההחזקה הישירה בדליה אנרגיה ותוכניות הפיתוח שלה – אך הזרוע של האנרגיה המתחדשת צפויה להפוך בשנים הקרובות למשמעותית יותר ויותר.
למשק אנרגיה יש עוד צבר פרויקטים אשר נמצא בייזום בשלבים שונים אך החברה טרם חשפה את התוכניות שלה לגבי זהות הפרויקטים, ומועד ההקמה המתוכנן. החברה צריכה להתמקד בהקמת תשעה הפרויקטים בשנה הקרובה ולחבר אותם לרשת החשמל. זה הרבה יותר מהותי.
בכתבה הבאה – אתמקד בזרוע המשמעותית יותר של משק אנרגיה – דליה אנרגיה. בימים אלו משלימה דליה את היערכותה להשלמת העסקה לרכישת תחנת הכוח אשכול אשר צפויה לייצר קפיצת מדרגה משמעותית לקבוצה כולה – עם לא מעט ערך חבוי אשר קיים שם אשר השוק אינו מכיר.
גילוי נאות:
אין בנכתב לעיל המלצה לביצוע פעולות בניירות ערך.
כל הפועל בנייר על בסיס סקירה זו – לוקח על עצמו את מלוא האחריות להפסדים שעלולים להיגרם לו.
נכון למועד פרסום הכתבה – הח”מ אינו מחזיק במניות המוזכרות בכתבה.
יובהר כי הח”מ הינו נותן שירותים של משק אנרגיה