תחום האנרגיה המתחדשת הוא אחד התחומים הלוהטים בבורסה של שנת 2020. עד כה שנת 2021 מסתמנת כשנה שבה הסקטור לוקח אוויר ומתממש. אנחנו ממשיכים בסקירה של חברות בתחום האנרגיה המתחדשת והיום הכתבה שלנו מתמקדת בחברת אנרג’יקס הנמצאת בשליטת אלוני חץ המחזיקה ב-54% מהמניות.
אם עד כה סקרתי את חברת אנלייט בתחום האנרגיה המתחדשת (שתי כתבות) – המניה השנייה שמשכה את העין שלי היא אנרג’יקס. הסיבה לכך שהמניה הפכה למעניינת מבחינתי היא שהיא איבדה 21% מערכה מתחילת השנה, וזאת שבזמן הזה לא קרה לטעמי שום דבר שלילי בסקטור. בכתבה אני אספר לכם על הפעילות של החברה והחלום שהיא מציעה למשקיעים בראייה ארוכה קדימה.
לסקירות הקודמות:
24/11/2020 – התחום הלוהט בת”א: זרקור על אנלייט אנרגיה – כתבה ראשונה בסדרה
15/1/2021 – כך מתכננת אנלייט להגיע ל-4,000 מגה וואט – כתבה שנייה בסדרה
מהו ההבדל המרכזי בין אנרג’יקס לבין אנלייט?
אנרג’יקס נסחרת לפי שווי של 5.6 מיליארד שקל והיא חברה עם מינוף יחסית נמוך. ההון העצמי שלה מהווה כ-50% מהמאזן של החברה ובסוף נובמבר בקופת המזומנים שלה היו כמיליארד שקל. גם החוב של החברה פרוס היטב ומחולק בין חוב פרויקטלי, איגרות חוב ארוכות (מח”מ של 5.5) ואיגרות חוב להמרה (מח”מ 6.8).
שוק ההון אוהב להשוות בין אנרג’יקס לבין אנלייט מאחר ושתיהן נחשבות לחברות האנרגיה המתחדשת הגדולות בשוק. לטעמי – ההבדל הגדול בין שתי החברות נמצא במודל העסקי. בעוד שבחברת אנלייט אין בעל שליטה ותיאורטית ניתן לגייס אקוויטי מתי שרוצים – אנרג’יקס נמצאת תחת השליטה של אלוני חץ וכל גיוס הון מחייב גם את בעלת השליטה להזרים כסף כדי לשמור על חלקה. זה לא שלאלוני חץ אין כסף לעשות את זה – אבל הגמישות של אנלייט מול שוק ההון היא הרבה יותר גבוהה.
מי את אנרג’יקס?
פעילות האנרגיה המתחדשת של אנרג’יקס פרוסה על פני שלוש מדינות מרכזיות: ישראל, פולין וארה”ב. נכון לסוף הרבעון השלישי אנרג’יקס מפעילה פרויקטים בשלושת המדינות בהיקף של 402 מגה וואט. מחצית מהפעילות (201 מגה וואט) נמצאת בישראל. בפולין מפעילה החברה 119 מגה וואט ובארה”ב מפעילה החברה 82 מגה וואט.
בנוסף לכך, לאנרג’יקס יש פרויקטים בהיקף של 415 מגה וואט אשר נמצאים בהקמה ולקראת הקמה. פרויקטים אלו צפויים להכפיל את הפעילות של אנרג’יקס בתוך שנה בערך פי שניים בתוך שנה. בישראל מתכננת החברה להפעיל פרויקטים בהיקף של 149 מגה וואט במהלך 2021 – בערך 110 מגה וואט במחצית הראשונה של 2021 ועוד 39 מגה וואט במחצית השנייה. בארה”ב תשלים החברה בתקופה הקרובה פרויקטים במדינת וירג’יניה בהיקף של 140 מגה וואט. בפולין – תשלים החברה במחצית הראשונה של שנת 2022 פרויקטים בהיקף של 126 מגה וואט.
החלום של החברה בראייה ארוכת טווח נמצא בפרויקטים הנמצאים בייזום מתקדם -פרויקטים אשר יכולים להגיע לסגירה פיננסית בתוך שנה. מדובר בפרויקטים בהיקף של כ-520 מגה וואט שעשויים להיכנס להקמה בעוד שנה ועשויים לתת רוח גבית לחברה כאשר יושלמו. הפרויקטים המרכזיים ממוקמים בוירג’יניה בארה”ב בהיקף של 260 מגה וואט. בישראל מתכננת החברה להקים פרויקט רוח בהיקף של כ-115 מגה וואט אשר עתיד להיות מופעל במחצית השנייה של 2022 ופרויקט סולארי בהיקף של 90 מגה וואט אשר עשוי להיות מופעל גם כן במחצית השנייה של 2022. בפולין מתכננת החברה להקים פרויקט רוח נוסף בהיקף של 56 מגה וואט.
כעת ננסה למקד את הפעילות של אנרג’יקס בכל אחת מאזורי הפעילות:
הפעילות בישראל
הפעילות בישראל שעובדת ומחוברת לחשמל כיום כוללת ארבע פרויקטים. הפעילות של החברה החלה בין 2010 ל-2015 שבזמן הזה החברה חיברה מערכות בינוניות וקטנות בהיקף של 11.6 מגה וואט. החברה עבדה עם שותפים בפרויקטים אלו והיא מחזיקה ב-64% מהזכויות. לקראת סוף שנת 2014 ביצעה החברה עליית מדרגה כאשר השלימה לבדה הקמת פרויקט גדול של 37.5 מגה וואט בנאות חובב. אנרג’יקס מחזיקה במלוא הבעלות על הפרויקט. מספר שנים מאוחר יותר השלימה אנרג’יקס שני פרויקטים משמעותיים במסגרת הליך תחרותי – פרויקט אחד הינו 90 מגה וואט שבו מחזיקה החברה 94%. הפרויקט השני כולל 62 מגה וואט. אנרג’יקס מחזיקה ב-70% מהפרויקט אך החלק של אנרג’יקס בתזרים הנקי הוא 70%.
בימים אלו שוקדת החברה בישראל על שני פרויקטים – הליך תחרותי שלישי הכולל 110 מגה וואט אשר צפוי להתחיל ולהניב הכנסות החל מהמחצית הראשונה של שנת 2021 ופרויקט הליך תחרותי רביעית הכולל 39 מגה וואט וצפוי להפיק הכנסות החל מהמחצית השנייה של שנת 2021. לשני הפרויקטים האלו תעריף מובטח של 18 אגורות לקוט”ש. שני פרויקטים אלו יחדיו קיבלו מימון מלא להקמה (כולל הון עצמי) מקבוצת עמיתים בהיקף כולל של עד 380 מיליון שקל בריבית של 1.6%-2% לתקופה של 22 שנים מועד ההפעלה.
פרויקט משמעותי נוסף אותו יוזמת החברה הינו פרויקט בהיקף של 90 מגה וואט. כאן התעריף המובטח לחברה עומד על 15.6 אגורות לקוט”ש שזה מאוד נמוך. הפרויקט צפוי לפעול במחצית השנייה של שנת 2022.
בכל הפרויקטים העתידיים – אנרג’יקס מחזיקה ב-70% מהזכויות בפרויקט אך נהנית בפועל מתזרים של 91%. הסיבה לכך היא שאנרג’יקס העמידה את המימון למיזם בריבית של כ-8-10% בשנה. לאחר השלמת פירעון מרכיב המימון – ההכנסות בין אנרג’יקס לשותפים יחולקו בהתאם לחלקם בפרויקט.
פרויקט נוסף שמקדמת אנרג’יקס בישראל הוא פרויקט לאומי – פרויקט רוח בצפון רמת הגולן להקמת 110-120 מגה וואט. לפרויקט זה תעריף מובטח של 27-30 קילוואט. הפרויקט צפוי להגיע להפעלה מסחרית במחצית השנייה של שנת 2022 כאשר עלות ההקמה הכוללת שלו מסתכמת ב-550-650 מיליון שקל. בפרויקט זה אנרג’יקס מחזיקה ב-73% מהזכויות אך בשנים הראשונות היא תהנה מ-100% מהתזרים מאחר והעמידה מימון לשותפים בריבית של 17% בשנה.
הפעילות בפולין
בפולין מפעילה אנרג’יקס כיום פרוייקטים של רוח בהיקף של 119 מגה וואט. החברה מחזיקה במלוא הבעלות על הפרויקטים שלה. שוק החשמל בפולין הוא שוק מפותח יחסית והממשלה תומכת בהקמת פעילות של אנרגיה מתחדשת. מהלך זה מגיע לאחר שהאיחוד האירופאי הגיע להסכמות עם ממשלת פולין לחבילת סיוע של 40 מיליארד זלוטי.
לשוק הפולני נכנסה אנרג’יקס עוד לפני חבילות הסיוע לממשלת פולין כאשר פרויקט הדגל של החברה נקרא Banie שמפיק אנרגיה החל מדצמבר 2015 בהיקף של 106 מגה וואט. מדובר בחוות הרוח השנייה בגודלה בפולין. פרויקט נוסף אותו חיברה אנרג’יקס למערכת החשמל הוא קטן יותר וכולל 13.2 מגה וואט. לפני כשנתיים וחצי רכשה אנרג’יקס את החזקות השותפים שלה בפרויקט וגם כאן היא מחזיקה ב-100%.
על פי התקנות בפולין, פרויקטים שהושלמה עד 30 ביוני 2016 זכאיות לתעודות ירוקות. חוץ מאשר מכירת החשמל על ידי חוות הרוח – התעודה הירוקה ניתנת ליצרני חשמל מאנרגיות מתחדשות. התעודות ניתנות לכל 1 מגה וואט של חשמל מיוצר והן ניתנות לתקופה של 15 שנים. למעשה, התעודות הירוקות מהוות רכיב הכנסה נוסף עבור אנרג’יקס. הסיפור המעניין הוא שיצרני חשמל שאינו מאנרגיה מתחדשת מחויבים לרכוש תעודות ירוקות או לשלם קנס כחלופה לרכישתן.
העלות של התעודות הירוקות משתנה והינה סוג של נייר אשר נסחר בבורסת התעודות הירוקות בפולין. אנרג’יקס מבצעת גידור של הפעילות שלה כך שהיא קיבעה את רוב צפי התעודות הירוקות לשנים 2020 ו-2021 ואילך.
בראייה קדימה – אנרג’יקס החלה בהקמה של שני פרויקטים בהיקף של 126 מגה וואט בפולין. ההפעלה המסחרית של הפרויקטים מתוכננת למחצית הראשונה של שנת 2022. עלות ההקמה הכוללת מסתכמת בכ-585 מיליון שקל. פרויקט נוסף שהחברה זכתה בו בפולין ממש לפני כחודשיים הוא פרויקט להקמת חוות רוח בהספק של 56 מגה וואט. הפרויקט שבו זכתה אנרג’יקס ממוקם בסמוך לפרויקט Banie ואנרג’יקס מחזיקה ב-68% מהזכויות. הפרויקט צפוי להיות מושלם במחצית השנייה של שנת 2022 ועלות ההקמה תסתכם בכ-260-270 מיליון שקל.
לאנרג’יקס יש חיבה עזה לשוק הפולני – ורמז לכך שהחברה מתכוונת להמשיך ולבצע השקעות. במצגת האחרונה שלה כתבה אנרג’יקס כי היא נמצאת במספר משאים ומתנים בשלבים שונים לרכישת זכויות במספר פרויקטים בתחום חוות הרוח בהספק מצטבר של 200 מגה וואט.
הפעילות בארה”ב והתוצאות הכספיות
את השלמת הניתוח של אנרג’יקס אנו נשלים לאחר פרסום הדוחות הכספיים השנתיים של החברה אשר יפורסמו במהלך חודש מרץ. אנחנו נעדכן על כל יתר הפעילות של אנרג’יקס בדגש על הביזנס של החברה בשוק האמריקאי הלוהט. בחירתו של ג’ו ביידן לנשיא ארה”ב שצפוי לקדם תוכנית השקעה ענקית באנרגיה מתחדשת צפויות לעשות לאנרג’יקס טוב ולסייע לה להתקדם בשוק האמריקאי ולקחת בו נתח. בכתבה זו נדבר גם על החוסן הפיננסי של החברה, מדיניות חלוקת הדיבידנדים של החברה ותזרימי המזומנים שהחברה מייצרת.
סיכום
אנרג’יקס היא חברה מעניינת מאוד אשר ממוקדת בשלושה שווקים מרכזיים: ארה”ב, פולין וישראל. בשנים האחרונות החברה העמיקה את הפעילות שלה בכל אחד מן השווקים באמצעות זכייה במכרזים רבים. בשנים הקרובות ההכנסות והתזרימים של החברה מהפרויקטים הקיימים צפויים לגדול בצורה משמעותית לאחר שהחברה תחבר מספר פרויקטים לרשת החשמל – והדבר יורגש בתוצאות הכספיות.
למרות זאת, מניית אנרג’יקס מתנהגת בצורה מאוד חלשה מתחילת 2021 ואיבדה כ-21% מערכה. עם זאת, בראייה ארוכת טווח אנרג’יקס ייצרה ערך רב למשקיעים כשרשמה תשואה חיובית של כ-350% על המניה. הדבר הטוב בחברת אנרג’יקס הוא התמיכה של אלוני חץ בפעילות של החברה שבתוך עשור יצרה הרבה ערך והפכה לזרוע משמעותית בחברת האם.
אינני יודע מה עומד מאחורי הירידות במניית אנרג’יקס – אך בחינה של חברות צריכה להתבצע בראייה ארוכת טווח. הניהול הטוב של אנרג’יקס לצד בעלת שליטה דומיננטית ועם איתנות פיננסית גבוהה הופכת את אנרג’יקס לחברה סופר מעניינת שמצליחה במה שהיא עושה. נותר רק לקוות כי אסטרטגיית הצמיחה של החברה תניב את הפירות.
גילוי נאות:
אין בנכתב לעיל המלצה לביצוע פעולות בניירות ערך.
כל הפועל בנייר על בסיס סקירה זו – לוקח על עצמו את מלוא האחריות להפסדים שעלולים להיגרם לו.
נכון למועד פרסום הכתבה – הח”מ אינו מחזיק במניות המוזכרות בכתבה
יובהר כי הח”מ הינו נותן שירותים של חברות ציבוריות בתחום יחסי הציבור, קשרי המשקיעים, ייעוץ להנפקות, שירותי מידע ועוד