על מניית ניסן כתבתי בפעם האחרונה לפני קרוב לשנתיים – בעלת השליטה בחברת ספאנטק. ניסן שנסחרת לפי שווי של 110 מיליון שקל היא אופציה מעניינת מאוד על חברת הבת. מתחילת השנה עלתה מניית ניסן בכ-12% כאשר בשנת 2023 זינקה המניה ב-25%. גם לאחר העליות – ניסן נסחרת עמוק מתחת לשווי הנכסי שלה.
כאשר כתבתי על ניסן לפני כשנתיים – מניית ספאנטק נסחרה לפי שווי של 325 מיליון שקל וניסן לפי שווי של כ-150 מיליון שקל. היום ספאנטק נסחרת לפי שווי של 313 מיליון שקל אך הירידה במניית ניסן הייתה משמעותית יותר.
חוץ מהשליטה בספאנטק לניסן היו החזקות בשתי חברות פרטיות. אחת מהחברות נמכרה בתחילת שנת 2024 תמורת 4.1 מיליון דולר. ניסן קיבלה כמחצית הסכום כבר ואילו התמורה תשולם בשני תשלומים לאחר חצי שנה ולאחר שנה וחצי מיום השלמת העסקה.
השווי הנכסי של ניסן
הנכס המרכזי של ניסן הוא השליטה בחברת ספאנטק הציבורית. ניסן מחזיקה ב-59.6% מהמניות בשווי כספי של 187 מיליון שקל. מניית ספאנטק זינקה השנה ב-24% ונמצאת במומנטום חיובי.
בחודש נובמבר האחרון הכריזה ספאנטק על דיבידנד בהיקף של 20 מיליון שקל. החלק של ניסן בדיבידנד מסתכם בכ-12 מיליון שקל אשר התקבל בחברה בחודש דצמבר.
לצד החזקה זו – ניסן מחזיקה בחברה הנקראת Raffin Medical בשיעור של 50%. החברה הייתה הפסדית בשנת 2022 וגם במחצית הראשונה של שנת 2023. עם זאת, ברבעון השלישי Raffin רשמה רבעון רווחי וניסן ראתה רווח של כ-1.1 מיליון שקל. לשם הפשטות – אעריך כי החברה שווה כ-3 מיליון דולר (כ-10 מיליון שקל)
כמו כן, לשווי הנכסי של החברה צריך להוסיף כ-4 מיליון דולר אשר התקבלו וישולמו לחברה בעקבות השלמת מכירת הפעילות הפרטית. בחישוב גס מדובר בכ-14 מיליון שקל.
נכון לסוף ספטמבר לניסן היה חוב למערכת הבנקאית בהיקף של כ-15 מיליון שקל אותו יש לגרוע מהשווי הנכסי של החברה.
לחברה יש גם הוצאות הנהלה וכלליות בהיקף של כ-2 מיליון שקל בשנה אשר גורעות עוד כ-12 מיליון שקל מהשווי הנכסי.
תמונת המצב היא כזאת – השווי הנכסי של החברה מסתכם ב-196 מיליון שקל – זאת לעומת שווי השוק אשר עומד על 110 מיליון שקל.
המנוף של ניסן
בשווי כזה – מניית ניסן נהנית ממנוף משמעותי ביחס לחברת הבת. למשל: אם מניית ספאנטק תעלה בכ-10% – הרי ששווי ההחזקות של ניסן יגדלו בכ-19 מיליון שקל. תוספת של 19 מיליון שקל לשווי הנכסי של ניסן מתורגמת לעלייה של 17% במחיר המניה של ניסן. מהצד השני – אם מניית ספאנטק יורדת – הרי שהשחיקה בשווי של ניסן תהיה איטית יותר מאחר וכבר היום החברה נסחרת עמוק מתחת לשווי הנכסי שלה.
מה תעשה ניסן עם הכסף המשמעותי שקיבלה?
בחודש דצמבר ניסן נפגשה עם 12 מיליון שקל ובחודש ינואר האחרון עם עוד שבעה מיליון שקל (חצי מהתמורה ממכירת החברה הפרטית). לניסן בתיאוריה יש מקורות כדי לפרוע את כל ההלוואות הבנקאיות שיש לה. עם זאת, סביר להניח שהחברה תנצל חלק מהכסף או לטובת חלוקת דיבידנד לבעלי המניות או לטובת הגדלת ההחזקות של החברה בספאנטק דרך רכישה בשוק. חלק מהכסף ישמש ככרית לטובת פירעון התשלום הקרוב של ההלוואה הבנקאית בהיקף של כ-7-8 מיליון שקל.
הפעם האחרונה שבה חילקה ניסן דיבידנד התרחשה בתחילת 2022. החברה חילקה לבעלי המניות דיבידנד צנוע של כ-4 מיליון שקל. גם אם החברה לא תחלק את הדיבידנד – לניסן אין צורך במקורות כספיים והכסף יושקע פנימה בנכס אותו ניסן מכירה יותר מכולם – חברת ספאנטק.
סיכום
ניסן היא חברה ציבורית השולטת בספאנטק והיא כמעט ואינה ממונפת. שני אירועים משמעותיים שהתרחשו בחודשים הקרובים הפכו את ניסן לנזילה מאוד – גם השלמת מכירת אחת מהחברות הפרטיות שבה היא מחזיקה וגם דיבידנד גדול שהתקבל מחברת הבת ספאנטק. שאלת המפתח היא מה תעשה ניסן עם הכסף שתקבל מאחר ולחברה אין צורך במקורות כספיים משמעותיים מתוקף היותה חברת החזקות.
למרות שכל המידע ידוע – ניסן נסחרת עמוק מתחת לשווי הנכסי שלה. ניסן נסחרת לפי 110 מיליון שקל בעוד השווי הנכסי קרוב ל-200 מיליון שקל. נתון זה מספק לבעלי המניות של ניסן מנוף משמעותי ביחס לשינוי במחיר מניית ספאנטק כאשר כל 10% עלייה במחיר מניית ספאנטק צריך להיות מתורגם (לפחות על הנייר) לעלייה של 17% במניית ניסן.
גילוי נאות:
אין בנכתב לעיל המלצה לביצוע פעולות בניירות ערך.
כל הפועל בנייר על בסיס סקירה זו – לוקח על עצמו את מלוא האחריות להפסדים שעלולים להיגרם לו.
נכון למועד פרסום הכתבה – הח”מ אינו מחזיק במניות המוזכרות בכתבה