אחת מהחברות שהגולשים בחרו לניתוח בעמוד הפייסבוק היא חברת עשות. לקחתי על עצמי את המשימה לבחון את החברה. אני מכיר את עשות תקופה ארוכה, אך מעולם לא התעמקתי בביזנס או בתמחור. אני אינני חסיד של מניות התעשייה הביטחונית מסיבה מרכזית אחת – העסקאות בחברות האלו הן בדרך כלל פרוייקטאליות. זה מקנה לי כמשקיע פוטנציאלי חוסר שקט, וחוסר יציבות. מעבר לכך, גם התעשיות הביטחוניות פחות חביבות עליי להשקעה מאחר והן תלויות בתקציבים ממשלתיים. מאחר ועשות היא חברה קטנה יחסית (לאלביט מערכות למשל) – גורם זה פחות מפריע לי.
1. עשות נסחרת נכון להבוקר לפי שווי שוק 160 מיליון שקל. בעלת השליטה בחברה היא תעשייה צבאית המחזיקה ב-85% מהמניות. אם יש סיבה אשר תומכת בתזת ההשקעה בחברה אז מדובר בכך שאין כל הצדקה שהתעשייה הצבאית תחזיק תחתה חברה ציבורית דוגמת עשות. הצעת רכש לחברה היא בהחלט לא דבר שניתן לפסול אותו על הסף. האם זה יקרה? מתי זה יקרה? האמת היא שאין לי מושג – אבל זה משהו שתמיד יהיה על הפרק כנראה.
2. עשות פועלת במספר מגזרי פעילות. תחום צבאי – פיתוח ממסרות לרק”מ (רכב קרבי משוריין). מדובר במערכות העברת כוח, החלפת הילוכים וכו’ לכלי רכב המבוססים על גלגלי שיניים. יש לחברה עוד מספר פיתוחים כגון הינעים סופיים – העברת הכוח מהתמסורת הראשית של הרכב אל הגלגל המניע. הלקוח המרכזי של פעילות זו בשנת 2015 (וכנראה שגם בעתיד) הוא משרד הביטחון שרכש כ-60% מההזמנות עבור פרוייקטים שלו. סך ההכנסות ממגזר זה בשנת 2015 הסתכמו ב-203 מיליון שקל.
3. התחום האזרחי – מגזר פעילות שאף אפילו יותר רווחי מאשר הצבאי הוא התחום האזרחי. ההכנסות עמדו בשנת 2015 על 116 מיליון שקל אך הרווחיות הייתה גבוהה יותר. במסגרת פעילות זו מפתחת עשות ממסרות ומערכת הפעלה ובקרה תעופתיות.
4. שנת 2015 הייתה שנת מפנה עבור החברה שעמדה בסימן התייעלות. בשנת 2014 נחתם הסכם קיבוצי הכולל פרישה של 90 עובדים ותיקים. כמו כן, נחתם הסכם פרישה לאחר הפרטה של 130 עובדים נוספים אשר יסיימו את תפקידם לאחר תהליך של הפרטה. תהליכים אלו גררו הוצאות רבות מצד החברה אשר רשמה בשנת 2014 הפסד חשבונאי כבד. בשנת 2015 התמונה השתנתה. הרווח הנקי השנתי הסתכם ב-17.2 מיליון שקל.
5. נכון לסוף 2015 בקבוצה מועסקים 495 עובדים, זאת לעומת 510 עובדים בסוף 2014. הירידה אמנם לא נראית מהותית אך היא כוללת עזיבה של 87 עובדים (מתוך 90) וקליטת עובדים אחרים בשכר נמוך יותר כמובן אשר הביא לשיפור ברווחיות.
6. שנת 2016 נראית כמו שנה מטורפת עבור עשות מאחר והצבר קדימה נראה טוב מאוד. לתחום הצבאי צבר הזמנות מחייב של 360 מיליון שקל לשנת 2016 – אשר מתוכו 188 מיליון שקל לרבעון הראשון. המשמעות – אם הצבר אכן סופק ברבעון שחלף – הרבעון הראשון צפוי להיות פנומנלי. בתחום האזרחי הצבר המחייב ל-2016 הוא 125 מיליון שקל. גם אם החברה לא תעשה דבר ולא תזכה בשום מכרז, שנת 2016 צפויה להיות חזקה מאוד.
7. החברה תימדד על ידי המשקיעים לא רק ביכולת שלה לספק את הצבר הקיים – אלא ביכולת להגדיל את צבר ההזמנות שלה לשנים הבאות. לטעמי זכייה בעסקה של 100 מיליון שקל היא משמעותית הרבה יותר מאשר דו”ח כספי חזק. אבל כפי שאמרתי קודם – זהו שוק קשה מאוד עם מספר מצומצם של לקוחות פוטנציאליים ולכן אני פחות חובב חברות פרוייקטאליות. ועדיין – כנראה שעשות נמצאת בכיוון הנכון הן מבחינה עסקית והן מבחינת מחיר המניה.
8. בימים אלו נמצאת התעשייה הצבאית בתהליך של הפרטה. תהליך שכזה אם יושלם – עשוי לעשות רק טוב לחברת עשות מאחר והוא צפוי לשפר את החברה ולייעל אותה עוד יותר. המרוויחים הגדולים יהיו בעלי המניות. תהליך הפרטה עשוי להאיץ את האפשרות למחיקת החברה ממסחר באמצעות הצעת רכש.
גילוי נאות: אין בנכתב לעיל המלצה לפעולות בניירות ערך. הכותב אינו מחזיק במניות החברה ולא מתכוון לפעול בנייר בשלושת ימי המסחר הקרובים
[…] אתייחס לדוחות הכספיים של עשות אשקלון אשר פורסמו אתמול. את חברת עשות ניתחתי בפניכם לפני כחודש כשהייתה במחיר של …. מאז – המניה התקדמה עד למחיר של 760 אגורות. הדוחות […]