באווירת חג הפסח – נעדכן על ארבעה סוגים של משקיעים קיימים בשוק ההון:
משקיע חכם – מה הוא עושה?
משקיע חכם קורא דוחות כספיים של חברות, מתעמק במספרים, מחפש תובנות מעמיקות בתוך הדוחות הכספיים, לומד ובוחן מה קורה בחברות המתחרות, לומד וקורא מה מתרחש בענף שבו פועלת החברה (לדבר עם ספקים ולקוחות של החברה זה ממש לגיטימי) – הולך ונפגש עם הנהלת החברה. לאחר מכן המשקיע מכין מודל כלכלי לתמחור החברה – מודל NAV לחברות אחזקה, מודל DCF לחברות תזרימיות. המשקיע בוחן את מכפילי הרווח של החברה, מכפיל ההון של החברה ועל בסיס זה הוא מקבל החלטת השקעה.
משקיע חכם עוד יותר משלב אלמנטים נוספים כדי שישפרו את סיכויי ההצלחה שלו בהשקעה – הוא בוחן כיצד המניה נראית מבחינה טכנית, בודק מיהם הגופים המוסדיים המחזיקים במניה והאם הם בפוזיציית רכישה או מכירה, הוא בוחן את ההתנהלות של בעל השליטה, מדיניות התגמול למנהלים, הוא מעמיק אל תוך הערכות השווי שהחברה פרסמה ובוחן את איכותן. כמובן, שהמשקיע החכם מכיר את האלמנטים הטכניים הפועלים בשוק כגון – אפקט מדדים אשר מזניק או מפיל מניות, הוא בוחן את האנליזות המתבצעות על החברה מצד גופי מחקר ושולט בכל מה שמתרחש בחברה.
על בסיס כל אלו – משקיע חכם מקבל החלטת השקעה לטווח ארוך. הוא לא מתפתה למכור את הנייר לאחר רווח של 5% כיוון שהוא יודע שהוא מחזיק ביד יהלום אשר נמכר במחיר של זכוכית. הוא מכניס את המניה לבונקר ומחזיק בה לתקופה ארוכה.
משקיע רשע – מה הוא עושה?
משקיע רשע נמצא דרך קבע על הכוונת של רשות ני”ע – ולכן הוא ייזהר. הוא לא יפטפט בטלפון שלו על דברים שאסור, אבל ימשיך להשיג יתרון על פני משקיעים אחרים בצורה לא כשרה. הוא ינסה לבחון האם מנכ”ל החברה נמצא בחו”ל ויספר על כך לכולם (“אוטוטו צפויה להיחתם עסקת ענק”). משקיע רשע יפמפם נייר שהוא מחזיק בפורומים ברשת כדי להכניס כבשים לנייר שירימו אותו – זאת בשעה שהוא כמובן ימכור להם.
את המשקיע הרשע ניתן למצוא בכל המקומות. הוא יבצע עסקאות עצמיות עם עצמו או עם חבריו במטרה להעלות את השער של מנייה לא סחירה, הוא יפיץ שמועות על כך שגוף גדול נכנס למניה ורוצה להשתלט עליה, הוא יספר לכולם שאוטוטו צפויה הצעת רכש, הוא יבטיח הבטחות ללא כיסוי ובלבד שהוא עצמו ירוויח מכך. המשקיע הרשע לעולם לא יספר לחבריו על ההתנהלות הזאת – אבל הוא יודע בתוך תוכו שחוקרי רשות ני”ע עלולים להגיע לביתו בשעה 6:00 ולהוביל אותו לחקירה.
משקיע תם – מה הוא עושה?
משקיע תם שמע שבבורסה לניירות ערך אפשר להרוויח כסף. אז הוא הולך ופותח חשבון ניירות ערך, מעביר לשם כמה עשרות אלפי שקלים אבל אינו יודע מה לעשות. הוא קורא באינטרנט ובפורומים על מניות מומלצות, קונה אותן ומפסיד. הוא קורא בכלי התקשורת על מניות שעלו אלפי אחוזים וחושב שאם יקנה – הוא ירוויח עוד כמה אלפי אחוזים. אחרי חודש – הוא מתייאש מן ההשקעה ומוכר אותה בהפסד. המשקיע התמים רואה את האנליזות של גופי מחקר אשר נוקבים באפסייד של 50%-100% במניות בינוניות וקטנות. הוא רוכש את המניה אחרי שכבר עולה 10% ולא מבין שלמחרת – המניה תרד. הוא שוב יוצא מן ההשקעה בהפסד.
המשקיע התמים שמע על אפיק השקעה מסוכן – אופציות. גם שם הוא מנסה את מזלו ומשאיר את שכר הלימוד בבורסה. הוא לא מבין שבאופציות נמצאות מכונות שאוכלות כל יצור אנושי שמנסה להרוויח כסף.
המשקיע התמים זה המשקיע שרוכש ביוקר ומוכר בזול, המשקיע שמפרנס את הכרישים בשוק ההון (וגם את הרשעים – ראה למעלה). אחרי כמה חודשים המשקיע מבין שמשוק ההון לא תמצא הישועה והוא מתחיל להסביר לכולם שאין ברכה בשוק ההון, שרק מפסידים כסף ומנסה בכל כוחו להרחיק משקיעים משוק ההון.
ושאינו יודע לשאול?
ככל הנראה זה המשקיע הגרוע מכל. הוא חושב שהוא מבין את שוק ההון אבל לא רק שאינו יודע מה הוא עושה, הוא גם שומר את הכל לעצמו. הוא לא משתף את האישה בקבלת ההחלטות, לא מבין כמה עמלות הוא משלם לבנק על ההשקעות ואף אחד לא יידע שהוא בכלל פעיל בשוק ההון. גם במפגשים חברתיים – הוא לא ישתף דבר וישמור את הכול בבטן.
משקיעים מהסוג הזה הם זן שהולך ונעלם לאור הכמויות הרבות של המידע הכלכלי בשווקים, והעובדה שהמסחר בבורסה נגיש לכולם – סביר שאותו משקיע יהפוך להיות משקיע ‘תם’. מעטים הם אלו שמצליחים לשדרג את עצמם לעבר המשקיע החכם.
חג פסח שמח לכל הקוראים שלנו. אנו ננסה להמשיך ולעדכן אתכם לאחר החג