בשנה הקרובה כסף רב צפוי לזרום אל השוק הסיני. חברת תעודות הסל של MSCI הודיעה בחודש מרץ האחרון על כוונתה להגדיל את המשקל של סין במדדים פי ארבע בשלושה שלבים עד מאי 2020. לאחר המהלך – משקל של המניות הסיניות הנקראות China A-Shares יעלה בהדרגה מ-0% ל-16.2% בעוד שנה מהיום.
על רקע האווירה החיובית הנושבת מהמזרח הרחוק, לואיזה לו, מנהלת ההשקעות הראשית של שרודרס בסין הגיעה לביקור בישראל. בביקור התייחסה לו לדור המיליניאלס, אותו דור Y שנולד וגדל לתוך ההאצה המהירה בפיתוחים טכנולוגים. למעשה, מדובר בכ-400 מיליון מיליניאלס סיניים שהם ילידים דיגיטליים שנחשפו מגיל צעיר לגירויים הגלובליים כגון נופשים וטיולים בעולם, קניית מותגים ומוצרים מכל רחבי העולם. לדברי לו, המיליניאלס הם מנוע הצמיחה החדש של הכלכלה הסינית אשר יחדיו מונים יותר מאשר כל אוכלוסיית ארה”ב.
בנק ההשקעות הבריטי שרודרס מנהל כיום חמש קרנות אשר עוקבות אחרי המדדים הסינים בהיקף כספי כולל של 4.7 מיליארד דולר. הקרן הותיקה של שרודרס הוקמה בשנת 1988 ומנהלת כיום 2.1 מיליארד דולר. בחמש השנים האחרונות הניבה הקרן תשואה שנתית ממוצע של 10.3% זאת לעומת תשואה שנתית ממוצעת של 7.6% במדד הייחוס.
לו ציינה כי סין עומדת בפתחו של תהליך הזדקנות מואץ של אוכלוסייתה ועל כן, קצב הצמיחה שלה ייפגע. סין נהנתה שנים מיכולתה לצמוח ולהפוך לכלכלה השנייה בגודלה תוך ניצול היתרון היחסי של גודל האוכלוסייה שלה. לואיזה לו, סבורה שקיימת בעיה בכך שסין מזדקנת אך סבורה כי לא בהכרח יגיע הקץ ליכולתה להמשיך לצמוח למרות קיטון במספר העובדים. סין יכולה להציג צמיחה ולהשיג עושר, בהנחה שהפרודוקטיביות של העובדים שלה מספיק גבוהה, הגידול בהון מספיק גבוה, וההתקדמות הטכנולוגית מספיק טובה. – ולמצב הזה בדיוק – סין שואפת.
לו מאמינה עוד כי הדבר החשוב ביותר עבור הכלכלה הסינית היא הפרודוקטיביות של כוח העבודה יותר מאשר גודלו. רפורמות אשר יגדילו את התרומה של כל עובד לכלכלה, הינן מהותיות עבור סין, וכאשר מבינים את הדבר, ניתן להבין בצורה טובה יותר את הפוזיציה אותה נוקטת סין בתהליך המשא ומתן אותו היא מנהלת מול ארה”ב, כחלק ממלחמת הסחר. סין פשוט לא יכולה להרשות לעצמה לסגת אחורה בכל הקשור להפיכתה למובילה טכנולוגית.
בפגישה התייחסה לו לרפורמות אשר יתמכו בשיפור היעילות הינן ראשונות במעלה. “המונח Made in China 2025 אשר הוצג על ידי הממשלה הסינית ב-2015 ומטרתו להפוך את סין מיצרנית של מוצרים זולים, בעלי איכות ירודה אשר מזוהים עם העלות הנמוכה של כוח העבודה הסיני, למובילה עולמית בייצור של מוצרי איכות ושירותים עד 2025, הינו התמצית של הניסיון הסיני לעלות בשרשרת הערך של הייצור העולמי. יש לקחת בחשבון שבפני הממשל הסיני עומדים אתגרים שטרם ניתנה עליהם הדעת והם עלולים ליצור קונפליקט בין הרצון ליעל ולצמוח כמו בכלכלות המערביות לבין אופייה ושלטונה הקומוניסטי של סין”.
לואיזה לו סיכמה ואמרה שאם הממשל הסיני ידע לייצר את התמהיל הנכון במדיניות אותה הוא מעוניינת להוביל, הנושא הדמוגרפי הופך לבעיה שולית ממה שהוא נראה כיום. האתגר עבור הממשל יהיה להצליח ליצור את התמהיל הזה אשר נתפס בעיני רבים כאתגרי ונוגד את העקרונות הנהוגים במורשת הסינית.