מניית אופקו היא כנראה אחת המניות המעניינות ביותר את הסוחרים במדד המעו”ף. אתמול זינקה המניה בכ-8% בתל אביב בתגובה לדוחות הכספיים השנתיים. מדוע אופקו מעניינת את המשקיעים? הסיבה המרכזית היא התנודתיות החריפה במניה אשר לעתים תכופות עולה ויורדת בפראות. בכך – יוצרת המניה עניין רב במדד הדגל של הבורסה אשר מתנהג בשנים האחרונות כמו “אי של יציבות”.
על פי נתוני ביזפורטל, סטיית התקן של אופקו ב-12 החודשים האחרונים היא הגבוהה מבין 35 המניות המרכיבות את מדד המעו”ף ועומדת על 82%. אחרי אופקו נמצאות מניות פריגו (45%), טאואר (43%), לייבפרסון (38%) וטבע (37%).
התנודתיות החריגה באופקו אשר נסחרת לפי שווי של 5.5 מיליארד שקל מהווה עבורי הזדמנות לבחון לעומק ולספר לכם על מה שמתרחש בחברה כדי לתת לכם תחושה מהם הדברים המהותיים והמעניינים בחברה ועל מה כדאי לשים לב במסגרת הניתוח של החברה.
נתחיל מהסוף – מדובר בחברת מדעי חיים מורכבת ומסובכת מאוד. אני לא חושב שיש כיום משקיעים אשר מכירים את החברה כל כך לעומק ולכן חשבתי שנכון לגשר על הפער הזה ולשים לכם את הפוקוס על הדברים המרכזיים שהחברה עושה – מה יותר חשוב ומה פחות חשוב.
אופקו מחזיקה בידה הרבה מאוד טכנולוגיות בשלבי חיים שונים – חלק נמצאות בשלבים שונים של פיתוח וחלק אושרו על ידי ה-FDA ונמכרות כיום בעולם. אני מעדיף להסתכל על החברה קודם כל בדבר המוחשי – במוצרים אשר מציגים מכירות:
תרופת ה-Rayaldee
תרופת ה-Rayaldee היא תרופה חדשנית ויחידה מסוגה המיועדת לשחרור מבוקר של ויטמין D (פעיל, בניגוד לויטמין D שאנחנו לוקחים ועובר הפעלה בכליות) המיועדת עבור חולים הסובלים מאי ספיקת כליות כרונית. המוצר קיבל את אישור ה-FDA לטיפול בחולים בדרגה 3 ו-4 והחל בשיווק בשלהי 2016. ברבעון הרביעי של 2018 רשמה התרופה הכנסות של 6 מיליון דולר מהתרופה. התרופה מציגה צמיחה מרבעון לרבעון. ברבעון הרביעי של השנה ההכנסות נרשמו כ-9,300 מרשמים לתרופה – עלייה של 166% ביחס לרבעון המקביל של שנת 2017.
אופקו משווקת את התרופה בארה”ב בעצמה דרך כמה עשרות אנשי מכירות אשר גייסה. עם זאת, במקומות אחרים בעולם – אופקו חתמה על הסכמי מיסחור. כך למשל, ביפן אופקו חתמה על הסכם עם חברת Japan Tobaco. במסגרת הסכם המיסחור קיבלה אופקו 6 מיליון דולר מהחברה היפנית. כמו כן, כחלק מההסכם קיבלה אופקו עוד 6 מיליון דולר לאחר שהשיקה ניסוי קליני שלב 2 לתרופה בספטמבר 2018 לאינדיקציה נוספת של חולים בדיאליזה. בסה”כ יכולה אופקו לקבל מהחברה היפנית עד 112 מיליון דולר של אבני דרך בנוסף לתמלוגים מהמכירות.
הסכם חשוב לא פחות לגבי התרופה נחתם עם חברת Vifor כבר במאי 2016 שבו אופקו מיסחרה את התרופה ברחבי העולם חוץ מארה”ב, ועוד מספר מדינות. ההיקף הכספי של עסקת המיסחור יכולה להגיע ל-837 מיליון דולר כתלות באבני דרך יחד עם תמלוגים בשיעור דו ספרתית מהמכירות של התרופה.
במקביל להסכמים אלו – אופקו רוצה להרחיב את האינדיקציה של התרופה שלגביה קיבלה אישור FDA גם למקומות נוספים. בחודש ספטמבר החלה אופקו בניסוי קליני שלב 2 לאינדיקציה נוספת (מחלת כלייה כרונית מדרגה 5). הניסוי צפוי לכלול 44 משתתפים ותוצאותיו יפורסמו במהלך השנה. בהמשך – צפוי הניסוי לגדול ולכלול עוד 200 משתתפים בניסוי שהוא דאבל-בליינד שבו תיבחן התרופה בשלושה מינונים. במקביל – באופקו לוטשים עיניים לפיתוח התרופה לאינדיקציות נוספות כמו אוסטאופורוזיס וסרטן.
מוצר ה-4KScore
מוצר מהותי נוסף של אופקו אשר זוכה לכותרת הוא המוצר לאבחון סרטן הערמונית אשר נקרא 4KScore. אופקו משווקת את המוצר מאז שנת 2014 אך בשנת 2018 הוא נתקל בבעיה. בחודש מאי ניתנה המלצה של חברת Novitas למבטח הציבורי האמריקאי (medicare) שלא לתת שיפוי ביטוחי לבדיקה. אופקו הגישה השגות אך בחודש פברואר התקבלה תשובה שלילית שלא יינתן כיסוי ביטוחי למוצר.
המשמעות הינה שמספר הבדיקות שייעשו לסרטן הערמונית עלול לרדת בצורה חדה. ברבעון הרביעי של השנה בוצעו 20,000 בדיקות, זאת לעומת 18,700 בדיקות ברבעון השלישי. עם זאת, החל מחודש מרץ – הכיסוי הביטוחי עלול לפגוע בהכנסות של אופקו.
עסקת BioReference
אחת מהעסקאות המעניינות ביותר שביצעה אופקו בשנים האחרונות התרחשה במניות. אופקו רכשה את רשת המעבדות ביורפרנס תמורת 1.5 מיליארד דולר בעסקת מניות. מדובר ברשת המעבדות השלישית בגודלה בארה”ב שמעסיקה למעלה מ-400 אנשי מכירות ושיווק. למעשה – בשנת 2017 שירתה החברה למעלה מ-12 מיליון בני אדם. המעבדות של ביורפרנס הם אלו שמספקו לאופקו כיום את מרבית ההכנסות. ברבעון הרביעי ההכנסות משירותים הסתכמו בכ-183 מיליון דולר. עם זאת, בראייה שנתית רחבה – ההכנסות של אופקו משירותים עלו בשיעור של 4% בלבד ל-813 מיליון דולר.
סיכום ביניים
עד כה דיברנו על שלושת מקורות ההכנסה העיקריים של חברת אופקו שמעניינים את השוק. עם זאת, קשה מאוד לפלח את מקורות ההכנסה של החברה מאחר והדוחות של החברה מורכבים מאוד. כעת – נדבר על “החלומות” שמציעה החברה למשקיעים.
הורמון הגדילה שפותח על ידי פרולור
פרולור הייתה חברה ישראלית שמפתחת הורמון גדילה. לפני מספר שנים מוזגה פרולור אל תוך אופקו. השם נעלם אך הפעילות נותרה. פרולור פיתחה הורמון גדילה עבור חולי המופיליה אשר ניתן אחת לשבוע (במקום אחת ליום) ואף חתמה על שת”פ אסטרטגי עם פייזר שהכניס לחברה עשרות מיליוני דולרים. ניסוי הדגל של פרולור נכשל בתחילת שנת 2017. עם זאת, אופקו ממש לא זנחה את המוצר.
באוגוסט האחרון השלימה אופקו גיוס 228 מטופלים לניסוי קליני שלב 3 בילדים. לאחר גיוס המטופלים – הילדים יעברו תקופת מעקב בת 52 שבועות שלאחריה ניתן יהיה לדעת האם הורמון הגדילה שהם קיבלו הצליח להשיג תוצאות טובות ביחס לקבוצת הביקורת (פלסבו). ניסוי קליני נוסף של החברה שלב 3 נערך ביפן והשלמת המטופלים צפויה הייתה להתרחש עד סוף השנה. במלים אחרות – אופקו צפויה לדווח בשנה הקרובה על תוצאות שני הניסויים הקליניים ולקוות שהכישלון בניסוי הקליני הראשון לא יחזור על עצמו.
המוצר שנכשל בשל בעיות בכבד – OPK88004
תעשיית מדעי החיים יודעת עליות ומורדות. קשה מאוד להצליח בניסוי קליני ולשחזר את ההצלחה גם בשלבים הבאים. אחד מהמוצרים של אופקו שלא נחל הצלחה הינו OPK-88004 אשר מיועד לטיפול בגברים עם ערמונית מוגדלת שפירה. עם זאת, תופעות לוואי בניסוי שפגעו בכבד גרמו לאופקו לעצור את הניסוי הקליני והסבירות שהמוצר יגיע לשוק לטעמי הינה אפסית.
אישור ה-FDA שהגיע
לצד החדשות השליליות ממוצר ה-OPK-88004 אופקו סיפקה למשקיעים גם אינדיקציה חיובית. בפברואר קיבלה החברה אישור מה-FDA לבדיקת PSA באמצעות Claros 1 Analyzer. בדיקת PSA היא בדיקה שעוזרת לאבחן את עוצמת הסרטן בבלוטת הערמונית (סולם גליסון > 6 סיכוי גבוה לסרטן מסכן חיים) . יש כיום כ-25 מיליון ביופסיות לסרטן הערמונית מדי שנה והמוצר הנוכחי יכול לקחת חלק לא מבוטל מהביופסיות שמבוצעות כיום לאור רגישות וסגוליות נמוכה של בדיקת ה PSA
אז מה אופקו מציעה למשקיעים?
למעשה – אופקו מציעה למשקיעים הרבה פחות חלומות מהעבר. לדעתי, החלום הרטוב של אופקו נמצא בשני מוצרים – תרופת הריאלדי והמוצר של חברת פרולור אשר גם זוכה לכינוי Somatrogon. מעבר לכך, אופקו מציעה למשקיעים שני דברים נוספים:
- קופת מזומנים חזקה – אופקו גייסה לאחרונה 200 מיליון דולר בהנפקת אג”ח להמרה באופן אשר מוריד את הסיכוי שגיוס נוסף יגיע בקרוב.
- בעל שליטה דומיננטי אשר תומך בפעילות של החברה. במהלך שנת 2018 רשות ני”ע האמריקאית החלה לחקור את פרוסט בחשד לטענות שונות. עם זאת, לאחר מספר חודשים הפרשה נסגרה בקול ענות חלושה ובקנס סמלי של מיליוני דולרים.
כחברה הפועלת בתחום מדעי החיים – אופקו יכולה להצליח אך גם עלולה להיכשל. שנת 2018 ושנת 2017 כללו לא מעט כישלונות ואכזבות אשר הפילו את מחיר המניה. עם זאת, לצד הכישלונות – יש גם סיכויים והזדמנויות. אם אופקו תצליח לנצל את אחת ההזדמנויות במוצרים שהיא מפתחת – תמונת המצב יכולה להתהפך במהירות.
גילוי נאות
אין בנכתב לעיל המלצה לביצוע פעולות בניירות ערך
מי שפועל על סמך סקירה זו – לוקח על עצמו את מלוא האחריות להפסדים שעלולים להיגרם לו
נכון למועד פרסום הכתבה – הכותב אינו מחזיק במניות המוזכרות בכתבה ואינו מתכוון לפעול בנייר