הרבה זמן לא כתבתי על חברות האג”ח האמריקאיות. בכתבה זו אתן סקירה קצרה לגבי ההתקדמות של החברות והמהלכים האחרונים המתרחשים בתחום.
- הסיפור המרכזי בתחום הוא החוזר של רשות ני”ע בתחום שפורסם לאחרונה בנוגע לדירוג של חברות האג”ח. לפני כמה חודשים רשות ני”ע טלטלה את המנפיקות הזרות לאחר שהבהירה כי אינה סומכת על חברות הדירוג ומה שיקבע את דירוגן הוא הדירוג הבינלאומי. אם נושא זה היה מיושם – מנהלי קרנות הנאמנות היו מחויבים למכור חלק ניכר מהחזקתם. לפני כמה ימים פורסם חוזר מתקן אשר דיי מעקר את הנושא במידה ולחברה יהיה יו”ר או מנכ”ל ישראלי. התוצאה היא שחברות האג”ח יפעלו למינוי יו”ר ישראלי.
- בשבועות האחרונים ראינו מהלכים להרחבת סדרות אג”ח. המטרה היא להאריך את המח”מים. ראינו מהלכים כאלו בנמקו, בלייטסטון, פסיפיק, קופרליין. המהלכים האלו נועדו בעיקר להחליף חוב פיננסי קיים ולהאריך את המח”מ של החוב. בפסיפיק למשל גייסו בשתי הקצאות פרטיות כ-600 מיליון ע.נ. בהרחבת סדרה ב’. עם הכסף החברה פורעת לחלוטין את סדרה א’ בימים הקרובים. בחברת נמקו – גיוס של כמה מאות מיליוני שקלים לא הוביל לפירעון מוקדם כלשהו ומיועד בעיקר לשימוש השוטף של החברה.
- תמונת המצב היא כזאת שיש כאן בשוק כמה חברות שכנראה רוצות לקפל את הפעילות שלהן ולצאת מפה. אחת מהן היא נובל אסטס אשר מנסה לאשר פירעון מוקדם של החוב למחזיקים לפי פארי בתוספת 3.5%. ההצעה הקודמת שלא עברה התרחשה ביולי 2021 שבה נובל רצתה אישור לפרוע את החוב בפארי בתוספת 2.5%. ייתכן שההצעה הנוכחית של נובל עוד תעבור שדרוג לפני שתאושר.
- חברה נוספת שעושה סימנים על כך שרצונה לצאת היא דלשה. החברה פרעה את סדרות א’ וג’ במלואן ונותרה עם סדרה ב’ בלבד אשר היא כמו הלוואה בנקאית עם שעבוד על נכס קיים. המח”מ על סדרת אג”ח ב’ הוא 1.75 ונראה שדלשה לא תתקשה לפרוע את החוב הזה ממקורותיה. לפני כמה חודשים דלשה אמרה כי היא בוחנת הנפקת סדרה ד’ חדשה אבל מהלך זה לא קרם עור וגידים כך שאולי יש בכל זאת סיכוי שהחברה תרצה להישאר פה.
- עוד חברה שאולי מסמנת את דרכה החוצה בת”א היא מויניאן. החברה פרסמה את תוצאותיה הכספיות לרבעון השלישי של השנה. תזרים המזומנים החזוי של החברה אינו מניח גיוסי חוב חדשים כאן בתל אביב עד ספטמבר 2023. זה כמובן לא אומר שהחברה תעזוב, אך לעת עתה נראה שהחברה מניחה שלא תזדקק למחזיקים ותצליח לפרוע את ההתחייבויות שלה בעצמה ממקורותיה.
- חברה נוספת שכדאי לעקוב אחריה בהיבט הזה היא MDG. החברה נותרה עם סדרת אג”ח סחירה אחת (ג’). לפני כחודש גייסה החברה כ-78 מיליון שקל באמצעות הרחבת הסדרה כך שסך החוב מסתכם בכ-300 מיליון שקל (מח”מ 1.9). יהיה מעניין לראות כיצד החברה מתכננת לפרוע את החוב – האם ממקורותיה או באמצעות הנפקת סדרה חדשה.
- בסך הכל מצבן של חברות האג”ח האמריקאיות כעת נראה טוב יותר מאשר בעבר. השקל החזק פוגע בביזנס מאחר והוא מגדיל את היקף החוב של החברות במונחים דולריים וחברות שלא עשו גידור (ויש הרבה כאלו) נדרשות לשלם יותר עבור החוב. נראה בינתיים שהשקל-דולר מעיק על החברות הרבה יותר מאשר הקורונה בארה”ב.
- אחת החברות שכן נמצאת אצלי במעקב מקרוב היא זראסיי. בעוד כמה ימים תפרע החברה עוד נתח של קרן סדרה ג’ בהיקף כספי של 133 מיליון שקל. החוב קורופורייט של החברה מסתכם ב-1.25 מיליארד שקל והוא נסחר בתשואה של כ-6.9%. אני ממשיך לחשוב שהחברה אינה במצב פיננסי חזק ושיש לה לא מעט אתגרים עסקיים כשגם השקל-דולר מקשה ומגדיל את החוב במונחים דולריים.
- בסוף הרבעון השני היו בקופה של החברה 17.5 מיליון דולר. בסוף חודש אוגוסט ביצעה החברה מימון מחדש של 19 הלוואות לחברה בהיקף כספי של 156 מיליון דולר. מהלך זה ייצר לזראסיי עודף תזרימי של 25 מיליון דולר כך שבידי החברה יש מקורות של כ-42.5 מיליון דולר. יהיה מעניין לראות במסגרת הדוחות הכספיים שיפורסמו עד סוף נובמבר איזה עוד מהלכים בוצעו על ידי החברה על מנת לחזק את הנזילות. האתגר הבא שעומד בפני זראסיי נמצא בתשלום קרן חצי שנתי במאי 2022. לי זה קצת מרגיש שהחברה הולכת על הקצה אבל ייאמר לזכותה שעד כה החברה הפתיעה לחיוב ביחס לציפיות שלי.
- אחת מחברות האג”ח האמריקאיות שמצבה השתפר מאוד בחודשים האחרונים היא ספנסר. לפני כחודשיים השלימה החברה מכירת נכס ב-91 מיליון דולר שיצר לה תזרים חיובי של 50 מיליון דולר. בעקבות זאת אג”ח א’ של החברה הופך להיות קרוב לבאנקר על ידי השוק (תשואה 3.67%). מעניין לראות האם במסגרת הדוחות הכספיים תפעל ספנסר על מנת להקטין את החוב לנושים.
- חברה נוספת שהפתיעה אותי לחיוב בשנה החולפת היא דה לסר. אני חשבתי שהמצב של החברה קשה אך סדרה של מספר מהלכים וגיוסי חוב החזירו את הביטחון לנושים. האתגרים הגדולים של דה לסר נמצאים בשנת 2022 בחודשים אפריל ומאי. יהיה מעניין לעקוב אחרי מצב החברה במסגרת הדוחות הכספיים והמהלכים שהחברה מקדמת על מנת לפרוע את החוב.
- בסוף שנה צפויה אקסטל לפרוע את סדרה ב’ בהיקף של 255 מיליון שקל ולהישאר עם סדרת אג”ח אחת ארוכה (ג’) הנושאת מח”מ של 3 שנים. לאחר הפירעון הגדול – הפעם הבאה שתידרש אקסטל לפרוע תשלומי קרן לנושים תהיה במרץ 2024. כבר בחודשים הקרובים אקסטל צפויה להשלים את בניית פרויקט הדגל שלה סנטרל פארק טאואר. על פי הדוחות הכספיים מועד ההשלמה הצפוי לכלל הפרויקט הוא מרץ 2022. מתוך 179 יחידות הדיור בפרויקט אקסטל כבר מסרה עד סוף אוגוסט סך של 28 יחידות דיור. יהיה מעניין לבחון את ההתקדמות במסירת הדירות בפרויקט במסגרת הדוחות של הרבעון השלישי.
- אחת מהחברות שהן בגדר תעלומה בעיניי היא וורטון. החברה הגיעה לכאן לגייס כסף וכמעט ולא עשתה איתו דבר. החברה לא ניצלה את הפלטפורמה התל אביבית והכסף הזול על מנת להגדיל את הפורטפוליו של ה-BVI. בינתיים ההרפתקאה של וורטון בתל אביב צפויה להימשך עד ספטמבר 2024 לפירעון מלא של החוב. אני מקווה שעד שזה ייגמר אולי אבין סוף כל סוף מה חיפש ג’ף סאטון פה בתל אביב.
- בסה”כ נראה שהמצב של חברות האג”ח האמריקאי טוב מאשר מבעבר. עם זאת, נראה שהשוק עדיין לא מסוגל לעכל הנפקה של סדרות אג”ח חדשות ויותר אוהב הרחבה של סדרות קיימות. כאשר המח”מים של החברות מתקצרים – הן לא יכולות רק להרחיב סדרות חוב עוד ועוד אלא גם יצטרכו להאריך מח”מ על ידי פתיחת סדרות אג”ח חדשות. בשנת 2021 נפתחו 4 סדרות אג”ח חדשות (אקסטל ג’, ג’י.אף.איי ג’, דה לסר ז’ וסטרוברי ג’).
- עונת הדוחות הכספיים מתקרבת וכדאי לעקוב מקרוב אחרי הדוחות הכספיים של החברות במטרה להבין כיצד הן מתכוונות לפרוע את החוב למחזיקים. יהיה מעניין לראות האם חברות נוספות ידרדרו לכדי הסדר חוב. עד כה קיבלנו הסדרים בארבע חברות: אול-יר, סטרווד, ברוקלנד ואורבנקורפ. נקווה שפה זה ייעצר.
גילוי נאות:
אין בנכתב לעיל המלצה לביצוע פעולות בניירות ערך.
כל הפועל בנייר על בסיס סקירה זו – לוקח על עצמו את מלוא האחריות להפסדים שעלולים להיגרם לו.
נכון למועד פרסום הכתבה – הח”מ אינו מחזיק במניות המוזכרות בכתבה