הבורסה בתל אביב הולכת ודועכת בכל הקשור למספר החברות הרשומות בה למסחר. סנוניות חיוביות ניתן למצוא בימים האחרונים לאחר שחברת ויתניה השלימה בהצלחה הנפקה. כתבה מקיפה בנושא נכתבה לאחרונה בדה-מרקר על ידי שלי אפלברג שמשרטטת את תמונת המצב העגומה. אנו ננסה להסתכל קדימה במגמה השולטת בשוק שבו יותר חברות הולכות ונעלמות מהשוק מאשר חברות חדשות שרוצות להגיע לכאן.
נתחיל מהשורה העליונה – בבורסה בתל אביב נסחרות כיום 466 חברות בורסאיות. עם זאת, מספר מחיקות משמעותיות צפויות בקרוב:
1. אידיבי אחזקות – במניה לא מתקיים מסחר והחברה הציבורית תימכר במלואה לרקנאטי תמורת 10 מיליון שקל
2. ספקטרוניקס – אתמול (ג’) אישרו בעלי המניות את העסקה למכירת החברה הציבורית – החברה תימחק ממסחר בתוך כחודש.
3. נצבא – ב-16 באוגוסט יתבקשו בעלי המניות לאשר את המיזוג בינה לבין אירפורט סיטי וכחודש מאוחר יותר המניה תימחק ממסחר.
4. עוגן נדל”ן – ישרס מנסה בימים אלו לבצע מחיקה של המניה ממסחר בעסקת מזומן ויש סבירות גבוהה שהעסקה תאושר.
בנטרול מחיקות אלו – למשקיעים ישנם 462 חברות למסחר.
כעת, צריך לזכור שיש הרבה מאוד חברות שנמצאות בהשעיית מסחר מלאה וכלל לא ניתן לסחור במניות שלהן.
חברות אלו כוללות את אולטרה אקוויטי, סאני, עילוי פיננסי, גלטן, אלווריון, SDS, אורכית, חבס, מטרת מיזוג, גבעות וזרח – סה”כ עוד 11 חברות. זה מותיר את המשקיעים עם 451 חברות פוטנציאליות. בשולי הדברים נגיד כי השלד הבורסאי של אורכית נמכר לקבוצת משקיעים שינסו להכניס לו פעילות וגם באלווריון צפוי אירוע דומה. לעת עתה לא מתקיים מסחר במניות אלו.
מרשימת המניות שמעניינות את המשקיעים צריך לנטרל גם חברות הנמצאות ברשימת השימור וחברות הנמצאות ברשימת דלי הסחירות. אלו מניות שממש לא מעניינות את המשקיעים. אז הנה רשימת המניות בשימור: אדן אנרגיה, אי.אם.אס, אי אונליין, ארגמן, גוליבר, גפן, מעין, כלנית כרמון, לוי, סינמה, פטרוכימיים, פרופיט וצמיחה – סה”כ 13 חברות. זה מותיר את המשקיעים עם 438 חברות פוטנציאליות. בהקשר זה – בימים הקרובים צפויות לעבור עוד מספר מניות לרשימת השימור כגון אייביטרנס, ווקסיל, תמיר הון, גמול, תמדא, תפן ויוזר טרנד. זה מותיר את המשקיעים עם שבע חברות פחות כלומר 431 חברות.
מרשימה זו צריך להוריד כמובן את המניות הנמצאות בדלי סחירות שגם שם מתנהל מסחר פעמיים ביום בפתיחה ובנעילה. מדובר בחברות מעט יותר איכותיות שאם היו ממנות עושה שוק – היו יכולות להיסחר ברשימה הראשית. מדוע הן לא עושות זאת? בדיוק מהסיבה שהן לא רוצות מסחר ברשימה הראשית. הנה רשימת החברות בדלי סחירות. איילון, אקסלנס, ביונד טיים (יעד), גמאטרוניק, גרינרג’י, מלונות הכשרה, טופ מערכות, ישרוטל, כתר, מובייל מקס, מהדרין, מטעי הדר 1, מטעי הדר 5, מצלאוי, נדלנס, נטו מלינדה, ניו הוריזון, ניסקו חשמל, פייטון, פרוטאולוגיקס, קמן קפיטל ושפע לוגיסטיקה – סה”כ 22 חברות. זה מותיר את המשקיעים עם 409 חברות בלבד פוטנציאליות למסחר.
סביר להניח גם שבשנים הקרובות חלק מהחברות ייעלמו מהנוף הישראלי כחלק מחוק הריכוזיות. ניתן לסמן מיזוג צפוי בין אקויטל ליואל, בין אידיבי פיתוח לדסק”ש וייתכן שיהיו עוד אילו מיזוגים אסטרטגיים (למשל בין נטו לנטו מלינדה, הפניקס ואקסלנס ועוד). כמובן שתמיד יכולות להגיע הפתעות חיוביות של חברות שנמחקות לאחר מכירת הפעילות – כפי שהיה במקרה של ספקטרוניקס. במלים אחרות – שוק ההון הולך ודועך וגם מניות היתר מרכזות מחזורים דלילים במיוחד.
כיצד ניתן לפתור את הנושא? לכך אתייחס בעתיד