![ניתוח מיוחד: האם תראפיקס תצליח להוביל את תחום הקנאביס?](https://hotstocks.co.il/wp-content/uploads/thumbs/cannabis-1401129-3eig2bpi1td2ot42vbauio.jpg)
אחד מהחששות הגדולים של משקיעים בסקטור הביומד הוא מהנפקה בדיסקאונט עמוק. לא מעט חברות אשר זקוקות לכסף כדי לממן את המשך פעילותן נאלצות לחתוך בבשר החי ולפגוע בבעלי המניות הקיימים ולו בשביל עוד כמה חודשים של אוויר לנשימה. אחת מהחברות שנהגה לעבוד כך היא תראפיקס ביו – אשר החליטה לעצור את השיטה הזאת, להתמקד בבעלי המניות אך גם לשנות את האסטרטגיה העסקית שלה.
תראפיקס ביו היא היום חברה המתמקדת בפיתוח תרופות מאושרות המבוססות על חומרים פעילים בצמח הקנאביס ומנוהלת בחודשים האחרונים על ידי ד”ר אלרן חבר. אבל לפני שנתמקד בחברה נתחיל מהשיטה. לחברה אין כיום תשקיף מדף. העסקאות שהחברה מבצעת הן אך ורק עסקאות פרטיות חסומות מצד בעלי מניות אשר מאמינים בביזנס, בטכנולוגיה והמנהלים. בסה”כ גייסה החברה למעלה מ-2 מיליון דולר בעסקאות חסומות ובדרך כלל בפרמיה על מחיר השוק.
לעמוד המניה של תראפיקס ביו הכולל גם את גרף המניה מאתר ביזפורטל – לחצו כאן
למרות שלחברה אין גרעין שליטה – יש בתראפיקס בעלי מניות חזקים המאמינים בפעילות של החברה. משפחת יסלזון מחזיקה ב-21% מהמניות של החברה. המשפחה אינה מוכרת אך בדיקה קלה בגוגל תגלה כי היא הבעלים של יקבי כרמל, מכרה את אחזקותיה בפרומדיקו (המשווקת בארץ בין היתר את תחליף החלב סימילאק) לניופארם וכן היתה בין המשקיעים של ICQ . בעל מניות ויזם נוסף הוא אבי מייזלר.
הפורטפוליו של תראפיקס
ההשקעה המהותית של תראפיקס בפורטפוליו הוא טיפול תרופתי בתסמונת טורט אשר מבוסס על טכנולוגיה של פרופסור רפאל משולם מן האוניברסיטה העברית אשר תוארה לראשונה כבר בשנת 1998. לחברת תראפיקס ניתן רישיון לפתח את התרופה. בתראפיקס מאמינים כי בשל המספר המצומצם של החולים (פחות מ-200,000 בשנה) תוכל התרופה לקבל מעמד של תרופת יתום.
הפתרון של תראפיקס הוא מאוד פשוט ומבוסס על אפקט ה-Entourage. האפקט טוען כי שילוב של שני חומרים יחד עשוי להעצים את הטיפול הקיים. בתראפיקס רוצים לשלב רכיב פעיל של צמח הקנאביס המאושר כיום על ידי ה-FDA לטיפול בחוסר תיאבון בחולי איידס ובבחילות בחולי סרטן ונקרא THC יחד עם חומר נוסף בשם PEA. מדובר בתרכובת המאושרת למכירה באירופה כמזון רפואי ובתראפיקס מאמינים כי שילוב שני החומרים ייאפשר טיפול בטוח ויעיל יותר מאשר טיפול ב-THC בלבד.
פרוייקט נוסף שהחברה שוקדת עליו משלב אף הוא את החומר הנקרא THC. הטכנולוגיה שהתקבלה ברשיון מרמות (אוניברסיטת ת”א) מנסה למנוע הידרדרות קוגניטיבית כאשר התרופה ניתנת במינון נמוך. התוכנית נקראת BrainBright וכשמה כן היא – טיפול במחלות הפוגעות במוח, דוגמת אולצהיימר. בניסויי מעבדה הצליחה החברה להראות שיפור ומניעה בהתדרדרות הקוגניטיבית. תחילת הניסויים הקליניים צפויה להתרחש במחצית השנייה של 2016.
לצד שני פרוייקטים אלו – ללארה ישנה השקעה פיננסית בחברת לארהפארם. זאת הייתה ההשקעה הראשונה של החברה בתחום שהייתה מעין טבילת אש עבור החברה. בסך הכל הושקעו בחברה המפתחת משאף של קנביס 250 אלף דולר – אך הוחלט להפסיק את ההשקעה שם ולארה נותרה עם השקעה פיננסית ואופציה שאולי תהיה שווה הרבה יום אחד.
האם המניה מעניינת להשקעה?
כאשר אני שואל את עצמי האם שווי של 32 מיליון שקל הוא מעניין להשקעה או לא – האמת היא שאין לי מושג. מצד אחד החברה יכולה לספר על החלומות, והטכנולוגיה שכנראה יכולים להיות שווים גם מאות מיליוני שקלים. מצד שני, מאוד לא קל לתמחר את החלום שמציעה תראפיקס למשקיעים שלה מוצרים הנמצאים בשלבים פרה-קליניים.
אבל כאשר בוחנים האם להשקיע בחברה – צריך לזכור שאמנם מדובר בחברה עם שתי טכנולוגיות שעלולות להיכשל כל אחת אך הסכנה לכך אינה מיידית מאחר והחברה לא נמצאת בקליניקה. מצד שני, בעלי המניות של החברה מאוד מאמינים בטכנולוגיה, מזרימים לחברה כספים ותומכים בפעילות מתוך אמונה שהחברה שווה יותר, הרבה יותר.
החלום הרטוב: הסכם אסטרטגי
אני יודע שזה מעט מבלבל – אבל לדעתי הסיפור המרכזי בתראפיקס ביו כלל לא קשור לטכנולוגיות הקיימות אלא לחלום הגדול בטווח הארוך. תראפיקס מחזיקה בשניים וחצי פרוייקטים בתחום הקנאביס – שכל אחד מהם יכול להיות בלוקבאסטר. אילו תראפיקס תחבור לשחקן אסטרטגי בתחום הקנאביס – הם יוכלו לשלב ידיים ביחד ולייצר מנוף אדיר של כוח – ניצול של סינרגיה אמיתית.
גם חברת טבע הגדולה לא הפכה להיות טבע בתוך יום – והחלה ממיזוג בין שלוש חברות. גם פרוטרום לא הפכה להיות חברת מעו”ף בתוך יום ועשתה זאת בזכות עשרות רכישות שיצרו סינרגיה בפעילות שלה. אם תראפיקס תסמן או תמתג את עצמה כשחקנית בתחום הקנאביס – היא תוכל להתמזג אל תוך חברה אחרת מתחום הקנביס או לרכוש טכנולוגיות חדשות בעסקת מניות. אז אולי באמת יוכל להבשיל אחד הפרוייקטים של החברה, גיוס כספים יהפוך למשימה קלה יותר – והערך לבעלי המניות יהיה רב יותר.
גילוי נאות: הכותב אינו מחזיק במניות החברה, ואינו מתכוון לפעול בנייר בשלושת ימי המסחר הקרובים