בשבוע שעבר התחלנו לסקור בפניכם את החברות שמועמדות להשתדרג בעדכון המדדים הקרוב ולהגיע למדד ת”א 100. התחלנו את הסקירות עם כתבה על חברת חילן טק והיום אנחנו מתמקדים בחברה לוהטת נוספת – חברת ספאנטק. כמה לוהטת? המניה טסה 86% מתחילת השנה. בשלוש השנים האחרונות המניה השיגה תשואה פנומנלית של 468% – התשואה השנייה הגבוהה ביותר בקרב מניות היתר 50. המניה היחידה הקודמת לה מבחינת תשואות היא צור עם תשואה של 520%.
לעמוד המניה הכולל את גרף המניה (מאתר ביזפורטל) – לחצו כאן
עם שווי של מיליארד שקל בדיוק – ספאנטק, בדומה לחילן טק היא מועמדת בולטת להשתדרג למדד ת”א 100 ותהיה חלק מהמדדים המובילים בבורסה. למי שלא מכיר, ספאנטק עוסקת בייצור בדים לא ארוגים אשר משמשים כחומר גלם בייצור של מגבונים לחים. לא מעט חברות בשוק המקומי עוסקות בתחומים דומים המשיקים לפעילות של ספאנטק כגון אבגול, על-בד ושלאג אך ספאנטק היא ככל הנראה המרשימה מכולן.
הטכנולוגיה שעל בסיסה עובדת החברה נקראת Spunlace – איחוי באמצעות זרמי מים. הבדים שמייצרת החברה משמשים כחומר גלם לתעשיות שונות. עיקר המוצרים של ספאנטק מיועדים לייצור של מגבונים לחים (כ-95% מהפעילות של החברה). בספאנטק מעריכים כי השוק שבה היא פועלת יצמח בחמש השנים הקרובות בקצב שנתי של 8% בשנה.
קרוב לוודאי שמשקיע אשר שוקל לרכוש את ספאנטק לפי שווי של מיליארד שקל שואל את עצמו האם לא מדובר בבועה והאם הצמיחה שהפגינה החברה בשנים החולפת תימשך גם בחמש השנים הבאות. אנו לא יודעים את התשובה, אך יכולים להעריך כי הצמיחה תימשך. החברה מבצעת בימים אלו השקעות בהקמת קו ייצור נוסף בארה”ב בהיקף של כ-65 מיליון דולר. בחברה סברו תחילה כי ההפעלה של הקו תחל ברבעון השלישי של השנה – אך לאחרונה דיווחה החברה כי היא צופה כי תחילת ההפעלה המסחרית תתבצע סביב החודשים נובמבר-דצמבר. בחברה מעריכים כי הפעלת הקו תגדיל את היקף הפעילות של החברה בכ-80% בשנה.
עוד לפני שקו הייצור החל לפעול, מציגה ספאנטק צמיחה מרשימה בפעילותה. המכירות במחצית הראשונה של השנה עלו בכ-11% ל-271 מיליון דולר. העלייה במכירות חלחלה מטה אל השורה התחתונה. הרווחיות התפעולי בחצי שנה הראשונה של 2015 עמדה על 47.8 מיליון דולר, זאת לעומת 29.3 מיליון דולר במחצית הראשונה של 2014. הרווח הנקי של החברה הסתכם ב-38.7 מיליון דולר, לעומת 21.1 מיליון דולר בתקופה המקבילה.
עם צמיחה מרשימה שכזו, המשקיעים מקווים כמובן כי הצמיחה תימשך. עם זאת, חשוב לזכור את אחד מגורמי הסיכון המשמעותיים בחברה – תלות בלקוחות. כך למשל, פרוקטר&גמבל תרמה לספאנטק 23% מהכנסותיה בשנת 2014 ולקוח נוסף בשם Nice Pak תרם 22% נוספים. לקוח שלישי שאת שמו החברה לא חושפת תרם כ-16%. אובדן של לקוח מהותי עלול לייצר לחברה חור גדול ולהביא לנזק כלכלי לחברה ולמשקיעים.
סביר להניח שאם התוכניות של החברה לגדול בארה”ב יצליחו בהתאם לתוכנית – לא רק החברה תרוויח מכך אלא גם המשקיעים. מנגד, אם במקרה אחד מהלקוחות המהותיים של החברה יחליט לנטוש ולרכוש חומרי גלם מחברה מתחרה – הדבר עלול להכניס את ספאנטק לסיחרור וירידה חדה ביעילות קווי הייצור שלה תוך פגיעה כמובן במחיר המניה. נאחל לה כמובן שאירוע שכזה לא יתרחש.
הכותב אינו מחזיק במניות החברה ולא מתכוון לפעול בנייר בשלושת ימי המסחר הבאים