הכתבה שלנו היא כתבת עדכון על מניית ניסן – בעלת השליטה בחברת ספאנטק. המניה – שהגיעה בשיאה במאי 2021 לשווי של כ-280 מיליון שקל נסחרת כיום בשווי של 150 מיליון שקל בלבד. הסיבה המרכזית לכך היא החולשה של מניית ספאנטק שאיבדה כ-30% מתחילת השנה.
עונת הדוחות לפנינו ובעלי המניות של ניסן ימתינו בקפידה לדוחות של ספאנטק על מנת להבין האם ישנו סיכוי להתאוששות בחברת הבת אשר נסחרת כיום לפי שווי של 325 מיליון שקל בלבד – זאת לעומת שווי של יותר מ-740 מיליון שקל בספטמבר 2020.
כדי להבין לעומק מה יש במניית ניסן – נתחיל להבין מה קורה בחברה בצד הנכסים ולשם כך אני עושה הערכה מהו השווי הנכסי (NAV) של החברה:
השווי הנכסי של ניסן
הנכס המרכזי של מניית ניסן הוא החזקה של 59.6% ממניות חברת ספאנטק. שווי השוק של החזקה זו מסתכם ב-194 מיליון שקל.
בנוסף, לניסן ישנה החזקה בשתי חברות פרטיות הנקראות Raffin Medical ו- V-Medical. שתי החברות הינן רווחיות. חברת Raffin עוסקת בהפצה וייצור של ציוד חבישה בעיקר לשוק הצרפתי. חברת V-Medical היא חברה אשר תפקידה לייצר את מוצרי החבישה עבור Raffin.
בשנת 2021 רשמו חברות אלו יחד רווח של 4.6 מיליון שקל. ברבעון הראשון של 2022 הרווח הסתכם ב-466 אלף שקל – זאת בעיקר בשל הירידה ברווחיות של Raffin שתרמה לניסן ברבעון הראשון של השנה 80 אלף שקל בלבד לעומת 1.5 מיליון שקל ברבעון המקביל. בעבר הנחתי ששווי שתי החברות עבור ניסן מסתכם בכ-20 מיליון שקל – ואני חושב שעדיין ניתן להניח בזהירות את השווי הזה.
בנוסף לכך, לניסן היו בסוף חודש מרץ בקופה כ-2.8 מיליון שקל וכנגדם חוב פיננסי בהיקף של 16.3 מיליון שקל. ניסן שעבדה כנגד ההלוואה מניות של ספאנטק וההלוואה נפרעת בהדרגה על פני מספר שנים.
מהשווי הנכסי נדרש להפחית הוצאות הנהלה וכלליות מהוונות של ניסן. בשנת 2021 הסתכמו ההוצאות בכ-2.6 מיליון שקל כך שניתן לקחת את ההוצאות המהוונות בכ-15 מיליון שקל.
עם מה נשארנו? 194 מיליון שקל ספאנטק, 20 מיליון שקל חברות פרטיות פחות חוב פיננסי של 13.5 מיליון שקל פחות הוצאות הנהלה – 15 מיליון שקל. סה”כ שווי נכסי של 185 מיליון שקל.
לקראת דוחות ספאנטק
שאלת המפתח תהיה האם מניית ספאנטק תראה התאוששות ברבעון השני של השנה. הרבעון הראשון של שנת 2022 היה חלש שבו ספאנטק הציגה EBITDA של 7.8 מיליון שקל בלבד – זאת לעומת 95 מיליון שקל בשנת 2021 כולה ו-44.7 מיליון שקל ברבעון הראשון המקביל בשנת 2021.
הדוחות של הרבעון הראשון הושפעו לשלילה מהתייקרות במחירי חומרי הגלם ובמחירי התובלה. מחירי ההובלה הימית היו גבוהים בכ-150%-200% מאשר בשנת 2020. גם התחזקות השקל מול הדולר ומול האירו פגעה ברווחיות של החברה שכ-95% מהמכירות שלה הן מחוץ לישראל.
ברבעון השני שערי החליפין כבר משחקים לטובתה של ספאנטק וגם מחירי השילוח ומחירי הסחורות נמצאים במגמת ירידה. עד כמה מגמות המאקרו ישפיעו על ספאנטק? צריך להמתין לדוחות.
הנתון הכי חשוב שיפורסם בדוחות של ספאנטק הוא ה-EBITDA ברבעון השני. ככל שהחברה תצליח להראות התאוששות – הדבר עשוי להקרין על מניית ספאנטק וכפועל יוצא גם על בעלת השליטה – חברת ניסן. אגב – גם אם הרבעון השני יהיה חלש אך החברה תשדר כי שיא המשבר של הסחורות מאחורינו – זה יהיה מספיק כדי שהמניות יתאוששו.
סיכום
תמיד הכי חשוך לפני עלות השחר. מניית ספאנטק נמצאת בשפל ומשכה איתה מטה את חברת האם ניסן. ברבעון השני שער החליפין עשוי לשחק לטובתה של ספאנטק וגם ההתייצבות והירידה במחירי השילוח מספקים רוח גבית.
ניסן – אשר שולטת בחברת ספאנטק מושפעת בעיקר מהביצועים של ספאנטק ולכן אם מניית ספאנטק תראה את התאוששות לאחר הדוחות – הדבר יתורגם גם לחברת האם ניסן אשר נסחרת מתחת לשווי הנכסי שלה.
גילוי נאות:
אין בנכתב לעיל המלצה לביצוע פעולות בניירות ערך.
כל הפועל בנייר על בסיס סקירה זו – לוקח על עצמו את מלוא האחריות להפסדים שעלולים להיגרם לו.
נכון למועד פרסום הכתבה – הח”מ אינו מחזיק במניות המוזכרות בכתבה