שוק ההון המקומי כנראה חושש מאוד מתחום השבחת הזנים של צמחים – זאת למרות שמדובר בתחום הלוהט ביותר בתחום החקלאות. רק בשבוע שעבר נרשם אקזיט משמעותי בתחום החקלאות כאשר חברת פרוספרה הישראלית נמכרה תמורת 300 מיליון דולר. חברת פרוספרה מסייעת לחברות החקלאות לנהל תהליכי את תהליכי הגידול על ידי צמצום עלויות, הגדלת ייבול וחיסכון בזמן.
ניתן לשער שהסלידה שיש למשקיעים בבורסה בתל אביב מתחום החקלאות נעוצה מההכרות רבת השנים עם חברת אבוג’ן. החברה מספרת לשוק כבר 15 שנים שהיא יודעת להשביח זרעים באמצעות מציאת טכנולוגיות לאיתור רצפי גנים ורצפי dna. באמצעות תכונות אלו סיפרה אבוג’ן כי היא יודעת לשפר את התכונות של הצמחים באמצעות החדרת הגנים לתוך צמח המטרה כך שהזרעים המתקבלים יבטאו את תכונות המטרה.
הכתבה שלנו היום עוסקת בחברה שגם היא נמצאת בעולם החקלאות – אבל לטעמי מעניינת הרבה יותר מאשר אבוג’ן וגם בעלת סיכויי הצלחה גבוהים הרבה יותר מאשר אבוג’ן. מדובר בחברת אנרג’ין שמשתמשת בטכנולוגיה של בינה מלאכותית להשבחת זרעים. אנרג’ין הונפקה בבורסה בינואר 2021 כאשר גייסה 97 מיליון שקל מגופים מוסדיים. מאז ההנפקה איבדה המניה כשליש מהשווי שלה – ללא כל סיבה נראית לעין. שווי החברה נכון להיום מסתכם בכ-250 מיליון שקל שמתוכו כ-90 מיליון שקל נמצא בקופה של החברה.
חברת אנרג’ין שונה מאשר אבוג’ן בהרבה מאוד היבטים. המרכזי שבהם הוא שאנרג’ין רושמת הכנסות משמעותיות מהפעילות השוטפת שלה. כלומר לאנרג’ין יש טכנולוגיה מוכחת שמייצרת לה הכנסות. בשנת 2019 הסתכמו ההכנסות של אנרג’ין ב-7.6 מיליון דולר ובשנת 2020 ב-7 מיליון דולר. אם את מישהו מעניינת הרווחיות של החברה (ולטעמי זה פשוט נון-אישיו) הרי שבמחצית השנייה של 2020 החברה עברה ל-EBITDA חיובי קל של 300 אלף דולר בעקבות שיפור ברווחיות וצמצום בהוצאות התפעוליות.
רקע על החברה
אבל כדי להבין לאן החברה הולכת – חשוב להסתכל על הבסיס – ולבחון מה החברה עושה. אנרג’ין היא חברה ותיקה שנוסדה כבר בשנת 2009 על ידי היזם ד”ר גיל רונן שהוא מומחה בתחום הגנטיקה. אנרג’ין היא חברה שמפתחת תוכנה שמבוססת על בינה מלאכותית ויודעת לנתח מידע גנטי במטרה לייעל ולהאיץ השבחת זנים של צמחים ובעלי חיים בענף החקלאות העולמי. התוכנה נקראת GenoMAGIC ובה עושות שימוש מגוון רחב של לקוחות החברה ובכלל זה חברות הזרעים באייר וסינג’נטה כמו גם חברת נסטלה ועוד.
אז מה יש לאנרג’ין ביד? החברה פיתחה תוכנה שמאפשרת ניתוח של מידע גנטי. אנרג’ין נותנת ללקוחות שלה גישה לתוכנה באמצעות מיחשוב ענן שמספקת ללקוחות ערך מוסף בתחום של השבחת הצמחים ובעלי החיים בעולם החקלאות.
כדי להבין איך זה עובד בואו נדמיין שחברת זרעים רוצה להשביח עגבניות. כדי לעשות את זה – חברת הזרעים צריכה לבצע הכלאה בין צמח עגבנייה עם טעם משובח לבין צמח עגבנייה אחר עם פרי אדום כהה. חברת הזרעים צריכה לבחור את הצאצאים אשר מחזיקים את התכונות הטובות משני ההורים ונעזרת בתוכנה שפיתחה אנרג’ין כדי לעשות את זה. ללא כלי התוכנה – חברת הזרעים צריכה לבצע מאות או אלפי הכלאות בין צמחים שונים, לשתול את הצמחים על פני שטחים נרחבים, להמתין לצמיחתם ולחזור על התהליך מספר פעמים עד להשגת הזרעים הרצויים.
אנרג’ין מקצרת ללקוחות את התהליך בצורה דרמטית – וזה מוכח. אנרג’ין כבר הייתה מעורבת ביותר מ-280 פרויקטים עם לקוחות בינלאומיים מובילים ויחדיו הם שיפרו את ייצור חומרי הגלם במגוון תעשיות ענק כגון תעשיית המזון, המשקאות, חומרי הגלם ועוד.
לפני כחודשיים נפגשתי עם אנרג’ין במשרדים שלהם ברחובות והתרשמתי מהפעילות של החברה לחיוב. חזרתי לבית, התעמקתי בביזנס וניסיתי להבין לעומק לאן החברה הולכת ומהם מנועי הצמיחה שלה. מהסתכלות על הדוחות הכספיים של החברה ומשיחות שערכתי עם גורמים בשוק – אני מזהה ארבעה מנועי צמיחה אשר צפויים להוביל את אנרג’ין בשנים הקרובות – כל אחד מאוד משמעותי בפני עצמו.
מנוע צמיחה מספר 1 – מעבדה לבדיקות גנטיות – צפי הכנסות של 20 מיליון דולר עד 2025
אחד ממנועי הצמיחה של אנרג’ין טמון בעולם הבדיקות הגנטיות ומאפשר לחברה להרחיב את שרשרת הערך. הבדיקות הקיימות בשוק אינן יעילות ומספקות מידע חלקי ללקוחות ועלותן גבוהה. אנרג’ין הציבה לעצמה מטרה לפתח מוצרים ייעודיים חדשים לתכנון בדיקות גנטיות.
שוק בדיקות ה-DNA מוערך בכ-1.4 מיליארד דולר בשנה והוא צפוי לצמוח כ-17% בשנה עד שנת 2023. היתרון הגדול שמציעה אנרג’ין ללקוחות הוא הפחתה של 30%-70% מעלות הבדיקות הגנטיות.
המוצר של החברה בתחום הזה נקרא SNPer שבו מעניקה אנרג’ין ללקוחות זכות גישה לתוכנה המבצעת ניתוח של מידע גנטי. תוצאות הבדיקות הינן מדויקות יותר. עד כה חתמה אנרג’ין על שלוש עסקאות ביחס למוצר של הבדיקות הגנטיות בתחום החיטה, התירס והגוויולי (צמח שממנו מפיקים את הגומי). אנרג’ין ציינה במסגרת הדוחות הכספיים כי היא מנהלת מו”מ להתקשרויות בעסקאות נוספות.
כדי להסתער על השוק אנרג’ין פועלת להקמת מעבדה לבדיקות גנטיות במהלך שנת 2021 בהשקעה של 1.2 מיליון דולר. המעבדה של החברה תוקם בקנדה ותספק שירות הן ללקוחות קיימים וגם לקוחות חדשים בתחומים של גידולי קנולה, חיטה, קנאביס, קטניות, תירס, סויה ועוד. אנרג’ין מספקת צפי הכנסות למעבדה של כ-20 מיליון דולר בין השנים 2021-2025. למעשה, אנרג’ין רוצה לייצר לעצמה עסקאות ארוכות טווח חוזרות בהיקף של מאות אלפי דולרים מכל לקוח לאורך תקופת חוזה השירות.
בשורה התחתונה – אם עד היום שירותי הבדיקות הגנטיות סופקו לאנרג’ין על ידי ספקים חיצוניים – הקמת המעבדה תאפשר לחברה להעניק ללקוחות גם שירותים של ייצור המידע הגנטי וגם את הפענוח שלו.
מנוע צמיחה מספר 2 – פיתוח משותף תמורת תמלוגים
עד לפני ההנפקה אנרג’ין חשבה על הטווח הקצר. החברה גבתה את התשלום מהלקוחות עבור שירותי מחקר ופיתוח בלבד. אחת המטרות המרכזיות של ההנפקה בתל אביב הייתה לשנות את צורת העבודה ולשנות את המודל העסקי מול הלקוחות ולאפשר לאנרג’ין להיות שותפה במיזמים של ההשבחה של הזרעים אצל הלקוחות.
הצורה שבה זה נעשה היא באמצעות הסכמי מסחור אשר במסגרתם מקבלת אנרג’ין גם תמלוגים ממכירות זרעים ותכונות של זרעים. אנרג’ין מוותרת למעשה על ההכנסות בשלב הראשון של העסקה הכוללות ניתוח גנטי – אבל מקבלת לידיים שלה את האופציה ליהנות מהכנסה אשר תגיע לאחר תחילת המכירות כתלות באחוז מהמכירות. בדרך כלל מדובר בתמלוגים לתקופה של עשר שנים אשר כמובן שמאופיינים בשיעור רווחיות של 100%.
בהדרגה החליטה אנרג’ין להרחיב את ההתקשרויות עם לקוחות באופן שישלב יותר ויותר עסקאות תמלוגים. במסגרת הדוחות השנתיים דיווחה החברה על שישה פרויקטים מבוססי תמלוגים שנחתמו עד כה – השבחת עגבניות עמידות לוירוס, השבחת קנאביס פורח אוטומטית, השבחת גידול שמן עמיד למחלה פטרייתית והשבחת גידול של צמח תבלין. כמו כן, מעורבת אנרג’ין בעסקות מסחור להשבחת קטניה וגידול שדה כתחליף לבשר והשבחת גידול שמן וחלבון והתאמתו לגידול בתנאי קור.
אנרג’ין מציינת כי היא מעריכה שבמידה ושש הפרויקטים יגיעו לשלב המיסחור – החברה תראה מהם תמלוגים בטווח של 10-30 מיליון דולר בין השנים 2021 ל-2025 והכנסות אלו צפויות אף לגדול אחרי שנת 2025. בנוסף לזה, אנרג’ין מתכננת כמובן להרחיב את עסקאות שיתופי הפעולה הכוללות תמלוגים לעסקאות נוספות וכך תכניס לפורטפוליו עוד ועוד פרויקטים אשר יניבו לה תמלוגים.
מנוע צמיחה מספר 3 – שת”פ ותמיכה ארוכת טווח
אחד מהנכסים המרכזיים של אנרג’ין הם הפרויקטים האסטרטגיים שלה. מדובר בפרויקטים אשר כבר מתנהלים מספר שנים עם חברות כגון באייר, סינג’נטה, bridgestone או mondelez. אנרג’ין מספקת ללקוחות תמיכה מלאה לפרויקטים כגון אנליזות מורכבות, פתרונות ענן ועוד. לאחרונה נכנסה גם חברת נסטלה כלקוח אסטרטגי שבו תספק אנרג’ין ניתוח מידע גנטי של צמח הקפה. אנרג’ין מקבלת מלקוחות אלו הכנסות יציבות.
שלוש הלקוחות הגדולים בתחום תרמו בשנת 2020 לאנרג’ין 57% מההכנסות שלה. אנרג’ין מציינה את זהותו של הלקוח המרכזי (באייר) שהכניס לה 2.2 מיליון דולר בשנת 2020 (31% מהמכירות). את זהות שתי החברות המהותיות האחרות אנרג’ין אינה חושפת אך מציינת כי מדובר בחברות אגרוכימיה בינלאומיות.
מנוע צמיחה מספר 4 – טכנולוגיית ה-Crispr
אם עוד לא שמעתם על טכנולוגיית הקריספר (Crispr) – כדאי שתחפשו קצת חומר על כך מאחר וזה אחד התחום הלוהטים בתחום הגנטיקה. טכנולוגיית הקריספר היא טכנולוגיה של עריכה גנטית המאפשרת שינוי מדויק ומבוקר של רצפי ה-DNA. כדי לקדם את התחום הוקם על ידי רשות החדשנות מאגד הכולל למעלה מ-20 החברות שעוסקת בטכנולוגית הבינה המלאכותית בתחום העריכה הגנומית. המאגד נקרא crispr-il והמטרה שלו הוא לפתח כלים חישוביים לשפר את הדיוק והיעילות של העריכה הגנומית בשיטת ה-Crispr. מדובר בשוק שצפוי להגיע לגודל של יותר מ-5 מיליארד דולר בשנת 2025.
אנרג’ין הינה החברה המובילה של המאגד ונמצאת בתחום ומנסה לפתח מערכת אשר תשרת את התעשייה הישראלית ותאפשר לשותפים לפתח יישומים בתחומים שונים כגון שיפור מהיר של צמחים ובעל חיים, טיפול בסרטן, טיפולים במחלות גנטיות ועוד. במקביל, אנרג’ין מתכננת להרחיב את שיתופי הפעולה האסטרטגים שלה ואת כלי התוכנה המבוססים על בינה מלאכותית לעריכה גנטית מבוססים טכנולוגיית הקריספר.
סיכום
אנרג’ין היא חברה מצוינת אך סובלת מיחסי ציבור שליליים בגלל הסלידה של לא מעט משקיעים מהשקעות בתחום החקלאות. אמנם, תחום האגרו-טק מאופיין באופי ארוך טווח – אך אנרג’ין הוכיחה כי היא יודעת לייצר עסקאות רבות והכנסות משמעותיות בזכות התוכנה שפיתחה אשר מוכיחה את עצמה כבר לא מעט שנים.
האקזיט של פרוספרה עשוי להחזיר אולי את העניין של המשקיעים לתחום האגרו-טק ומצביעים על ההזדמנויות הקיימות בתחום. אנרג’ין היא חברה שהוכיחה את עצמה וההתנהגות של המניה מאז ההנפקה אינה תואמת את ההתקדמות של החברה בחודשים האחרונים.
שנת 2021 עבור אנרג’ין צפויה להיות להערכתי טובה יותר מאשר שנת 2020. צבר ההזמנות המחייב לשנת 2021 עמד בסוף חודש מרץ על כ-6 מיליון דולר ועם שלל מנועי הצמיחה הקיימים בחברה אני משער שאנרג’ין לא תתקשה לייצר צמיחה בשנה הקרובה. מעבר לכך, אני משער שמעבדת הבדיקות הגנטיות יחלו להניב תוצאות כבר השנה והמכונה של אנרג’ין תמשיך לעבוד.
גילוי נאות:
אין בנכתב לעיל המלצה לביצוע פעולות בניירות ערך.
כל הפועל בנייר על בסיס סקירה זו – לוקח על עצמו את מלוא האחריות להפסדים שעלולים להיגרם לו.
נכון למועד פרסום הכתבה – הח”מ אינו מחזיק בניירות המוזכרים בכתבה
יובהר כי הח”מ הינו נותן שירותים של חברת אנרג’ין