כתב: פרי יואל אמסלם
עריכה: תומר קורנפלד
תחום הפודטק הפך בשנה החולפת לאחד הסקטורים הלוהטים בבורסה בתל אביב. יש כבר לא מעט חברות ושותפויות אשר זיהו את הטרנד ונכנסו אליו. אחת מהחברות אשר השלימה את התהליך היא ביומילק אשר התמזגה אל החברה הציבורית של פנטזי נטוורק.
ביומילק עוסקת בפיתוח חלב מתורבת וחלב אם מתורבת. המטרה של החברה היא לייצר חלב מיונקים הזהה לחלוטין לחלב המסורתי אך מיוצר במעבר ללא מעורבות של בעלי חיים תוך שמירה על איכות הסביבה. ביומילק נסחרת כיום לאחר המיזוג בשווי של 250-260 מיליון שקל והיא עתידה להיכנס למדדי הבורסה בשבועות הקרובים ולראות ביקוש של כ-6 מיליון שקל מצד קרנות הסל בעת הכניסה.
בעקבות השלמת המיזוג ביקשנו לראיין את מייסדת החברה ד”ר נורית ארגוב ארגמן מהפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית. רצינו להבין ממנה יותר מה עומד מאחורי הטכנולוגיה של החברה.
תוכלי בבקשה לספר לנו קצת על הרקע שלך בתחום החלב וכיצד החברה התהוותה עד להפיכתה לחברה ציבורית?
אני נמנית על הסגל בפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית וחוקרת את תחום החלב בעשר השנים האחרונות. תחום המחקר שלי כולל את תחום החלב בבעלי החיים בכללותם. במשך שנים חקרנו סוגים שונים של יונקים החל מעכברים, חולדות, כבשים, עיזים, פרות ונאקות. בנוסף – עבדנו רבות על חלב אם ולאורך השנים צברנו המון ידע על התהליכים המתרחשים בבלוטת החלב/עטין/שד של אישה.
לפני כשנה החלטנו להקים את ביומילק לאחר שהבנו שהמחקרים הביאו אותנו ליכולת לייצר חלב בתרבית בצלחת ובעצם בלי הזדקקות לפרה. זה התחבר בדיוק לאחר שנים של עבודה שבהם ביצענו ניסוי שבו לקחנו תאים מעטין של בעלי חיים המייצרים את החלב. גידלנו אותם במבחנות מיוחדות במעבדה וחשפנו אותם לתנאים המאפשרים להם לייצר את החלב גם בתנאי המעבדה. התאים יושבים באינקובטור שבמעבדה ושם הם ממשיכים לעשות את מה שהם עשו בתוך בעל החיים. בעקבות זה התחלנו במהלכים על מנת לקדם את הפוטנציאל המסחרי של מה שגילינו.
הסיפור של החלב המתורבת מרגיש כמו מדע בידיוני – חלב ללא פרות, חלב אם אמיתי ללא הנקה. עד כמה העולם קרוב לכך?
התחום הזה נקרא בעברית חקלאות תאית או חקלאות מתורבתת. החקלאות המסורתית ומזון מן החי עברו שינויים גדולים לאורך הזמן והתקדמות לא מבוטלת אך עדיין יש מחיר גדול למשאבי הטבע – מים, אדמה, בעלי חיים וכמובן פליטת גזי חממה התורמת להתחממות הגלובלית ולשיטפונות.
האוכלוסייה העולמית צפויה להכפיל את עצמה עד שנת 2050 וכדי לספק מזון לכולם נדרש לייצר אלטרנטיבות אשר יגרמו נזק סביבתי קטן יותר. אחד התחומים הבולטים הוא תחום הבשר המתורבת שיש בו הצלחות מסוימות. מצד שני, בשנה האחרונה יש יותר ויותר חברות אשר פונות לתחום החלב. מדובר בתחום שיש בו שוני גדול בפיתוח ונחשב לחדש יותר.
ביומילק היא החברה המובילה בתחום ואנחנו שואפים לצאת לשוק עם חלב מתורבת וחלב אם מתורבת לפני כולם. זו תהיה פריצת דרך משמעותית אשר תאפשר לעולם ליהנות ממוצרי חלב נקיים ועם ערכים תזונתיים גבוהים ללא פגיעה בסביבה. מעבר לכך, המוצר שלנו יאפשר לאימהות שלא יכולות להניק מכל סיבה שהיא לספק לילדיהן חלב אם מתורבת אשר שווה בערכיו התזונתיים לחלב אם ולא מול המצב כיום שבו תינוקות מקבלים תחליפי חלב.
בנוסף, אנחנו רוצים להיות גם בתחום תחליפי החלב. אני חושבת שאנחנו נוכל לייצר רכיבי חלב אם לתחליפי חלב צמחיים שיש כיום – לדוגמא שומן אמיתי של חלב אם. למעשה, נוכל לשפר את תחליפי החלב הקיימים היום ונוסיף להם רכיבי חלב אם אמיתיים שיהפכו אותם לבריאים יותר ומזינים יותר.
בשורה התחתונה – חלב מתורבת זה לא מדע בידיוני. אנחנו עושים את זה במעבדה כבר עשר שנים לצרכי מחקר ומה שאנחנו צריכים זה פשוט לעבור לסקאלות גדולות יותר.
אם נדמה את תהליך המו”פ שלכם לריצה ארוכה – היכן ביומילק נמצאת במירוץ אל השוק מול המתחרות – כולל חברה מפורסמת אחרת בשם ביומילק אשר נמצאת בארה”ב?
בניגוד לשוק הבשר המתורבת, תחום החלב המתורבת הוא די חדש והמייסדים של ביומילק תפסו את העגל מיד כאשר היא יצאה מן האסם. היתרונות העיקריים שלנו הוא שאנחנו אחרי הרבה שנים של מו”פ במעבדה ולמעשה תהליך הפיתוח הוא יותר טכני ופחות ביולוגי. זה לא קיים בתחום הבשר המתורבת אשר עדיין נמצא במחקר ביולוגי.
כפי שציינתי קודם, אנחנו כבר יודעים לייצר חלב בתרבית ולכן אנחנו מאוד מתקדמים. כאשת מדע אנחנו מכירים את כל מי שנמצא בתחום שלנו ואנחנו בשלב הרבה יותר מתקדם ביחס לחברות שרק עכשיו מנסות לענות על השאלה כיצד לייצר חלב מתורבת.
כאשר אנחנו מנתחים את השוק – יש לנו מתחרה מסינגפור אשר מנסה לייצר חלב בקר. לא ברור היכן הם נמצאים בשלב הפיתוח אך ממה שאני שומעת יש לנו יתרון גדול עליהם. חברה נוספת אשר נמצאת בשוק החלב המתורבת נקראת ביומילק קיו בארה”ב שהם מפתחים חלב אם מתורבת. הטכנולוגיה שלהם מעט שונה מאחר והם מנסים לייצר חלב אם מותאם אישית. כל אישה שתרצה חלב אם מתורבת תידרש לעבור איזושהי פרוצדורה רפואית ואז ייצרו עבורה הצאצא שלה חלב. מדובר בתהליך יקר ולא פשוט. בניגוד אליהם אנחנו פונים לכלל האימהות עם מוצר מדף אשר יתאים לכולם.
ביומילק זכתה לעניין רב בבורסה בת”א ועולות שאלות מצד משקיעים מתי חברות החלה המסורתי יגלו את ביומילק ונראה שיתופי פעולה איתן
אנחנו מקבלים המון פניות מהרבה גופים בתעשיית המזון ותעשיית המזון לתינוקות. מדובר בפניות מחברות מובילות גם בארץ וגם בעולם. ההתעניינות היא גם לגבי מוצרים סופיים של חלב מתורבת והן אפליקציות הכוללות שילוב של רכיבי חלב מתורבת לתוך מוצרים קיימים.
למשל – תעשיית שוקולד שמשתמשת ברכיבים חלביים ורוצה לפנות לקהל טבעוני כדי שישתמש במוצרים שלו. דוגמה נוספת – בעולם המערבי יש בתקופת הקיץ מחסור בחמאה הנובע מחוסר יכולת פיזיולוגית של הפרות לייצר שומן מכל סיבות. אנחנו יכולים לתת מענה בייצור שומן חלב לתעשייה הזאת.
חוץ מזה, ישנה עלייה ומודעות בקרב טבעונים אשר רוצים לשמור על בעלי החיים וכדור הארץ. אנחנו מאפשרים לקהל הזה לצרוך מוצרי חלב משולבים ברכיבי חלב מתורבת.
החברות המובילות בעולם מבינות שהציבור זקוק לפתרונות מזון עם ערכים תזונתיים גבוהים אשר יהווה תחליף לתעשייה המסורתית אשר מזהמת את כדור הארץ ולא מייחסת חשיבות לשמירה על בעלי חיים. אותן חברות כי ביומילק תוכל לספק להן את שני הערכים המשמעותיים האלו.
תחום החלב אם המתורבת הוא תחום מאוד רגיש. מצד אחד התחום הוא בעל פוטנציאל ענק אך מהצד השני יש המון חשש וספקות בגלל פרשת רמדיה. היכן ביומילק עומדת מבחינת פיתוח ובטיחות המוצר?
אנחנו צפויים להשתלב בעולם תחליפי החלב בתוך תהליך הייצור. הרכיבים של ביומילק ישולבו אל תוך מוצר קיים ויעברו את כל הבדיקות הנדרשות באופן קפדני. ישנם פרוטוקולים ידועים ואנחנו נפעל על פיהם על מנת שחלב האם המתורבת שאנו מייצרים יכיל את כל הויטמינים והמינרלים הנדרשים. בפרשה רמדיה היו חוסרים של ויטמינים ומינרלים בתחליפי החלב – ואת זה ניתן היה לבדוק במעבדה ולעלות על זה בזמן אמת ולתקן.
מדוע חברות ענק שמגלגלות מיליארד דולרים יגלו עניין בחברת הזנק קטנה ישראלית ולא יבחרו לפתח טכנולוגיה דומה מאפס?
לחברות החלב המסורתיות אין אוריינטציה כלל לייצור חלב במעבדה. הן לוקחות חלב כחומר גלם, מעבדות אותו ומפיקות מוצרי חלב. כל העולם של ייצור חלב לא קיים אצלן כלל ולכן הם יצטרכו לשתף פעולה עם חברות דוגמת ביומילק או חברות אחרות על מנת שתהיה להן את הטכנולוגיה.
כן טמונה הייחודיות של ביומילק. אנחנו מבינים כיצד בלוטות החלב מייצרת חלב. אנחנו יודעים לפתח מוצרים מעושרים ברכיבים חשובים לבריאות בגלל השליטה שלנו בריכיבים במעבדה. למשל, בתחום החיסונים קיימת ספרות רפואית משמעותית על רכיבי מזון שיכולים להגביר ייצור נוגדים וחיזוק של מערכת החיסון ואנחנו נוכל להפיק מוצר כזה ולהיות שם.
מהו המודל העסקי של ביומילק – איך תרוויחו כסף?
ביומילק היא חברה שמפתחת טכנולוגיות וזו השאיפה שלנו – להיות בהרבה מאוד מקומות בתחום החלב. אנחנו נרצה לייצר חלב במעבדה וגם לייצר מוצרי חלב מתורבת מועשר בזכות היכולת שלנו לשלוט בהרכב החלב. אנחנו נוכל לייצר מוצרי חלב לספורטאים, לתינוקות, לנשים עם בעיות של בריחת סידן וכן מוצרים לבעלי רגישויות שונות ללקטוז.
אנחנו משקיעים משאבים משמעותיים על מנת להגיע ליכולת ייצור הרכיבים והמוצרים ויש לנו מגוון רחב של אפשרויות. אנחנו יכולים למכור את הרכיבים, למכור מוצרי מדף מסוימים ונוכל להיכנס לשיתופי פעולה עם תעשיות מובילות. נרצה גם למכור רישיונות שימוש בטכנולוגיה לשימושים בתעשיית המזון.
את יכולה להעריך מה יהיה המחיר של החלב המתורבת אל מול החלב הרגיל היום בחנויות?
קשה לנו לענות על השאלה הזאת כעת – אך אנחנו יודעים לומר שככל שהביקוש יהיה גדול יותר כך עלויות הייצור של החלב המתורבת יפחתו ויהיו דומים לעלות המחיר החלב כיום.
לאור המודעות ההולכת וגוברת והמעבר לתחום הטבעונות – האם המוצר שלכם בסוף התהליך יוגדר כטבעוני?
כל התחום הזה עדיין נמצא בבדיקה וממשיך להתבהר עם הזמן. אני בטוחה שאנחנו מציעים אלטרנטיבה טובה לצמחונים ולטבעונים אשר רוצים לשמור על בעלי החיים וכדור הארץ ולכן יעדיפו את המוצר שלנו.
לסיכום – ביומילק נסחרת כיום סביב מחיר של 6 שקלים למניה – איפה תהיה לדעתך המניה בעוד שנה מהיום?
אני עוסקת במחקר ולא מתעסקת במחיר המניה. תפקידנו הוא לדאוג לעמוד באבני הדרך שהצגנו לציבור ולהגיע להישגים נוספים בתהליך. אם זה יקרה – גם המניה תגיב בהתאם.
גילוי נאות:
אין בנכתב לעיל המלצה לביצוע פעולות בניירות ערך.
כל הפועל בנייר על בסיס סקירה זו – לוקח על עצמו את מלוא האחריות להפסדים שעלולים להיגרם לו.
נכון למועד פרסום הכתבה – הח”מ אינו מחזיק במניות המוזכרות בכתבה
יובהר כי הח”מ הינו נותן שירותים של חברות ציבוריות בתחום יחסי הציבור, קשרי המשקיעים, ייעוץ להנפקות, שירותי מידע ועוד