בשנת 2009 בשיא המשבר הפיננסי העולמי שוחחתי עם מנהל בכיר בחברת הייטק. בשיחתנו הוא אמר לי שכעת נמצאות ההזדמנויות הגדולות ביותר להתעשר (גם בישראל וגם בארה”ב). האווירה בשוק המקומי והעולמי אז הייתה של אווירת רפאים. תחתית רודפת תחתית. שפל רודף שפל. איגרות החוב של החברות נסחרו במחירי רצפה. במרץ 2009 התמונה התהפכה. השווקים החלו לטפס כבר כמעט עשר שנים ברציפות.
במרץ 2009 לא היה אף אדם שלחץ על פעמון ועדכן את כולם שהמשבר נגמר. זה פשוט קרה. מי שאסף מניות בתקופה ההיא (וכנראה לא יותר מדי אנשים כנראה) עשו את עסקת חייהם. איגרות חוב בת”א עשו בתוך שנה מאות אחוזים. מניות גם כן. אין טעם לחזור לדוגמאות מן העבר ולבכות על מר גורלינו – אלא דווקא להסתכל מהנקודה שבה אנחנו נמצאים אל העתיד.
השווקים בארה”ב אמנם קרובים לשיא, אך התמונה כפי שאני מזהה אותה במניות היתר בת”א מזכירה במעט את האווירה של שנת 2008. המון המון הזדמנויות השקעה חסרי תקדים בשוק המניות. מניות שנפלו ללא סיבה בשנה החולפת, אווירה של מוכרים בלבד (ותיקי שוק ההון יזדהו יותר עם הביטוי), תחתית מוצאת תחתית ועוד.
כמובן שאין שחור ולבן. יש מניות שנראות במומנטום טוב למרות האווירה בשוק, ויש מניות שנפלו חזק בעקבות הרעה בביצועים הכספיים – אבל בכל הקשור לפארטו – יש פה הזדמנויות. מדד ת”א צמיחה נפל 9% מתחילת השנה, מדד ה-SME60 צנח 12%. נציג לכם מספר אירועים ודברים שנראים לנו מעט קיצוניים. זה כמובן לא אומר שמדובר בהמלצה אלא רק בדעה מן הצד. כמובן שגם יכול להיות שמניות ימשיכו לרדת עוד עשרות אחוזים לפני שתחול ההתאוששות.
מדד SME 60
מתוך 60 המניות הנמנות על מדד ה-SME 60 רק 14 מניות הציגו תשואה חיובית מתחילת השנה. מבין המניות שבלטו לשלילה ניתן אולי להצדיק את הצניחה של מניית אינטרנט זהב (65%) בעקבות ירידת מחירה של מניית בזק והעלייה ברמת המינוף ותשואות האג”ח. גם צניחה של מטומי (50%) ניתן להצדיק דרך דוחות לא טובים.
לעומתם – מניית טלרד איבדה 44% השנה – וכאן ייתכן שלא באמת בצדק. נכון – דוחות הרבעון הראשון לא היו להיט גדול (EBITDA של 2.2 מיליון דולר לעומת 3.3 מיליון דולר ברבעון המקביל), החברה היא עדיין חברה רווחית ואפילו צומחת, אך צניחה של כמעט מחצית מהשווי נובעת לטעמי בעיקר מסנטימנט השוק, פידיונות בקרנות הנאמנות, מוכרים לחוצים במיוחד ופחות משהו שלילי שקרה בביזנס.
מניות נוספת שכנראה חטפו יותר מדי הן פוינטר (36% ירידה), רבל (35% ירידה) אירונאוטיקס (35%) טלדור (31%) ואפילו אוריין (30%) ושנפ (25%). האם החברות הציגו הרעה דרמטית בפעילות שלהן שמצדיקות ירידות שכאלו? אני כלל לא בטוח בעניין הזה.
מצד שני, מניות כמו נבידאה (39% ירידה), או מירלנד (35%) – בניירות כאלו אני יכול להצדיק את הירידה של מחירי המניות. לגבי מירלנד – תשואת האג”ח היא 11.17% באופן שבהחלט מעורר חששות לגבי הסדר חוב נוסף למרות שהאקוויטי נראה זול, ומחיר הנפט מטפס ומוביל לשיפור בכלכלת רוסיה.
מדד ת”א צמיחה
המדד מונה כיום 143 מניות אך רק 31 מניות הציגו תשואה חיובית מתחילת השנה. נדבר על המניות שאיבדו גובה. תדיר גן צנחה 73% והייתה המניה החלשה במדד. נתעלם ממנה כיוון שגם ככה החברה במצב לא טוב (ואחרי הסדר חוב נוסף מול הבנקים), המשביר 365 איבדה 52% וגם כאן אני חושב שניתן למצוא הצדקה לכך, שפע ימים שאיבדה 51% אינה מעניינת מאחר וגם ככה המניה עתידה להימחק ממסחר לקראת רישום בלונדון.
נמשיך לעקוב: DNA ביומד איבדה 48% למרות הנפקה מקרטעת של חברת הבת אנטרה. אילו אנטרה תתחיל לטפס מתישהו – יש אפסייד יפה במניה אבל בינתיים זה לא מלהיב מדי, על סייפטי שאיבדה 46% אין לי מה להגיד – החברה מתקדמת וצומחת אך לא בקצב שמספק אותי וגם השוק רואה את זה. נדלג רגע על איילון ולידר השקעות (41%-42% מתחילת השנה) ונסתכל על כנפיים רגע שאיבדה 40%. הסיבה ברורה – הצניחה במניית אל על. אז בואו נתקדם.
הנה למשל חברה לא רעה – אורד שירדה 38% מתחילת השנה. אין לכך לטעמי שום הצדקה כלכלית. עודף מוכרים על קונים, ירידות במחזורים נמוכים במיוחד. תסתכלו על אנליסט שירדה 31% מתחילת השנה. נכון – יש קצת פידיונות – אבל האם החברה שווה שליש פחות בגלל אירוע מהותי בחברה שמצדיק זאת? כלל לא בטוח. מנייה שאני מחזיק – הולמס פלייס ירדה 30% מתחילת השנה – אני גם כאן בדעה שהירידות היו ללא כל אירוע חיצוני אשר מצדיק זאת.
מהי המסקנ ה שלי?
המסקנה היא שחלק ממניות היתר חטפו חזק בגלל גורמים חיצוניים כגון פידיונות בקרנות הנאמנות ולא בגלל גורמים פונדומנטליים. אם תצליחו לאתר את החברות הלא רעות שספגו עודפי מוכרים על קונים שהפילו את המניה בשל היעדר נזילות – כנראה שבטווח ארוך המגמה תשתנה ואתם תראו תשואה עודפת בניירות האלו. מצד שני, בחברות ממונפות שבהן המניות ירדו יחד עם איגרות החוב – כנראה שהסיבות הינן סיבות כלכליות. נדרש לבחון כל חברה לגופה – ולא להסתכל על המדד בכללותו. שנת 2018 מסתמנת כשנה קשה למניות היתר – אך דווקא במקומות האלו נמצאות ההזדמנויות.
גילוי נאות:
אין בנכתב לעיל המלצה לביצוע פעולות בניירות ערך
נכון למועד פרסום הכתבה – הכותב מחזיק את מניית הולמס פלייס אשר מוזכרת בכתבה. הכותב עשוי לפעול בנייר.