בשבוע שעבר התרחש אירוע גדול בביונדווקס. כלי התקשורת סיקרו את האירוע אך לדעתי הם לא הבינו את חשיבותו ועוצמתו. מניית החברה עלתה בששת ימי המסחר מאז שהאירוע התרחש ב-16% וכעת שווי החברה מסתכם ב-137 מיליון שקל שהם כ-39 מיליון דולר.
הקביעה האם אירוע מסוים הוא דרמטי, חיובי או שלילי היא בידי המשקיעים. כל אחד יכול לפרש דיווח כיצד שהוא רוצה. ישנם אפילו מקומות שבהם משקיע אחד יחשוב שדיווח הוא חיובי ומשקיע אחר יחשוב שאירוע הוא שלילי. לכן – בכתבה זו אני מביע את דעתי בלבד – והיא אינה מתואמת עם החברה.
מענק של 20 מיליון אירו מהבנק האירופי להשקעות
העדכון של ביונדווקס שהתקבל הוא שהחברה קיבלה מהבנק האירופי להשקעות (אשר נקרא גם EIB) הלוואה בהיקף של 20 מיליון אירו בכדי לפתח את החיסון האוניברסלי שלה. ההלוואה ניתנה כחלק מיוזמת הורייזון 2020. ה-EIB הוא למעשה הוא בנק של האיחוד האירופי שמעניק הלוואות ארוכות טווח להשקעות תשתיות בדרך כלל, אשר תורמות למטרות האיחוד האירופי. בסה”כ נתן ה-EIB בשנה שעברה הלוואות בהיקף כולל של 18.7 מיליארד אירו.
ביונדווקס שמפתחת חיסון אוניברסלי לשפעת נמצאת בדיוק על המשבצת הזאת. בנק ההשקעות מעמיד את ההלוואה לטובת הפיתוח. אם בסופו של התהליך הדבר יניב חיסון אוניברסלי לשפעת – הרי שכל מדינות האיחוד האירופי הרוויחו מכך במספר רב של היבטים: צמצום מקרי התחלואה והמוות בקרב האוכלוסייה המבוגרת כתוצאה משפעת, טיפול במגיפות של שפעת (כגון שפעת העופות) ועוד.
מה ביונדווקס מתכננת לעשות עם הכסף שתקבל? כאן התשובה היא פשוטה. לכסף שהחברה תקבל יש שתי מטרות. הראשונה והמרכזית שבהן – מימון הניסויים הקליניים שלב 3. המטרה השנייה אשר לא פחות חשובה הינה הקמת מפעל ייצור בגודל בינוני שיוכל לייצר את החיסון שמפתחת החברה בצורה המונית ולהביא אותו לשוק בעתיד.
מימון לא מדלל לניסוי קליני שלב 3 והקמת מפעל ייצור
מדוע מדובר בחדשות טובות עבור ביונדווקס? עד להסכם – לביונדווקס לא היו משאבים כספיים כדי לממן בעצמה את הניסוי הקליני שלב 3. ללא המענק – לביונדווקס היו שתי אפשרויות בלבד לפעולה: 1. גיוסי הון אגרסיביים בהיקף מהותי 2. מציאת שותף אסטרטגי שיממן את הקליניקה בתמורה לבעלות. ההסכם שסגרה ביונדווקס הצליח לפתור את שתי הבעיות – היא גם תקבל מימון לניסוי, גם לא יהיה כאן דילול של בעלי המניות כלל (המענק אינו מדלל) וגם היא לא תצטרך להתחלק בהכנסות עם שותף פיננסי או פרמצבטי.
יש מי שעלול לטעון שלא מדובר במענק אלא בהלוואה אך לדעתי מדובר בשטויות. ביונדווקס הרי עתידה למשוך את הכסף לטובת מימון הניסוי הקליני שלב 3. אם חלילה הניסוי הקליני ייכשל – גם כך מה שיישאר לבעלי המניות זה כלום ושום דבר – וביונדווקס כלל לא תצטרך לפרוע את ההלוואה. מצד שני – אם הניסוי יצליח, לביונדווקס לא יהיה קושי לפרוע את ההלוואה או לרכוש מה-EIB את הזכות לתמלוגים בכל עת.
למעשה – ההלוואה שתקבל ביונדווקס דומה במאפיינים שלה להלוואה מהמדען הראשי. ההלוואה ניתנת בריבית שנתית של 0% כאשר ה-EIB זכאי לתמלוגים בשיעור של 3% מהמכירות נטו של החיסון. הכסף אמור להשתחרר לביונדווקס בשלוש פעימות – לאחר 12, 24, ו-36 חודשים. ביונדווקס נדרשת להשיג אבני דרך מסוימות כאשר ציון הדרך החשוב לדעתי הינו אישור לתחילת ניסוי קליני שלב 3 לצורך ביצוע המשיכה השלישית.
בשנתיים האחרונות כתבתי לא מעט כתבות על ביונדווקס – גם בתקופות היותר טובות של החברה וגם בתקופות הפחות טובות שלה. אני אוהב את הסיפור של החברה. אין אדם בתעשייה שלא מכיר את פרופ’ רות ארנון ממכון ויצמן (שאחראית על פיתוח מולקולת הקופקסון). למי שבטעות לא יודע – גם החיסון של ביונדווקס פותח באותה מעבדה של רות ארנון. למען הסר ספק – זה כמובן לא מעניק לחיסון של ביונדווקס הסתברות הצלחה של 100%…
בחזרה לחברת ביונדווקס – שנת 2017 היא כנראה שנת מפנה עבור החברה. המניה זינקה ב-140% מתחילת השנה. שני האירועים המשמעותיים ביותר השנה לטעמי היו כניסתו של מריוס נכט לחברה בהשקעה אסטרטגית שמעניקה לו כ-20% מהמניות של החברה וההלוואה מה-EIB בהיקף של 20 מיליון אירו שהם כ-50%-60% מהשווי של החברה.
כעת – על הפרק ישנם שני אירועים מרכזיים בחברה ששווה לעקוב אחריהם (אינני בטוח מה יותר חשוב מביניהם):
1. תחילת ניסוי קליני שלב 2 בארה”ב ובמימון מלא של משרד הבריאות האמריקאי (NIH). הניסוי נמצא בתכנון כבר זמן רב אך עד כה לא החל גיוס החולים לניסוי וההזרקות בפועל של החיסון. אירוע זה מעיד על הכרה בינלאומית בביונדווקס לא רק על ידי קהיליית הבריאות האירופאית אלא גם על ידי מקבילתה האמריקאית אשר לדעתי הינה הרבה יותר חשובה
2. פרסום תוצאות אימונולוגיות של ניסוי שלב 2 בחיסון האוניברסלי באירופה. מדובר בניסוי הגדול ביותר שביצעה ביונדווקס עד היום וכולל כ-220 מטופלים. הניסוי נערך במימון רשויות הבריאות באירופה אשר מימנו שני ניסויים קליניים – אחד מהם הוא של ביונדווקס ואחד הינו של חברה פרטית נוספת.
למיטב הבנתי, פרסום התוצאות של שני הניסויים הקליניים עתיד להתרחש במקביל – כחלק מהודעה משותפת של הקונסורציום. בשוק ההון מעריכים שהתוצאות יפורסמו בחודש הקרוב אבל גם אם תהיה דחייה נוספת בפרסום התוצאות – הדבר אינו מטריד מדי. בכל מקרה, העיתוי של פרסום התוצאות אינו בידיים של חברת ביונדווקס אלא של הקונסורציום.
עוד לפני פרסום התוצאות, ביונדווקס רשמה מספר הישגים במסגרת הניסוי הקליני האירופאי – זו הפעם הראשונה שהחברה ביצעה ניסוי קליני בחו”ל, החברה נדרשה לעמוד בביקורות אירופאיות מחמירות על מתקן ותהליך הייצור ובפעם הראשונה החברה קיבלה מימון אירופאי. לצד אלו – תוצאות הבטיחות של הניסוי בקרב המשתתפים בניסוי היו טובות.
עם זאת, צריך לזכור שהניסוי הינו על זן אחד של שפעת העופות אשר נקרא גם H5N1. לכן – גם אם (חלילה) תוצאות הניסוי לא יהיו טובות, ביונדווקס תמשיך להתקדם במסלול האמריקאי (עם ה-NIH) והדבר לא יפגע בהלוואה שתקבל החברה מה-EIB.
מה אומרים האנליסטים?
אין כמעט אנליסטים כיום שסוקרים היום את ביונדווקס. הערכה שווי של חברת ביומד הנמצאת בשלב המו”פ הוא אתגר עצום. מי שכן מנסה להעריך את השווי של ביונדווקס היא חברת המחקר אדיסון שב-15 במאי (לפני קצת יותר מחודש) העניקה לחברה מחיר יעד של 1.7 שקלים המשקף שווי חברה של 278 מיליון שקל. את האנליזה המלאה – ניתן לקרוא כאן.
גילוי נאות:
– יובהר כי אין בנכתב לעיל המלצה לפעולות בניירות ערך.
– כל הרוכש/מוכר את ניירות הערך המוזכרים בכתבה לוקח על עצמו את האחריות המלאה להפסדים שעלולים להיגרם לו.
– נכון למועד פרסום הכתבה, הכותב אינו מחזיק במניות החברה ואינו מתכוון לפעול בנייר.
– הכותב הינו נותן שירותים של חברת ביונדווקס בתחום קשרי המשקיעים.