אנו בהוט סטוקס מנסים להביא לכם את הדברים החמים ביותר שיש בשוק. החל מהיום – בכל יום שני אנו נעלה כאן באתר ניתוח עומק על מניית יתר. סקירות אלו מיועדות יותר עבור משקיעי ערך – שמנסים לאתר מניות להשקעה לטווח ארוך. גם סוחרי היום יכולים למצוא עניין בכתבות אלו כדי להרחיב את היריעה על חברות נוספות שפחות זוכות לסיקור תקשורתי כיום ובכל זאת מניבות תשואות מרשימות ודיבידנדים יפים למשקיעים.
נתחיל את ניתוח העומק בחברת סקופ – אחת מהחברות היחידות בבורסה שעוסקת בתחום המתכות. סקופ, שנמנית על מדד היתר 50 עם שווי של 530 מיליון שקל עוסקת ביבוא ושיווק חומרי גלם ומוצרים מפלדה ומתכות. בשנים האחרונות מניית החברה בלטה לחיוב ובשלוש שנים האחרונות רשמה המניה זינוק מרשים של 190%. ננסה לנתח האם למניית החברה יש עוד בשר להמשך עליות.
לעמוד המניה הכולל את גרף המניה מאתר ביזפורטל – לחצו כאן
סקופ כאמור עוסקת בתחום של סחר במתכות. מוצרי החברה עשויים מאלומיניום, פלדה, נירוסטה, ניקל, פליז, נחושת, ברונזה, טיטניום ועופרת. לחברה ישנם כ-80,000 פריטים אותם היא מספקת ללקוחות על פי דרישה העשויים מאותם מתכות.
בעבר התמקדה החברה בעיקר בישראל אך בעשור האחרון שינתה סקופ פניה והפכה לחברה גלובלית. החל משנת 2004 סקופ מבוססת בחמישה אתרים בארה”ב ועם חברת בת בדרום קוריאה. כמו כן, לסקופ פעילויות נוספות גם באירופה בצ’כיה, פולין, אוקראינה ורומניה ואפילו פעילות בסין.
מהדוחות הכספיים עולה כי כל המגזרים הגיאוגרפיים בהם פועלת החברה הינם רווחיים תפעולית. נתון זה מסייע לחברה לייצר מזומנים ולבצע השקעות חדשות אשר תומכות בצמיחה. בשלוש השנים האחרונות מכירות הקבוצה צמחו בעקביות משנה לשנה. בשנת 2012 רשמה סקופ מכירות של 1.16 מיליארד שקל, בשנת 2013 המכירות טיפסו ל-1.29 מיליארד שקל וב-2014 הם כבר הגיעו ל-1.37 מיליארד שקל.
למרות העלייה בהכנסות בשנת 2014, הרווחיות של החברה נפגעה מעט. לדברי החברה, הסיבה לכך נובעת מעלייה בהוצאות התפעוליות שנדרשו על מנת לתמוך בגידול במכירות. כלומר, החברה הקריבה מעט מהרווחיות שלה, לטובת צמיחה עתידית. ובכל זאת, השורה התחתונה לא כל כך נוראית. בשנת 2014 רשמה סקופ רווח נקי של 42.5 מיליון שקל, זאת לעומת 46.9 מיליון שקל בשנת 2013.
בחינה של חברת סקופ רק לפי הצמיחה בהכנסות אינה נכונה. הסיבה לכך קשורה לחומרי הגלם שבהם פועלת החברה. אם מחיר חומר הגלם מטפס – החברה מעלה גם את המחיר לצרכן הסופי בהתאם. אחד מחומרי הגלם המשמעותיים של החברה הוא הניקל המשמש לייצור של נירוסטה. בסוף שנת 2014 עמד מחיר הניקל על 14,934 דולר לטון ובסוף מרץ הוא ירד ל-12,460 דולר לטון. ברבעון השני המשיך מחיר המתכת לרדת ועמד בסוף יוני על 11,680 דולר לטון. גם אל תוך הרבעון השלישי המשיך המחיר לרדת ובעת פרסום הדוחות הכספיים של הרבעון השני – שפורסמו בשבוע שעבר המחיר כבר עמד על 10,835 דולר לטון.
צריך לזכור שהניקל הוא רק חומר גלם אחד שבו משתמשת החברה ומשפיע על מחירי העסקאות. לחברה ישנם חומרי גלם מהותיים נוספים (אלומיניום למשל) שבהם היא תלויה. גם מחיר האלומיניום נמצא במגמת ירידה בדומה למחירי הסחורות בעולם. ממחיר של 1,831 דולר לטון בסוף 2014 ירד מחיר האלומיניום עד ל-1,577 דולר לטון בשבוע שעבר.
בחינה של פעילות החברה חייבת לקחת בחשבון את השינויים במחירי חומרי הגלם. בשנות המשבר בשווקים בשנת 2008-2009 נתקעה סקופ עם מלאי גדול ונאלצה להפחית שווי בעקבות הצניחה במחירי המתכות. כיום, מנסה החברה להקטין באופן שיטתי את המלאי שלה באופן שייאפשר יעילות תפעולית גבוהה יותר. עד כה הצליחה החברה לעשות זאת בהצלחה רבה.
הירידה במחירי המתכות אינה מחלחלת אל השורה התפעולית לעת עתה. ברבעון הראשון והשני של השנה רשמה החברה רווח תפעולי של 25.2 ו-24.8 מיליון שקל בהתאמה. על התוצאות הכספיות ברבעון השני של השנה השפיעו הוצאות מימון גדולות ביחס לרבעון הראשון של השנה והובילו לרווח נקי רבעוני של 11.1 מיליון שקל.
החברה לא שומרת את רווחיה לעצמה ומחזירה באופן קבוע חלק מרווחיה למשקיעים דרך דיבידנד. לפני מספר חודשים שילמה החברה למשקיעים דיבידנד בהיקף של 43.6 מיליון שקל בשיעור של יותר מ-8% מערך המניות טרום הדיבידנד. סביר להניח שככל שהחברה תמשיך לצמוח, היא תמשיך לחלק כסף בחזרה למשקיעים.
לסיכום, בשנים האחרונות הציגה סקופ ביצועים מרשימים במיוחד כדי לבסס המשך צמיחה בשווקים גם בשנים הקרובות. מניית החברה הגיבה בהתאם וסיפקה למשקיעים תשואת דיבידנד נאה במיוחד. ככל שהחברה תשכיל להמשיך לשמר את הרווחיות הנוכחית שלה או לצמוח – כנראה שהמשקיעים גם ייהנו מכך. עם זאת, הירידה האחרונה במחירי הסחורות עדיין לא מורגשת בתוצאות הכספיות של החברה. השקעה בחברה מחייבת מעקב שוטף על מחירי המתכות בעולם. תנודתיות חריפה במחירי הסחורות אינה דבר טוב עבור חברת מסחר שמחזיקה בהרבה מלאי.
הכותב אינו מחזיק במניה בעת פרסום הכתבה ואינו מתכוון לפעול בנייר בשלושת ימי המסחר הקרובים