כאשר אני עובד בשוק ההון – אני אוהב להקדים את השוק. האתגר הוא לזהות את הסיפורים הגדולים לפני שהם מתרחשים. קחו למשל את הסיפור של אמיליה פיתוח. כבר ב-7 באפריל זימנה החברה אסיפה כללית לטובת אישור עסקת בעלי עניין – מיזוג עם חברת כימוביל של בעל השליטה. בפועל – עד ה-21 במאי לא רק שהמניה לא עלתה – היא דווקא ירדה.
מה קרה ב-21 במאי שגרם למניה לעלות? התפרסמה כתבה בכלי התקשורת על העסקה, על המשמעויות שלה, ועל כך שהמניה עשויה להגיע בעתיד למדד ת”א 125. במשך ארבעה ימי מסחר – המניה זינקה כמעט ב-60%. לא שאני חושב שהזינוק הזה הוא מוצדק במלואו – אבל במשך חודש וחצי שוק ההון פשוט פספס את העסקה.
ולמה אני מספר לכם את זה? כיוון ששוק ההון מפספס את שני הדברים המרכזיים אשר מתרחשים בימים אלו באליום מדיקל. בעוד כמה שבועות או כמה חודשים – שוק ההון עשוי להיות מופתע מהאירועים.
הסיפור המרכזי שיתרחש בקרוב – תוצאות הניסוי החשוב של גרדיה
על גרדיה כתבתי בהרחבה בשנה החולפת לא מעט. ובכל זאת – החודשים הבאים יהיו קריטיים עבור החברה. למי שעדיין לא מכיר – גרדיה עוסקת במערכות הגנה מפני קרישי דם, חלקיקים ותסחיפים הנוצרים תוך כדי פרוצדורות צנתור ותהליכים לפתיחת כלי דם חסומים. למערכת של גרדיה יש אישור CE ואישור אמ”ר (ישראל) לכל כלי הדם העורקיים. כמו כן, לחברה יש גם מעל שנה אישור FDA לשימוש במערכת לעורקים המובילים דם אל המוח (עורקי התרדמה) ולאחרונה אף קיבלה אישור של רשויות הבריאות האוסטרליות לאינדיקציה זו.
החברות הגדולות אשר לוטשות עיניים לרכישת הפעילות של גרדיה עושות זאת בעיקר בשל שתי אינדיקציות מרכזיות (יש אינדיקציות קליניות נוספות):עורק התרדמה ואינדיקציה של מניעת תסחיפים לעורקי הרגליים. מדובר באינדיקציה עם פוטנציאל שוק ענק אשר צומחת בקצב מהיר, בערך 30-40% בשנה. הצמיחה האגרסיבית בתחום הרגליים היא זו שיכולה להלהיב רוכש פוטנציאלי.
הניסוי שעורכת גרדיה החל לפני כמעט שנה והוא אמור לכלול 100-150 מטופלים. הניסוי נערך במרכזים רפואיים אמריקאיים מובילים כאשר הרופא המנהל של הניסוי נחשב למוביל עולמי בתחום ואף מכהן בוועדה המדעית המייעצת של חברות גלובליות הפועלות. בתחום. בחזרה לניסוי – לאליום ישנה אפשרות לסיים את הניסוי כבר לאחר גיוס של 100 מטופלים בכפוף לעמידה ביעדי בטיחות שהוגדרו (כפי שהיה בניסוי ה-FDA המוצלח לעורקי התרדמה). נכון לסוף חודש מרץ גויסו לניסוי 45 מטופלים ולכן כעת ניתן להניח שהחברה התקדמה בניסוי באופן אשר כולל כ-70-80 מטופלים. להערכתי הניסוי יסתיים בחודשיים הקרובים – אך הוא עלול להתארך מעבר להערכה שלי.
היעד המרכזי של הניסוי הוא לבדוק את הבטיחות של המוצר, זאת בהשוואה לפרופיל הבטיחות בניסוי שביצעה חברת קובידיאן שהיא החברה היחידה בעולם בעלת אישור FDA לשימוש בעורקי הרגליים. עם זאת, האישור שיש כיום לקובידיאן מוגבל לשימוש במכשירים נלווים שלה בלבד (לעומת גרדיה שתאושר לשימוש עם כל המכשירים הנלווים).
בהשוואה לעורקי התרדמה בגינם קיבלה כבר אליום אישור FDA, הרי שפרופיל הסיכון בעורקי הרגליים הוא נמוך משמעותית. השלמת הניסוי בהצלחה – היא אירוע דרמטי עבור אליום מדיקל וגם עבור רוכש פוטנציאלי אשר מעוניין להיכנס לתחרות ראש בראש מול קובידיאן בשוק צומח. אגב, גם קובידיאן שהיו הינה בבעלותה של חברת מדטרוניק עשויה להיות רוכש פוטנציאלי לגרדיה וכך תרחיק תחרות פוטנציאלית בתחום שבו היא שולטת. מה תעשה קובידיאן/מדטרוניק עם הטכנולוגיה של גרדיה? היא תוכל להציע ללקוחות פוטנציאליים שני מוצרים, במיקוד ובתמחור שונה או להחליף את המוצר שלה במוצר של גרדיה אליו מתייחסים בשוק כאל ‘הדור הבא של מערכות הגנה’.
אירוע יוצר ערך – טכנולוגיה לטיפול בסוכרת מסוג 2 והשמנת יתר
בתחילת חודש מאי עדכנה אליום מדיקל על התפתחות במוצר לטיפול בסוכרת מסוג 2 והשמנת יתר אותו היא מפתחת יחד עם האוניברסיטה הלאומית של סינגפור. במסגרת ההסכם שנחתם בין הצדדים – אליום תרכוש ללא תמורה 50% מן הטכנולוגיה ותחזיק 100%. מי שמסתכל מן הצד עלול לחשוב שהעברת הזכויות לאליום מצביעה על כך שהשותפים של אליום בזכויות לפרויקט – מנכלים משותפים של חברת המסחור של האוניברסיטה הלאומית של סינגפור, אינם מאמינים במוצר. עם זאת, ההפך הוא הנכון.
הסיבה לכך שאליום קיבלה לידיים את מלוא הזכויות במוצר היא שלמנכלים המשותפים אין את היכולת הכספית לקדם את הפרויקט לשלב הקליני. בכדי לשמר את מערכת היחסים האסטרטגית אליום החליטה לבוא לקראת ארבעה בכירים אשר עובדים יחד איתה על הפרויקט והסכימה להקצות להם 7% במניות החברה הבת.
המערכת של אליום נקראת Allevetix ומטפלת בחולי סוכרת והשמנת יתר על ידי שני מנגנונים: האחד, הקטנה של נפח הקיבה ויצירת תחושת שובע (satiety), והשני, הקטנה משמעותית של ספיגת הסוכרים והשומנים בדם. הפתרון של החברה הוא פתרון זעיר פולשני כאשר המערכת מושתלת ואף ניתנת להוצאה מהגוף אנדוסקופית.
המערכת של החברה מחקה למעשה את ניתוח המעקף הקיבתי ומציגה אלטרנטיבה בטוחה ויעילה לחולים ואף מגדילה את השוק הפוטנציאלי מאחר והיא מתאימה גם לחולים הנמצאים בסיכון לניתוח. הפתרון כולל מעין שרוול הממוקם במעי הדק ומטרתו לבודד את המזון המעוכל ממנגנון ספיגת החומרים במעי. השרוול עצמו מעוגן בקיבה באמצעות עוגן ייחודי ומוגן פטנט אשר גורם למעשה להקטנת נפח הקיבה וכך יוצר תחושת שובע.
הפתרון של אליום אמור להוות אלטרנטיבה טובה לפרוצדורה gold standard אשר מבוצעת כיום בעולם ונקראת גם ניתוח מעקף קיבתי. עם זאת, לפתרון הניתוחי חסרונות רבים כגון שינויים תמידיים באנטומיה והפיזיולוגיה של החולה, תופעות לוואי וסיכונים רבים, זמן התאוששות ארוך וחזרת הבעיה תוך חמש שנים לכ-40% מהחולים. לכל זה תוסיפו גם את העלות שאינה נמוכה ומסתכמת בכ-25,000-35,000 דולר לפרוצדורה.
היעד של אליום הוא להתחיל בניסויים קליניים בבני אדם לקראת סוף שנת 2017. בעתיד, בכוונתה של אליום לחבור לשותף אסטרטגי בינלאומי לאחר הבשלת הפרויקט. במלים אחרות – אליום רוצה לייצר הצפת ערך בטכנולוגיה בשנה הקרובה עם הוכחת היתכנות בבני-אדם ולאחר מכן להעביר אותה לגורם אשר יוכל לקדם את הפרויקט עם משאבים רבים יותר.
לאחר שאליום קיבלה לידיה את הטכנולוגיה של Allevetix היא כבר התחילה להזרים כסף חיצוני פנימה. מיכאל אילן אשר הינו בעל מניות באליום מדיקל החליט להשקיע בטכנולוגיה סכום של מיליון שקל. תג המחיר – שווי של 7 מיליון דולר לפני הכסף. מצד אחד – לא מדובר בסכום משמעותי ולכן תג המחיר עדיין לא מהווה אינדיקציה. מצד שני – המטרה של אליום היא לגייס משאבים כספיים נוספים בהיקף של 2 מיליון דולר לפחות בתוך חצי שנה לפי שווי דומה.
אם אכן זה יקרה – חלקה של אליום ב-Allvetix ידולל – אך היא לא תידרש להפנות לפרויקט משאבים נוספים משלה. אליום תמשיך לנהל את הפרויקט ולהחזיק במרבית המניות – אבל ברמת חברת האם שנסחרת בבורסה – Allvetix לא תגזול ממנה משאבים כספיים ומי שיממן את החברה יהיו משקיעים חיצוניים. אם וכאשר יבוצעו השקעות נוספות – זאת תהיה האינדיקציה לכך שהמהלך הצליח. כמו כן, כמובן שאם יבוצעו השקעות של 2 מיליון דולר לפי 7 מיליון דולר לפני הכסף – הדבר יתחיל להיות משמעותי בהיבט התמחור של הפעילות כיוון שיש לה שווי.
סיכום
אליום נמצאת בימים אלו בעמדת המתנה לקראת תוצאות של ניסוי קריטי אשר עשויים לסלול את הדרך לעסקה אסטרטגית למכירת גרדיה. מניית החברה נסחרת לפי שווי של 60 מיליון שקל. נכון להיום – שוק ההון נותן הסתברות נמוכה לעסקה עם גרדיה אך הצלחה בניסוי הקליני ברגליים צריכה להעלות לדעתי את ההסתברות לעסקה. האם תהיה הצלחה בניסוי? האם תהיה עסקה עם גרדיה? חובת ההוכחה היא על אליום – ואני מקווה שהחברה תצליח להפתיע את השוק.
גילוי נאות
אין בנכתב לעיל המלצה לביצוע פעולות בניירות ערך
הכותב אינו מחזיק במניות החברה ואינו מתכוון לפעול במניה בשלושת ימי המסחר הקרובים