בשנה האחרונה כתבתי מספר כתבות על חברת קולפלנט. האחרונה שבהן הייתה על החלום הרטוב שנמצא כעת בחברה וצובר תאוצה – דיו ביולוגי להדפסה תלת מימדית של רקמות. בכתבה הנוכחית אני אסקור את ההתפתחויות האחרונות בחברה אשר נסחרת לפי שווי של 50-55 מיליון שקל.
נתחיל דווקא מהמצב הפיננסי של החברה. כתבי האופציה של החברה מסדרה י”ב פקעו והכניסו לקופה של קולפלנט בערך מיליון דולר. בעקבות המהלך, החברה דיווחה כי יש לה אמצעים כספיים כדי לממן את פעילותה עד מהלך הרבעון הרביעי של שנת 2017. לדעתי – עד אז – צריכה החברה להוכיח למשקיעים שהיא יודעת לייצר ערך אמיתי למשקיעים.
דיו ביולוגי להדפסת איברים – צובר תאוצה בעולם
כבר במסגרת הדו”ח השנתי עדכנה קולפלנט על תחום הפעילות אשר צובר תאוצה – הדיו הביולוגי להדפסה תלת מימדית של פיגומים תלת מימדיים כבסיס ליצירת רקמות ואיברים. הקולגן מן הצומח שמייצרת החברה עשוי לשמש כחומר גלם לתעשיית התלת מימד של איברים שונים. עבור קולפלנט – התחום הזה הפך בחודשים האחרונים למהותי ודומיננטי ביותר עד שהוא זוכה כעת למגזר פעילות בפני עצמו.
בחודש מאי תיארה החברה את מגזר זה בהרחבה במסגרת דיווח מיידי. על פי המידע – כ-118,000 איש בארה”ב ממתינים להשתלת איברים מצילי חיים, כאשר רשימת ההמתנה גדלה מדי שנה. הביו-דיו שמפתחת החברה ומבוסס קולגן מהווה מרכיב משמעותי בשוק ההדפסה הביולוגית שמוערך ב-1.8 מיליארד דולר בשנה עד שנת 2022.
מה בדיוק החברה מפתחת? עם מי היא עובדת? זה עדיין סוד גדול. קולפלנט רומזת כי היא מפתחת פורמולציות ביו דיו להתוויות שונות ונמצאת בפעילות עם מספר חברות בינלאומיות גדולות. כנראה שבקולפלנט לא רוצים שהשוק יפתח ציפיות (כפי שהיה עם עסקת ביווונטוס שלא הבשילה). לכן – סביר שכל מה שמתנהל כרגע בחברה בתחום הזה זוכה לסודיות – עד שאחד הכדורים שמכוונת החברה יפגע במטרה – ויהיה הסכם.
הפעילות הבינלאומית בתחום
בחינה של מה שקורה בגזרה העולמית בתחום הדפסת הרקמות הוא מדהים. בגזרה המקומית שלנו יש את חברת ננו דיימנשן שמקימה חברת בת להדפסת רקמות באמצעות מדפסת התלת מימד שלה. בעולם – נעשות כבר עסקאות גדולות בהרבה. חברת הענק 3D Systems (סימול: DDD) חברה בחודש אפריל האחרון לחברת יונייטד תרפיוטיקס (סימול: UTHR) לפיתוח ריאה באמצעות מדפסת תלת מימד.
על פי התכנון – הדפסת הריאה תתבצע עם תאים של החולה עצמו. שתי החברות שידרו אופטימיות רבה במסגרת שיתוף הפעולה (“אספקה אינסופית של ריאות”) – סביר להניח שהן לא יעצרו רק בתחום הריאה וינסו להתרחב לתחומים נוספים, לפיתוחים נוספים ועוד. אולם בכך לא די.
ענקיות בתחום הפארמה מחפשות את דרכן לתחום הלוהט של התלת מימד. ניתן היה לראות זאת דרך עסקה שביצעה ג’ונסון אנד ג’ונסון (סימול: JNJ) כאשר רכשה בחודש אפריל טכנולוגייה בתחום הדפסת תלת מימד של רקמות שמטרתה המרכזית הוא לבצע איחוי של עצמות. הטכנולוגיה שנרכשה נקראת TRS שזה ראשי תיבות של Tissue Regeneration Systems.
קולפלנט עצמה מחזיקה בנכס יקר – קולגן אנושי המיוצר בצמח. כפי שחומר הגלם של מדפסת דיו הוא דיו – הקולגן של קולפלנט עשוי לשמש כחומר הגלם במדפסת תלת מימד ליצירת רקמות ואיברים. החברה הגישה גם בקשה לפטנט שיגן על הטכנולוגיה. הקולגן של החברה ישמש כחומר גלם עבור כלל מוצרי החברה, והחברה מפתחת פורמולציות שונות המבוססות על הקולגן לטובת תחום התלת מימד, אשר יותאמו למדפסות תלת מימד.
סיכום
בכתבה הזאת לא התייחסתי ליתר המוצרים של החברה הנמצאים בפיתוח – פשוט כי בתוך זמן קצר קולפלנט עוברת מתיחת פנים וצועדת למקום חדש. תחום הדפסת התלת מימד של רקמות עדיין נחשב מדע בידיוני בתעשייה. המדע צועד חזק לתוכו וקולפלנט תנסה להשתלב בו בכל הכוח. יש לה חומר גלם מצוין – אך החברה צריכה לחתום על שיתוף הפעולה הראשון בכדי שניתן יהיה להגיד שהרכבת יצאה מן התחנה. החלום הוא אמיתי – אך חובת ההוכחה כי הקולגן זוכה לעניין בינלאומי הוא על החברה. בניגוד לעבר – הסכם משמעותי, אם ייחתם, יגיע בהפתעה. כשזה יקרה – אני לא אהיה מופתע.
גילוי נאות: אין בנכתב לעיל המלצה לביצוע פעולות בניירות ערך הכותב אינו מחזיק במניות החברה ואינו מתכוון לפעול בנייר