ימים של פאניקה – הם ימים לניצול הזדמנויות. אירוע ה-Brexit שבו אזרחי בריטניה החליטו על יציאה מהאיחוד האירופי עשויים להוביל לפאניקה היום בשוק אך מצד שני תייצר הרבה מאוד הזדמנויות כניסה למניות לטווחים בינוניים וארוכים.
נתחיל מהצד של הפאניקה – גובה הלהבות היום בשוק צפוי להיגזר מנתון מרכזי אחד – היקף הפידיונות מקרנות הנאמנות. זה מודד את מידת הפאניקה של הציבור היום בשוק. אם הציבור יחליטו להוציא 2 מיליארד שקל מקרנות הנאמנות או 0.5 מיליארד שקל או 5 מיליארד שקל – זה יהיה הנתון החשוב שיקבע כמה יירד השוק. לא ארה”ב, ולא אירופה אלא הציבור.
רוב הכסף מהפידיונות ייצא משוק האג”ח שהוא סחיר יותר, נזיל יותר. למרות שניתן היה לצפות שאיגרות החוב הממשלתיות יעלו (ירידת תשואות בארה”ב) – הן צפויות לדעתי להיסחר תחת לחץ בגלל עודפי היצע שיספק הציבור. קרנות הנאמנות מחויבות להחזיר לציבור הפודה את הכסף ולשם כך הן נאלצות למכור ניירות ערך בכל מחיר – ולשמור על מבנה הקרן פחות או יותר זהה.
גם קרנות נאמנות מנייתיות או כאלו עם מרכיב קטן של מניות – ייאלצו להגיע לשוק במקרה של פידיונות. לכן – גודל הלהבה – יהיה כגודל הפאניקה אצל הציבור אחרי שראה את כותרות יום שישי, את התגובה בשווקים בארה”ב וכו’. דווקא המניות הדואליות לא חטפו חזק מדי בארה”ב – אך זה כמובן לא מספק את התמונה המלאה. התגובה האלימה ביותר צפויה להגיע במערכת הבנקאית. התנהגות מניות הבנקאים בחו”ל הייתה החריגה ביותר ולכן סביר להניח שגם פה הבריחה ממניות המערכת הבנקאית תהיה גבוהה יותר – והיא זו שתוביל את המגמה השלילית בתל אביב.
עוד דבר אחד לפני שנעבור לאזור ההזדמנויות – גם היום כנראה בחדשות ערוץ 2 ידברו על המפולת בשוק. לכן – ייתכן שהנפילות בשוק יימשכו גם מחר (בהתאם לפאניקה של יונית לוי היום בחדשות – וכותרות אתרי הכלכלה במהלך היום). אחרי זה, אולי יש סיכוי להתייצב אם בורסות העולם יצליחו לשמור על יציבות ולא ימשיכו ליפול בהמשך השבוע. אבל עוד דיה לצרה בשעתה.
כעת נדבר על ההזדמנויות. מכירה תחת לחץ – זה פתח להזדמנויות. לא תמיד ידוע האם דווקא בפתיחת המסחר אנו נרשום את רמת ה-“נמוך יומי” אך ייתכן וזה קורה בסיום המסחר. אירוע מרכזי נוסף מתרחש בשעה 14:00 בצהריים. אז ננעלת האפשרות לבצע פידיונות – וקרנות הנאמנות מוכרות סחורה כדי לספק את השוק. סביר להניח שמנהלי הקרנות כבר יתחילו לפעול במהלך הבוקר לאור אינדיקציות שיקבלו – אך אם האינדיקציות יהיו חריפות יותר מאשר הצפוי – ייתכן והלחץ יימשך עד הסיום.
לחץ טכני – יוצר קרוב לוודאי הזדמנויות. סביר להניח שיהיו לא מניות שיירדו ב-8-10% ואולי אף מעבר לכך. חשוב לבחון את העסק לפני שרוכשים, את היקף המזומן בקופה ובמקרה שלחברה יש אג”ח – את תשואות החוב ויכולת הערכת החזר החוב. ישנן חברות שיחטפו סתם בגלל שמוסדי החליט למכור סלים על מדד היתר 50. האם משהו השתנה בכהן פיתוח אם תרד? האם משהו השתנה ברדהיל? קמהדע? סלע נדל”ן? נאוי? לא השתנה שום דבר פונדומנטלי – ולכן בניירות מהסוג הזה – עשויה להיווצר הזדמנות קנייה.
דווקא בניירות רווחיים הקרובים לשיא – ישנה סכנה. קחו למשל את איסתא, תדיראן, אינרום, טאואר – זה מניות שבהן יש הרבה אוויר לאור התמחור העודף שלהם. נפילה במניות שכאלו תכווץ את מכפילי הרווח – ולא בטוח שתהפוך את המניות האלו לאטרקטיביות.
חשוב להבין ולנתח את השוק – להבין איפה ישנם עיוותים. קחו את דורי בניה שאמורה להימחק לפי 33.3 אגורות. אם המניה תרד ל-32 אגורות – זאת קנייה של החיים. כנ”ל אי.טי ויו שאמורה להימכר ב-260 אגורות. אם המניה תרד לאזורים של 230-240 אגורות – קנייה של החיים. באחד המשברים האחרונים ספקטרוניקס הייתה אמורה להימכר – ולחץ טכני כזה הפיל את המניה ויצר הזדמנות רכישה נדירה.
זיכרו – אנחנו לקראת סוף רבעון -מנהלי קרנות הנאמנות וקופות הגמל ירצו לנקות שורות לא רווחיות בתיקים עבור העמיתים שלהם. זה יכול ליצור לחץ נוסף על חלק מהניירות – כולל איגרות החוב האמריקאיות למשל. זה לא -IN- להחזיק בהן כיום – ולכן הם יעדיפו לדלל החזקות (או שזה בוצע עד כה).
לסיכום – מי שיכול לאזן את הלחץ בשוק המניות שמגיע מקרנות הנאמנות אלה קופות הגמל. אם הן ירצו בכך – הן יכולות לבלוע את כל ההיצעים ושהשוק גם יעלה. מידת ההתערבות שלהן בשוק – תקבע לא פחות לאן השוק שלנו הולך. קופות הגמל יושבות על הררי מזומנים שלא עובדים. לא בטוח שכבר היום הן ינצלו את התחמושת שלהן כדי לרכוש מניות. ייתכן ויעדיפו להמתין כמה ימים עד להתבהרות המצב.