בשנתיים האחרונות כמעט ונגמרו לחלוטין השלדים הבורסאיים בבורסה בתל אביב. גל ההנפקות המשמעותי ששטף את הבורסה בשנה החולפת גרם לחברות להגיע לבורסה בדלת הראשית. כמעט כל השלדים הבורסאיים שהיו “פנויים להובלה” נתפסו. התוצאה היא שהיום הערך של שלד בורסאי התייקר בצורה משמעותית לעומת המחיר לפני שנה ושנתיים.
קצת רקע קצר – שלד בורסאי הוא חברה ציבורית ללא כל פעילות עסקית. הבעלים של החברה הציבורית מנסה לאתר פעילות למיזוג ואז השלד הבורסאי למעשה רוכש פעילות תמורת הקצאת מניות משמעותית – והחברה החדשה מתחילה להיסחר בבורסה.
שלל עסקאות בתחום השלדים היו בשנת 2021. לשוק הצטרפו חברות כמו עין שלישית, ביו דבש, ביומילק (שהפכה לוילק), אוטומקס, סטורג’ דרופ ואני משער שיש עוד כמה שפספסתי.
בכתבה הנוכחית – אסקור בפניכם את מצב השלדים הבורסאיים בבורסה נכון להיום והעסקאות הנמצאות בתהליך.
אדרי-אל
חברת הנדל”ן שבשליטת איש העסקים גבי אדרי חתמה בשבוע שעבר על הסכם מיזוג להכנסת פעילות פנימה אל תוך החברה. אדרי-אל צפויה לקלוט את הפעילות של חברה בשם ווינד באז. מדובר בחברה שעוסקת בתכנון, עיצוב, פיתוח, שיווק, הפצה ומכירה של מנגנון לייעול ייצור חשמל על ידי טורבינות רוח ולשיפור עמידותן. הדבר מתבצע באמצעות מערכות כיוון כנף מיוחדות במגוון גדלים. כחלק מן העסקה – גבי אדרי צפוי לרכוש את הפעילות הקיימת בחברה הציבורית תמורת 25 מיליון שקל. שוק ההון פחות התלהב מן העסקה והעלה את המניה ב-5% בלבד.
איי.סי.בי
החברה נמצאת בתהליך מיזוג מתקדם לרכישת פעילות בתחום הקריפטו עם חברה בשם סילבר. החברה מייצרת משקיעי השקעה פאסיביים ונמצאת בתהליך לרישום ב-TASE UP של מכשיר צמוד ביטקוין לראשונה בישראל.
חמישה שלדים בורסאיים בסטטוס של מעטפת
חברת מעטפת היא חברה נטולת פעילות עסקית. ישנו קושי גדול יותר להוציא חברה שכזאת לרשימה הראשית מאחר והחברה נדרשת לעמוד בתנאים מחמירים של הבורסה לטובת הרשימה הראשית. נכון להיום יש חמש חברות ציבוריות אשר מוגדרות כחברת מעטפת אשר מחפשות לקלוט פעילות עסקית או נמצאות בתהליך שכזה.
וונטייז
חברת וונטייז נמצאת בימים אלו בעיצומו של תהליך למיזוג עם חברת עושרד. חברת עושרד עוסקת ביזום, תכנון, פיתוח והקמה של מתקני מיקרו-גנרציה. החברה יוזמת פרויקטים של ייצור חשמל בהספקים של עד 16 מגה וואט. לחברה כבר יש שלושה הסכמים להקמת מתקנים בהיקף של 5.5 מגה וואט ונמצאת במגעים לחתימה על שני הסכמים נוספים בהיקף של עד 5.5 מגה וואט. אסיפת בעלי המניות שתתכנס השבוע אמורה לאשר את המיזוג של עושרד לחברת וונטייז.
גו.די.אם
חברת גו.די.אם נמצאת בימים אלו בתהליך למיזוג עם חברת מיה דיינמיקס. חברת מיה דיינמיקס נמצאת בתחום המיקרו-מוביליטי ומפתחת כלי תחבורה חשמלים זעירים. כלי הרכב שמפתחת החברה כוללים ארבע גלגלים אבל עם יכולות גבוהות כמו רכב דו גלגלי. החברה מפתחת מספר דגמים של מוצרים – קורקינטים, אופנוע חשמלי ורכב חשמלי דו מושבי. לאחרונה החלה מיה דיינמיקס לעבור לייצור סדרתי של הקורקינט אשר ייקרא mia four. אסיפת בעלי המניות אישרה את המיזוג
מובייל מקס
שלד ללא פעילות עסקית אשר מחפש לקלוט פעילות לתוכו. לאחרונה בוצע בחברה הסדר נושים במסגרת הסדר חוב והשליטה בחברה הוחלפה. החברה עוד לא חשפה מה התוכניות שלה ומיהי חברת המטרה למיזוג. אני משער שהחברה תפעל לחיפוש פעילות למיזוג במהלך השנה הקרובה.
אינפימר
עוד חברת מעטפת אשר מחפשת לקלוט פעילות. החברה הייתה אמורה להתמזג עם חברה בשם פיוצ’ר קרופ אך העסקה בוטלה. לאינפימר יהיה לדעתי קצת יותר קשה למצוא עסקת מיזוג בשל התחייבויותיה.
אינטרנט זהב
כבר כמעט שנה חלפה מאז אינטרנט זהב חזרה למסחר לאחר הסדר נושים אך עד כה נראה שכלום לא מתקדם. החברה אמנם גייסה כ-14-15 מיליון שקל מקבוצת משקיעים לפי 15 שקלים למניה אך עד כה לא הכניסה פעילות פנימה. מבין חברות המעטפת – דווקא כאן להערכתי יש סיכוי לעסקת מיזוג קרובה בשל העובדה שהחברה נקייה מחובות ונזילה.
שלדים בורסאיים נוספים
לצד חברות המעטפת – יש עוד חברות ציבוריות אשר מחפשות לקלוט פעילות עסקית ולבצע מיזוג פנימה לתוכן. יש לא מעט חברות כאלו – אבל המספר של החברות הפוטנציאליות למיזוג הולך ויורד לאור העסקאות שבוצעו.
נרהטק מדיה
נתחיל מגילוי נאות שאני מחזיק בנייר בהיקף מהותי. נרהטק מדיה מחזיקה בפעילות של השמעת תכנים הנקראת טריניטי והצהירה שהיא מחפשת לבצע עסקת מיזוג עם חברה נוספת. לנרהטק יש אפקטיבית 13 מיליון דולר בקופה והיא מחפשת חברה ראויה בצמיחה אשר תוכל לעשות שימוש בקופת המזומנים לטובת האצת הצמיחה.
אקס טי אל
לפעמים אני אחשוב שלעולם לא תהיה עסקה בחברה הזאת – אבל אקס טי אל זה אחד השלדים המעניינים ביותר שיש. הסיבה לכך היא שהמניות רשומות גם בנאסד”ק במקביל לישראל ויש לכך לא מעט יתרונות. בסוף ספטמבר היו בקופה של החברה 6.5 מיליון דולר – כמחצית במזומן וכמחצית במניות של חברת הקנאביס אינטרקיור.
איי.איי מערכות
לא הרבה מכירים את איי.איי מערכות אך מדובר בחברת פורמולה ויז’ן לשעבר. הנכס המרכזי של החברה הוא החזקה בחברה בשם קוקוהאב שמפתחת פלטפורמה ליצירת בוטים לממשקי טקסט, קול ווידאו באמצעות שיחה טבעית, עיבוד וניתוח שפה. בעל השליטה בחברה יקי דוניץ חתם על הלוואה של 6 מיליון שקל לחברה שיועמדו בשלוש פעימות ולתקופה של 18 חודשים. מעניין יהיה לראות אם במקביל לפעילות הקיימת תפעל החברה לטובת יצירת עסקת מיזוג.
קנזון
חברת קנזון היא שלד בורסאי אך עדיין לא הוכיחה את עצמה. החברה חתמה על הסכם להעמדת הלוואה של 7.5 מיליון שקל לטובת מימון נדל”ן והקמה של פרוייקטי התחדשות עירונית. עד כה העמידה קנזון סכום של 4 מיליון שקל. בחברה מחפשים כנראה פעילויות למיזוג פנימה אל תוך החברה.
טכנופלס ונצ’רס
אחד השלדים המעניינים שיש בבורסה שמחפש עסקת מיזוג. לאחרונה השליטה בחברה עברה לידי ערן מיטל ומספר משקיעים. בסוף יוני היו בקופה של החברה למעלה כ-6 מיליון דולר. כסף זה אמור לשמש את החברה לטובת עסקת מיזוג להכנסת פעילות.
אלביט הדמיה
חברת אלביט הדמיה היא כבר לא מה שהייתה בעבר. היא מחזיקה במניות של אלביט מדיקל, נדל”ן בהודו ובמניות של פלאזה סנטרס. ולמרות זאת, החברה מועמדת לביצוע עסקת מיזוג לאור הפעילות העסקית הדלה של החברה. לחברה יש כ-21 מיליון שקל בקופה והיא צפויה לקבל סכומים משמעותיים נוספים בעתיד אשר יחזקו את החברה מול חברה פוטנציאלית למיזוג.
המשקיעים הולכים לשלדים המחוקים…
מיעוט החברות הפוטנציאלי לעסקת מיזוג שולח את סוחרי השלדים לחברות מחוקות. ניתן להחיות שלד מחוק ולהחזירו לחיים באותה הצורה. כך למשל, חברת קמן קפיטל שנמחקה ממסחר לאחר ארבע שנים בשימור עשויה לחזור מחדש למסחר עם עסקת מיזוג. גם חברת בי.ג’י.איי שנמחקה ממסחר עשויה לחזור מחדש לרשימה הראשית לאחר שהשלימה את רכישת ישראייר. גם חברת צמיחה שנמחקה ממסחר נמצאת בתהליך מיזוג לרכישת חברת מו”פ המפתחת מערכות איכון וניווט למבנים סגורים.
שלדים פוטנציאליים…
האתגר הכי גדול הוא למצוא חברות עם פעילות עסקית ולהוציא את הפעילות החוצה ולייצר משהו חדש. יש לא מעט חברות אשר הפעילות העסקית שלהן אינה משמעותית (לפחות בעיניי) ויכולות להפוך לשלדים בורסאיים. חברה למשל כמו קנאשור היא כזאת, גם הדסית ביו או גילת טלקום או צאם או אורד יכולות למזג לתוכן פעילויות ולהפוך לשלדים.
השלדים שבדרך…
סוחרי השלדים כבר עוקבים אחרי ההנפקות של שנת 2021. יש כמה חברות שמועמדות להפוך לשלדים בורסאיים. חברות כמו יומן אקסטנשס, או קבסיר, או קוויק נסחרות סביב המזומן בקופה ושוק ההון לא נותן ערך לפעילות העסקית שלהן. המשמעות היא שאותן חברות עשויות להפוך ליעד השתלטות מצד סוחרי שלדים במטרה לסגור את הפעילות ולעשות בכסף שימוש ראוי לטובת עסקה פוטנציאלית.
גילוי נאות:
אין בנכתב לעיל המלצה לביצוע פעולות בניירות ערך.
כל הפועל בנייר על בסיס סקירה זו – לוקח על עצמו את מלוא האחריות להפסדים שעלולים להיגרם לו.
נכון למועד פרסום הכתבה – הח”מ מחזיק במניית נרהטק מדיה אשר מוזכרת בכתבה