שתי מניות אמריקאיות מתחום הביומד יחלו היום להיסחר בתל אביב במסגרת הרישום הכפול. הראשונה – אותם אתם כבר מכירים מהסקירה שפורסמה כאן לפני שבועיים היא נבידאה. המניה השנייה שמצטרפת לבורסה וצפויה להתברג אל מדד ת”א 100 במסלול המהיר היא חברת ביוטיים. הדיווח על הרישום הכפול יצא ביום שישי והמשקיעים הזריזים אשר ראו זאת הזניקו את המנייה ב-8%. אם לא יהיו הפתעות – שתי המניות צפויות להיכנס בתוך מספר שבועות למדד ת”א 100 ולקבל ביקושים בהיקף של עשרות מיליוני שקלים כל אחת.
מי את חברת ביוטיים? ביוטיים נסחרת בארה”ב תחת הסימול BTX ושווי השוק שלה נכון להיום מסתכם בכ-270 מיליון דולר. בניגוד לנבידאה שלה אין שום קשר ישראלי – לביוטיים יש קשר ישראלי קל עליו נרחיב. החברה עצמה היא מעין חברת החזקות המתבססת על מחקר, פיתוח ומיסחור של תרופות המבוססות על תאי גזע. לחברה עוד אין אף מוצר מאושר (כמו מרבית החברות הישראליות) אך היא מבצעת מספר ניסויים קליניים במספר רב של אינדיקציות.
אחת מהאינדיקציות שביוטיים מנסה לפתח היא טיפול במחלת ניוון הרשתית AMD. המוצר נקרא OpRegen והוא מפותח על ידי חברת סלקיור הישראלית (המוחזקת גם על ידי הדסית). מוצר מוביל נוסף בצנרת נקרא AST-OPC1 לשיקום של עמוד השדרה. מוצר זה מפותח על ידי חברה ציבורית המוחזקת על ידי ביוטיים בשם Asterias Biotherapeutics שנסחרת בארה”ב תחת הסימול AST לפי שווי של 170 מיליון דולר. ביוטיים מחזיקה ב-58% ממניותיה של אסטריאס והיא מהווה חלק משמעותי מתיק הנכסים של ביוטיים. כל אחד מהמוצרים האלו נמצא בניסוי קליני שלב 1/2 – כלומר ייקח זמן רב עד שהמוצר יגיע לשוק (אם בכלל).
מוצר נוסף שנמצא בקליניקה של ביוטיים מיועד עבור חולי איידס (HIV) שמתמודדים גם עם דילול של עצם הפנים. המוצר נקרא Renevia ובימים אלו מתבצע ניסוי פיבוטאלי באירופה. ביוטיים פעילה גם בתחום הדיאגנוסטיקה של הסרטן שבו מפתחת החברה אבחון לסרטן הריאה, סרטן שלפוחית השתן וסרטן השד. תחילת ניסויים קליניים צפויים בקרוב.
קשה מאוד בשלב הזה לבחון האם מניית ביוטיים שווה קנייה. הסיבה לכך היא שלא נפגשנו עם החברה, אנחנו לא מכירים את ההנהלה וטרם התעמקנו בצנרת המוצרים תוך הערכת הפוטנציאל שלהם. מה שבטוח הוא שמדובר בחברה מעניינת שכנראה שמספיק שאחת מההחזקות שלה תניב בלוקבאסטר בכדי שהשווי ישתקף גם במניית ביוטיים. אם יש חברה עם מבנה החזקות דומה לביוטיים עם קליניקה עשירה ומגוון רחב של פיתוחים – ניתן להשוות זאת (עם המון המון הסתייגויות) לחברת אופקו. כמובן שאופקו גדולה על ביוטיים בעשרות סדרי גודל – אך המבנה העסקי פחות או יותר דומה.