אחת משותפויות הנפט המעניינות ביותר בשוק היא רציו פטרוליום. השותפות נמצאת בעיצומו של קידוח נפט בגיאנה וככל הנראה תוצאות הקידוח יפורסמו לקראת סוף השנה. הכתבה הנוכחית תנסה לעשות סדר בכל מה שקשור לקידוח טנג’ר שבו מעורבת השותפות – מהן הציפיות, מהם לוחות הזמנים, מה הסיכויים. כמו כן, בכתבה אני מציע שתי דרכים אלטרנטיביות להיחשף לקידוח טנג’ר – אחת לחובבי סיכון והשנייה לשונאי סיכון.
נתחיל מהסוף – הסקירה הנוכחית היא לא סקירה של רציו פטרוליום. פרט לקידוח טנג’ר יש לרציו פטרוליום קידוח נפט נוסף אשר מתוכנן להתבצע בשנת 2021 בסורינאם. כלומר – השותפות של רציו פטרוליום היא אינה בינארית (להיות או לחדול) ויש לפחות עוד כדור אחד במחסנית גם במקרה שבו הקידוח בגיאנה נכשל.
רציו פטרוליום נסחרת לפי שווי של 520 מיליון שקל. מתחילת השנה איבדה השותפות כ-10% מערכה כאשר בשיא משבר הקורונה הנייר הציג ירידה של 67% מתחילת השנה. הגורם המשמעותי שהביא לנפילת המניה היה קריסת מחיר הנפט (זוכרים שהוא היה שלילי?) והחשש כי אין כדאיות כלכלית לביצוע קידוח הנפט בגיאנה.
בפועל – אנו נמצאים כעת בעיצומו של הקידוח וגם מחיר הנפט התאושש – ולכן השותפות תיקנה את רוב הירידות. כמה סיבות מרכזיות גורמים לכך שהנייר עדיין נמוך מהמחיר בסוף שנה: 1. חוסר הוודאות לגבי מחיר הנפט – רציו פטרוליום עדיין מהווה סוג של אופציה על מחיר הנפט כאשר שווי השדה בבלוק שבו היא פועלת (קייצ’ר) הינו נגזרת ממחיר הנפט. 2. חשש מתוצאות הקידוח של טנג’ר – אם בארבע השנים שבהם רציו פטרוליום הייתה ציבורית עם קרוב לאפס סיכון – כעת ישנו חשש שהקידוח לא יניב תוצאות טובות והחלום הרטוב אשר מתומחר בחלקו ביחידות ההשתתפות פשוט ייאבד ערך. 3. לחץ מסוים הנובע מפקיעה קרובה של סדרת כתבי האופציה של השותפות אשר פוקעים בינואר 2021 ונמצאים עמוק בכסף – מדובר בלחץ טכני אשר נובע מהמרות אשר מתבצעות וצפויות להכניס לשותפות הרבה כסף. לעת עתה לחץ זה אינו מורגש יותר מדי.
הנה מה שצריך לדעת על קידוח טנג’ר
קידוח טנג’ר מתרחש כ- 230 ק”מ מהחוף היבשתי של גיאנה ורציו פטרוליום מחזיקה ב-25% מהזכויות ברישיון. מדובר בקידוח מורכב מאוד מאחר ועומק פני הים עומד על 3 ק”מ ואילו הקידוח כולו מתוכנן להגיע לעומק של כ-8 ק”מ. זוכרים איך לפני עשור נובל אנרג’י נתקעה תקופה ארוכה בעומק של 6.5 ק”מ במסגרת קידוח הנפט ב’לוויתן 1′? אז פה זה אמור להיות מורכב יותר מבחינת הקושי ההנדסי.
במסגרת סקר סייסמי שנערך בשטח הרישיון מיפתה המפעילה ברישיון אקסון מוביל שטח של 5,750 קמ”ר. אקסון מיפתה תשעה פרוספקטים בשטח הרישיון וממשיכה לעשות עבודות כדי למפות פרוספקטים נוספים. בקידוח טנג’ר 1 הפוטנציאל הינו למציאה של 250 מיליון חביות נפט.
מדוע השותפות ברישיון קייצ’ר בחרו לבצע תחילה את קידוח טנג’ר 1? הסיבה לכך היא שהקידוח ייאפשר לקבל חוות דעת טובה לגבי יתר הפרוספקטים בשטח הרישיון. למעשה הקידוח צפוי לבדוק עשר שכבות שונות שבהם קיים סיכוי למציאת נפט. ההסתברות הגיאולוגית למציאת נפט באחת מתוך 10 השכבות עומדת על 72% – סיכוי אשר נחשב גבוה.
במידה והקידוח יצליח, ניתן כבר להעריך בזהירות שהקידוח השני יתרחש בפרוספקט אשר נקרא טוקן (Toucan) ששם יש שש שכבות פוטנציאליות. הסיפור המעניין שם הוא העובדה שבפרוספט זה יש פוטנציאל למציאת 703 מיליון חביות נפט שעשוי להפוך את הרישיון לבוננזה – ככל שקידוח טנג’ר יניב את הפירות. ההסתברות הנוכחית של קידוח Toucan עומדת על 56% אבל הצלחה בקידוח טנג’ר צפוי להערכתי לעדכן את ההסתברות בקידוח הבא כלפי מעלה.
אבל לפני שאנחנו רצים קדימה – אנחנו נחזור לקידוח טנג’ר – שהוא זה שעשוי לקבוע את העתיד של רציו פטרוליום. העלות הכוללת של הקידוח מוערכת בכ-70 מיליון דולר. העבודות החלו סביב אמצע אוגוסט ואנחנו כבר נמצאים כחודשיים אל תוך הקידוח. כמה זמן ייקח? קשה לי להעריך ולכן כל מספר זוכה. אני באופן אישי מעריך שהתוצאות יתרחשו סביב נובמבר-דצמבר השנה (אלא אם כן תהיה קטסטרופה אשר תחייב את עצירת הקידוח לפני כן).
לאקסון מוביל יש ניסיון רב בגיאנה ומתוך כ-20 קידוחים שבוצעו במדינה בשנים האחרונות – רק שניים יצאו יבשים (קרוב ל-90% סיכויי הצלחה). האם גם הפעם תהיה הצלחה? אני באופן אישי לא אוהב להמר על דברים שכאלו למרות שהסטטיסטיקה משחקת לטובת המשקיעים.
מה יקרה לאחר תוצאות הקידוח?
אין ספק ששוק ההון מתמחר במידה לא מבוטלת הצלחה בקידוח. אם ננטרל מהשווי של רציו פטרוליום את קופת המזומנים שתיוותר בסוף הקידוח (כ-17-18 מיליון דולר) הרי שהשווי הכוללת של תמחור השותפות מסתכם ב-460 מיליון שקל (520 מיליון שקל פחות 60 מיליון שקל). אם נוריד גם שווי מסוים של הפעילות בסורינאם (נניח 60 מיליון שקל) נישאר עם תמחור של 400 מיליון שקל לחלק של רציו פטרוליום בגיאנה. מאחר ורציו פטרוליום מחזיקה ב-25% מהזכויות – הרי שבחישוב גס – שוק ההון נותן כבר היום ל-100% מהזכויות ברישיון קייצ’ר שווי של 1.6 מיליארד שקל.
שוק ההון שלנו לא מתנהג בשנה החולפת בצורה רציונלית. סביר בעיניי להניח שהצלחה בקידוח תייצר עלייה בערך השותפות ואילו כישלון בקידוח (Dry Hole) יגרום ליציאה של כסף החוצה מהנייר ונפילה במחיר יחידות ההשתתפות. על השאלה האם מדובר הרבה או קצת – אין בכוונתי לענות מאחר והנבואה ניתנה לשוטים.
בהקשר זה חשוב לזכור שהמפעיל ברישיון (אקסון מוביל) הוא מפעיל רציני, עם ניסיון רב ושיש הרבה אופטימיות לגבי עתיד הקידוח בכתבות אשר נכתבות באתרים הזרים. כאשר כולם אופטימיים – זה בדרך כלל סימן לדאגה. תחליטו אתם.
כיצד ניתן להיחשף לקידוח טנג’ר
יש שלושה דרכים שבהם ניתן להיחשף לקידוח טנג’ר אשר תוצאותיו יפורסמו בקרוב – 1. דרך סטנדרטית 2. דרך ממונפת 3. דרך סולידית. בכל מקרה בשל הסיכון הגדול הקיים בסקטור הנפט-גז – מומלץ מאוד שלא לשים את כל הביצים בסל אחד ולהחזיק נתח קטן בלבד בנייר עתיר שלקראת תוצאות.
הדרך הסטנדרטית היא פשוט להחזיק יחידות השתתפות של רציו פטרוליום ולהמתין לתוצאות הקידוח ולהתנהגות של השוק.
הדרך הממונפת היא להחזיק בכתבי האופציה של השותפות מסדרה מספר 2. אתן זאת בדוגמה: אם למשל בעקבות תוצאות הקידוח רציו פטרוליום עולה משער 300 לשער 400 הרי שמשקיע הרוויח 33% על ההשקעה. מי שהחזיק באופציה מסדרה 2 ערך השקעתו עלה מ-156 אגורות ל-256 אגורות – המשקף רווח של 64%. הדוגמא הזאת מתעצמת הרבה יותר במידה ורציו פטרוליום תעלה 50% או 100% ומחזיקי כתבי האופציות יראו רווח אחוזי גבוה יותר. מצד שני, בתרחיש של כישלון – מחזיקי האופציות כנראה שיימחקו לעומת מחזיקי היה”ש אשר יפסידו פחות (במונחי אחוזים).
הדרך הסופר סולידית להיחשף לקידוח טנג’ר היא דרך החזקה ביחידות ההשתתפות של רציו. אמנם – המשקיעים מקבלים על הדרך את כל המלחמות בסקטור הגז-נפט בין לוויתן, תמר וחברת חשמל. עם זאת, השקעה ברציו מייצרת חשיפה מסוימת ליה”ש של רציו פטרוליום. נכון להיום רציו פטרוליום מחזיקה יה”ש של רציו פטרוליום בהיקף של 103 מיליון שקל. אם רציו פטרוליום תעלה למשל בשיעור של 100% לאחר הצלחה ענקית, הרי ששווי המניות יעלה בכ-100 מיליון שקל וצפוי להניב רווח של כ-6-7% על תיק ניירות הערך. מצד שני, כישלון בקידוח טנג’ר אינו צפוי לפגוע ברציו בשיעור משמעותי והנזק יסתכם בכ-2-3%.
בהזדמנות זו – נרצה לאחל מכאן ולכל המחזיקים של רציו פטרוליום הצלחה במסגרת קידוח טנג’ר. אופטימיות זה דבר חשוב – אך חשוב מאוד לנהל סיכונים ולא לשים את כל הביצים בסל אחד.
גילוי נאות:
אין בנכתב לעיל המלצה לביצוע פעולות בני”ע.
כל הפועל על בסיס סקירה זו, לוקח על עצמו את מלוא האחריות להפסדים שעלולים להיגרם לו.
נכון למועד פרסום הכתבה, הח”מ אינו מחזיק בניירות המוזכרים בכתבה.
יובהר כי הח”מ הינו נותן שירותים של חברות ציבוריות בתחום יחסי הציבור, קשרי המשקיעים, ייעוץ להנפקות, שירותי מידע ועוד