גל ההנפקות אשר שטף את הבורסה בשנה החולפת הביאה איתו לשוק הרבה מאוד חברות טכנולוגיות. הכתבה הזאת עוסקת באחת החברות היותר מורכבות להבנה מבחינה טכנולוגית – חברת שלוש 3 דיאם. נכון להיום, התקשורת הכלכלית כלל לא מסקרת את החברה. ודווקא כאן, אם החלום שמציעה החברה למשקיעים יתממש – החברה עשויה להפוך למפלצת של ממש בתחום ההדפסה התעשייתית.
עוד לפני שנתחיל חשוב לנו להבהיר – המניה של שלוש 3 דיאם אינה מיועדת לבעלי לב חלש. בארבעת החודשים מאז ההנפקה הספיקה המניה להשתולל גם למעלה וגם למטה. המניה הונפקה ב-1,163 ופתחה את המסחר בסערה וזינקה עד 3,470 אגורות. אחרי זה שינתה כיוון ואיבדה גובה עד 1,921 אגורות. מאז הספיקה המניה להתאושש חלק מהדרך בחזרה.
היום, במחיר של כ-2,560 אגורות נמצאת שלוש 3 דיאם בשווי של 210 מיליון שקל המשקף מחיר יותר מכפול על מחיר ההנפקה. עם אפס דיווחים מיידיים מהותיים מאז ההנפקה – משקיעים אשר רוצים להבין את החברה לעומק – צריכים להיפגש עם החברה ולהבין את הסיפור שלה. זאת הדרך היחידה להבין את הטכנולוגיה לעומק, מה החברה מתכננת ואיפה היא רוצה להיות עוד כמה שנים מהיום. בכתבה הזאת אנסה לעשות לכם מעט סדר בנושא.
מי את שלוש 3 דיאם?
חברת שלוש 3 דיאם היא חברת סטרט אפ אשר הוקמה בשנת 2016. לפני מספר חודשים הונפקה בבורסה כאשר גייסה ממשקיעים 32 מיליון שקל. החברה באה לשנות את התפיסה של אחת הבעיות הקשות בתחום הדפסת התלת מימד – איכות הדפסה ירודה הנגרמת בשל שימוש בראש לייזר שאינו תואם אופטימלית לחומרי הגלם.
החברה מפתחת ראש הדפסה ייחודי וחדשני מבוסס לייזר, מוליך למחצה, שפותח במיוחד בחברה. ראש ההדפסה של החברה מיועד לשימוש בהדפסת תלת מימד של מוצרים לשוק התעשייתי אשר עשויים מחומרים תרמופלסטיים. בצורה הזאת מתכננת החברה לחדור לשוק הדפסת התלת מימד של מוצרים מבוססים פלסטיק באופן אשר יוריד את מחיר ההדפסה בעד 90%! התוצאה היא שהדפסה תעשייתית בתלת מימד, בכמות מסחרית, תהפוך לכדאית מבחינה כלכלית.
כדי להגיע לשם – שלוש 3 דיאם תוקפת את השוק הקיים היום בצורה מעניינת. אם עד היום הלייזר היה הפרמטר הקבוע בתהליך ההדפסה וחומר ההדפסה הותאם ללייזר – בשלוש 3 דיאם משנים את התזה. החברה מתאימה את הלייזר לחומר המבוקש על ידי תכנון אורכי הגל שהלייזר פולט באופן אופטימלי לבליעה בחומר המודפס והתוצאה היא המסה מדויקת.
השימוש בלייזר הנוכחי בהדפסת תלת מימד בא לידי ביטוי לביצועים מכניים חלשים של החומרים המודפסים. הדבר מתרחש בעיקר בציר המאונך לכיוון השכבות. התוצאה היא שחיבור השכבות של ההדפסה אחת לשנייה בתהליך ההתכה אינו טוב ומהווה נקודת תורפה בביצועים. שלוש 3 דיאם מצליחה להראות שיפור של עד פי 10 בכל הפרמטרים החשובים המשפיעים על הביצועים המכניים של המוצר הסופי ומאפשרת קבלת ביצועים זהים בכל כיווני ההדפסה (קריטי ביישומים תעשייתיים).
זרקור על שוק ה-SLS – התכה באמצעות לייזר
בתעשיית התלת מימד יש היום מספר רב של שיטות הדפסה. שלוש 3 דיאם שמה את הפוקוס שלה על שיטת ה-SLS – התכה באמצעות לייזר שהינה השיטה המובילה להדפסה תעשייתית. בשיטה זו מתבצע חימום של אבקת הפלסטיק בתא סגור ומחומם. לאחר מכן קרן הלייזר ממיסה את החומר וכך משרטטת את המוצר המוגמר שכבה אחרי שכבה. בשיטת ה-SLS ניתן לקבל חלקים מוכנים לשימוש מיידי עם חוזר מבני טוב יותר מאשר שיטות אחרות המקובלות היום.
שלוש 3 דיאם רוצה להחליף את ראש ההדפסה בקרב יצרנים אשר עושים שימוש בטכנולוגיית ה-SLS ומזהה לא מעט הזדמנויות בשווקים אינסופיים מבחינתה כגון שוק הרכב, שוק התעופה ואפילו שוק הרפואה. עם זאת הפוקוס הראשוני של החברה מתמקד בתחום הנעליים – בדגש על סוליות הנעליים. שלוש 3 דיאם רוצה לאפשר ליצרני הנעליים להדפיס מוצרים איכותיים יותר, בקצב מהיר יותר.
מה מוצאת שלוש 3 דיאם בתחום הנעליים?
שלוש 3 דיאם סימנה את תעשיית הנעליים כאחד הורטיקלים המרכזיים שבהם היא רוצה להיות. בחברה מעריכים כי באמצעות הטכנולוגיה של החברה מדפסת אחת תוכל להפיק 30 סוליות נעליים בשעה לעומת שתי סוליות כיום. העלות לסוליה צפויה להסתכם ב-70 סנט בלבד לעומת 9 דולר כיום באופן שיחסוך ליצרן הרבה כסף. אבל אלו לא היתרונות היחידים שמציעה החברה – הרזולוציה של ההדפסה תשתפר עד פי 5 ותעמוד על 150 מיקרון לעומת 500-800 מיקרון כיום. היתרון הדרמטי שמציעה החברה הוא גמישות גבוהה לחומרי ההדפסה בשל האפשרות להתאמת הלייזר לחומר.
שלוש 3 דיאם נמצאת בדרך לשם וכדי לעשות זאת החברה עושה שיתופי פעולה עם משתמשי קצה וחברות טכנולוגיה נוספות. המטרה היא לבצע בדיקת היתכנות בהדפסת סוליות נעליים. החברה עובדת מצד אחד עם יצרני חומרים מובילים Evonik ו- MechNano. מהצד השני נמצאת חברת נעליים סינים בשם Anta. הוכחת היתכנות ליישום ראשון עבור מדפסת ייעודית צפויה להתקבל בחציון הראשון של שנת 2022.
פיילוטים עם שתי ענקיות הדפסה מובילות
לצד הקידום של המדפסת הייעודית הוורטיקלית להדפסת סוליות נעליים – שלוש 3 דיאם רוצה למכור את ראשי ההדפסה שהיא מפתחת. במסגרת התשקיף עדכנה החברה כי היא נמצאת במגעים עם חמישה יצרני מדפסות לייזר מובילים אשר יבחנו את הטכנולוגיה של החברה ואת שילוב ראש ההדפסה במדפסות.
המטרה היא פשוטה: אם יצרני המדפסות יתרשמו שראש הלייזר שפיתחה שלוש 3 דיאם הוא איכותי יותר מאשר ראשי ההדפסה שבהם החברה עושה בהם שימוש – היצרנים ירכשו מהחברה ראשי הדפסה וישלבו אותם במדפסות. צורה זו נקראת OEM – כלומר החברה מוכרת רק את ראש ההדפסה לחברות הגדולות ואלו משלבות את הראש בחומרה ללקוח הסופי.
שתי יצרניות המדפסות אליהן מכוונת שלוש 3 דיאם הן EOS ו- 3D Systems. חברת 3D systems היא חברה אמריקאית אחת המובילות של שוק המדפסות התעשייתיות לתחום הפולימרים הפלסטיים. חברת EOS היא חברה גרמנית אשר נחשבת למובילת השוק של המדפסות התעשייתיות. שתי יצרניות מדפסות אלו צפויות לבחון את ראשי ההדפסה של שלוש 3 דיאם במסגרת פיילוט כבר בשנה הקרובה. הצלחה בפיילוט – עשויה להפוך כל אחת מיצרניות אלו לשותף עסקי פוטנציאלי של החברה.
אבני הדרך של החברה לתקופה הקרובה
כפי שציינתי – שלוש 3 דיאם לא פרסמה אף דיווח מיידי למשקיעים מאז ההנפקה – אך זה לא אומר שכלום לא קורה. להפך. זה אומר שהחברה מתכוונת לדווח למשקיעים רק דיווחים שהם בגדר מידע מהותי. כבר ברבעון הרביעי של השנה צפויה החברה להשלים את הפיתוח של המדפסת המעבדתית להדגמה ובדיקה של ראש ההדפסה. מערכת זו צפויה לכלול ארבע ראשי אלומה ו-16 לייזרים.
בתחילת השנה החברה צפויה לבצע מספר מהלכים משמעותיים – תחילת פיילוט מסחרי ראשון עם יצרן מדפסות מוביל. במקביל, החברה אמורה להתחיל בתכנון להקמת קו ייצור לראשי ההדפסה שלה. קו הייצור יוכל לייצר 80 ראשי הדפסה בשנה. מהלך שכזה דורש חדרים נקיים, ציוד מעבדה וגיוס עובדי כוח אדם.
המודל של החברה
שלוש 3 דיאם רוצה להיכנס לתחום הנעליים – אבל המודל של החיקוי נמצא בכלל בעולם התוכן של יישור השיניים. הכירו את חברת Align Technology אשר נסחרת בוול סטריט תחת הסימול ALGN. החברה מצליחה ליישר את השיניים באמצעות טכנולוגיית תלת מימד אשר מותאמת לכל משתמש. החברה מייצרת סט של פלטות לשיניים אשר מיישרות את השיניים בכל פעם קצת.
החברה הפכה ללהיט והגיעה לשווי של כמעט 50 מיליארד דולר באמצעות מוצר אחד. החברה עושה שימוש במדפסת תלת מימד של אחת מהיצרניות הגדולות שנסחרות במיליארדי דולרים בודדים. יצרנית המדפסת מרוויחה כסף ממכירת מדפסות – אך הערך האמיתי נמצא אצל המוצר אשר מיוצר במדפסת.
שלוש 3 דיאם רוצה לקדם ורטיקלים ולהיות כמו align ולא רק למכור את ראשי המדפסת. החברה מתחילה בתחום הנעליים אבל בעתיד היא עשויה להיכנס לעוד ועוד ורטיקלים שבכל אחד מהם תהיה השחקנית המובילה אשר לא רק מספקת את ראשי ההדפסה – אלא גם גוזרת את כל הקופה.
סיכום
חברת שלוש 3 דיאם הגיעה לבורסה לפני מספר חודשים אבל השוק מתקשה להבין לעומק את הטכנולוגיה של החברה. החברה לוטשת עיניים לשווקים אינסופיים בתחום הדפסת התלת מימד על ידי ראש לייזר אשר מותאם לחומר המבוקש. בצורה הזאת, התוצאה הסופית עשויה להיות איכותית יותר, מהירה יותר, מדויקת יותר וזולה יותר. החברה פונה תחילה לכיוון של סוליות הנעליים – אך בעתיד היא רוצה להיות ביותר ויותר סיגמנטים. במקביל, החברה רוצה לקבל הוכחת היתכנות לטכנולוגיה שלה דרך שיתופי פעולה עם יצרניות המדפסות הגדולות. פיילוטים ראשונים צפויים בשנה הבאה.
שלוש 3 דיאם הינה בגדר חברת סטרט אפ. לכן – חשוב להסתכל כעת לא רק על הסיכויים וההזדמנויות אלא גם על צד הסיכונים. לחברה יש סיכונים הנדסיים בפיתוח וסיכונים מסחריים ביכולת לשווק את המוצר ולייצר שיתופי פעולה. האנשים אשר מובילים את החברה – המנכ”ל אורי פלדמן וסמנכ”ל הטכנולוגיות ד”ר דניאל מאיר הינם עם ניסיון עשיר בהייטק, בתחום הלייזרים ועם ניסיון רב בקידום חברות סטרט אפ. האם החברה תצליח? שנת 2022 תהיה שנת מבחן עבור החברה – ואני מחזיק להם אצבעות שיצליחו לעמוד ביעדים.
גילוי נאות:
אין בנכתב לעיל המלצה לביצוע פעולות בניירות ערך.
כל הפועל בנייר על בסיס סקירה זו – לוקח על עצמו את מלוא האחריות להפסדים שעלולים להיגרם לו.
נכון למועד פרסום הכתבה – הח”מ אינו מחזיק בניירות המוזכרים בכתבה
יובהר כי הח”מ הינו נותן שירותים של שלוש 3 דיאם