הכתבה שלנו היום עוסקת באחת מחברות האנרגיה המתחדשת המעניינות ביותר שיש בשוק – חברת אקונרג’י. אני עוקב אחרי אקונרג’י מרגע ההנפקה שלה בבורסה לפני שלוש שנים ומאז שנרשמה למסחר ביצעה קפיצת מדרגה משמעותית בפעילות שלה והיום החברה יכולה כבר להציג קבלות למשקיעים עם מספר פרויקטים סולאריים אשר מחוברים לרשת החשמל לצד תנופה משמעותית של פעילות הקמה אשר מתרחשת בימים אלו.
אקונרג’י היא חברה גלובלית אשר הקימה פלטפורמות בתחום האנרגיה המתחדשת בשש מדינות באירופה. ארבע הפלטפורמות המשמעותיות נמצאות ברומניה, בריטניה, איטליה ופולין. שתי פלטפורמות שהיום אינן מהותיות בצבר של החברה הינן בספרד ויוון. החברה עובדת עם שותפים, בעיקר שותפים פיננסים אשר מקטינים את צרכי ההון של החברה באופן אשר מאפשר לה להקים ולהפעיל מסחרית פרויקטים סולאריים, רוח ואגירה.
אקונרג’י היא חברה יזמית בכל רמ”ח איבריה ונמצאת בשליטת היזמים אייל פודהורצר ויואב שפירא המחזיקים כל אחד בכ-28% מהמניות של החברה. אקונרג’י לרוב אינה רוכשת פרויקטים ומעדיפה ליזום אותם מאפס, דרך שלב הרישוי, מוכנות להקמה (RTB), הקמה והפעלה מסחרית. בצורה הזאת מצליחה החברה ליהנות מהצפת ערך משמעותית בכל שרשרת הערך של הפרויקט.
לפני מספר שבועות הוזמנתי כאורח של החברה לסיור ברומניה כדי לראות ולהרגיש קצת מן העשייה של החברה ברומניה ששם מחזיקה החברה צבר של 22 פרויקטים בהיקף של למעלה מ-2.1 ג’יגה וואט. נפגשתי עם מנהל הפעילות בוגדן אסאנצ’ה לפגישת היכרות במשרדי החברה בבוקרשט. משם – נסענו לראות את פרויקט האנרגיה מתחדשת הגדול ביותר הפועל היום במדינה – פרויקט רטשטי בהיקף של 155 מגה וואט.
בכתבה – אני ארצה להתמקד בפלטפורמה הרומנית של אקונרג’י שהולכת וצומחת – בפרויקטים הפעילים שם, בפרויקטים בהקמה, בהצפת הערך של הפרויקטים בייזום ובשותפויות האסטרטגיות שמאפשרים לחברה לצמוח ולהגדיל את הפורטפוליו המניב בדרך שיהפוך את החברה לשחקנית משמעותית בתחום האנרגיה המתחדשת באירופה.
שוק האנרגיה הרומני
שוק האנרגיה הרומני עמד בשנת 2022 על 18 ג’יגה וואט כאשר מחצית מייצור החשמל במדינה מגיע מאנרגיה המתחדשת. כאשר מסתכלים על האנרגיה המתחדשת – רובה מיוצרת באנרגיית רוח (28%), אנרגיית מים (24%) ואנרגיה גרעינית (14%). פחות מ-3% מגיע מתחום האנרגיה המתחדשת שאנחנו מכירים.
תחום האנרגיה המתחדשת צפוי להמשיך ולהתפתח – זאת מאחר והפחם ממשיך להיות דומיננטי במקורות ייצור החשמל (כ-18%). בשנים הקרובות צפויה מגמת הפחתה נוספת בשימוש בפחם לצד עלייה בשימוש באנרגיה סולארית ואנרגיית רוח. תחנות הכוח מבוססות הפחם הישנות יוחלפו במקורות אנרגיה מתחדשת על מנת לעמוד בדרישות האיחוד האירופאי להפחתת פליטת פחמן דו חמצני.
בתמונה: פרויקט Ratesti
מחירי האנרגיה ברומניה עוברים מהפך. אם בעבר מחירי החשמל נקבעו על ידי המחוקק – השוק עובר תהליך מדורג להפיכתו לשוק חופשי של מחירים. בשנת 2023 נרשמה ירידה חדה של 60% במחיר החשמל הממוצע ברומניה, בדומה לירידה בשאר מדינות אירופה – זאת עקב ירידת מחירי הסחורות (ובמיוחד גז טבעי). החורף של שנת 2023/4 היה מתון וזה הוביל לרמות מלאי גבוהות יחסית בגוש האירו.
ממשלת רומניה הציבה לעצמה יעד להגיע לנתח שוק של 30.7% מתחום האנרגיה המתחדשת עד שנת 2030. על בסיס זה הממשלה מקדמת התקנה של 5.1 ג’יגה וואט של פרויקטים סולאריים ועוד 5.3 ג’יגה וואט של פרויקטים מבוססי רוח. זאת הסיבה מדוע אקונרג’י סימנה את השוק הרומני כשוק מפתח מבחינתה והפכה לשחקנית המובילה בתחום האנרגיה המתחדשת במדינה.
הפעילות ברומניה צוברת תאוצה
נכון למועד הרבעון הראשון – לחברת אקונרג’י היו שני ברומניה שני פרויקטים אשר מחוברים לרשת בהיקף של 247 מגה וואט. אקונרג’י מחזיקה במחצית הזכויות מפרויקטים אלו. כמו כן אקונרג’י צפויה להשלים בימים אלו חיבור של פרויקט שלישי בהיקף של 87 מגה וואט ועד המחצית הראשונה של שנת 2025 עוד ארבעה פרויקטים בהיקף של 169 מגה וואט.
פרויקט Ratesti בהיקף של 155 מגה וואט
פרויקט Ratesti הוא פרויקט הדגל של אקונרג’י ונכון למועד כתיבת הכתבה הוא גם פרויקט האנרגיה הסולארית הגדול ברומניה בהיקף של 155 מגה וואט. אקונרג’י, אשר ניהלה את הקמת הפרויקט וכיום מנהלת את הנכס, מחזיקה במחצית מהזכויות בפרויקט ונופר מחזיקה במחצית השנייה. הפרויקט הוקם בהשקעה של 107 מיליון אירו וה-EBITDA המייצג שלו הוא כ-15 מיליון אירו בממוצע לשנה, במשך חמש השנים הראשונות.
בתמונה: אני בסיור בפרויקט Ratesti
במסגרת הסיור ברומניה יצא לי להגיע לפרויקט ולהתרשם מהגודל של הפרויקט – למעלה מ-230,000 פאנלים סולאריים אשר מחוברים לרשת ומפיקים חשמל. פרויקט בסדר גודל כזה כולל גם מרכיבים נוספים. החשמל אשר מופק מהפאנלים הוא חשמל בזרם ישר (DC) וכדי להזרים אותו לרשת הארצית – נדרשים מספר תהליכים אשר ממירים אותו לזרם חילופין (AC). לא אכנס כאן לצד ההנדסי, אך חוץ מהפאנלים הסולאריים – אקונרג’י הקימה בסמוך לפאנלים הסולאריים סוג של תחנת כוח אשר קולטת את כל החשמל אשר מופק ומזרימה אותו אל רשת החשמל.
פרויקט Ratesti חובר לרשת החשמל בנובמבר 2023 ובמקביל לחיבור נחתם הסכם מימון בהיקף של 60 מיליון אירו לפרויקט לתקופה של עשר שנים מבנק Reiffeisen האוסטרי. במלים אחרות – כ-56% מן ההשקעה אשר בוצעה בפרויקט חזרה הביתה כבר מרגע הפעלת הפרויקט. החשמל מן הפרויקט נמכר בשוק החופשי והמלווה לא דרש חתימה על הסכם PPA לטובת העמדת המימון.
פרויקט Parau בהיקף של 155 מגה וואט
עם האוכל בא התאבון ובחודש אפריל חיברה אקונרג’י עוד פרויקט משמעותי לרשת החשמל – פרויקט Parau בהיקף של 92 מגה ואט. את הפרויקט הקימה אקונרג’י אשר גם מנהלת את הנכס לאחר הפעלתו. הפרויקט מוחזק עם שותף – קרן השקעות צרפתית המתמחה באנרגיה מתחדשת בשם Rgreen. כל אחת מן החברות מחזיקה מחצית מהזכויות בפרויקט. הפרויקט הוקם בהשקעה של כ-66 מיליון אירו וה-EBITDA המייצג לתקופה של חמש שנים עומד על 8.6 מיליון אירו.
פרויקט Parau מדגים כיצד העבודה עם שותף אסטרטגי כגון Rgreen מאפשר להקים מגה פרויקט בהשקעה נטו של 7% מסך העלויות של הפרויקט. חברת Rgreen היא לא רק שותפה המחזיקה בזכויות אלא גם העמידה לחברת הפרויקט הלוואה של כ-36 מיליון אירו למימון ההקמה של הפרויקט כך שלא נדרש היה מימון בנקאי כאן כלל לטובת ההקמה.
מעבר לכך, אקונרג’י גבתה פרמיה מהכניסה של השותף. אקונרג’י קידמה את הפרויקט מתחילת הייזום עד לשלב המוכנות להקמה (RTB). התוצאה היא שהכניסה של Rgreen התרחשה לפי תעריף של 140,000 אירו למגה וואט – כך שאקונרג’י נהנתה ממרכיב ייזום של כ-13 מיליון אירו. היקף ההון שנדרש מאקונרג’י פה עמד על 5 מיליון אירו בלבד שהם כ-7% מעלות ההקמה הכוללת – וזאת בתמורה למחצית מהזכויות בפרויקט.
התוצאה היא – שמרגע ההפעלה של הפרויקט – התשואה על ההון המושקע היא גבוהה מאוד ונאמדת בעשרות אחוזים. בשלב הבא – יקדמו החברות מימון ארוך טווח לפרויקט אשר בשלב הראשון יפרעו את הלוואת ההקמה אך ייתכן וגם יחזירו לאקונרג’י אפילו חלק מן ההון העצמי אשר הושקע.
שיתוף הפעולה עם הפניקס – חמישה פרויקטים ברומניה בהיקף של 256 מגה וואט
בתחילת 2023 חתמה אקונרג’י על הסכם אסטרטגי מול הפניקס – העמדת מימון להקמה של פרויקטים ברומניה ופולין בהיקף של כ-150 מיליון אירו. בדומה לעסקה עם Rgreen גם כאן היתרון הגדול של הפניקס הוא היתרון המימוני. הפניקס הסכימה להעמיד לפרויקטים הלוואות בהיקף של שני שליש ממימון הפרויקט – כמחצית מהסכום הינו הלוואה המירה אשר תקנה לפניקס 49% מן הזכויות בפרויקט. יתרת הסכום של המימון הוא הלוואה רגילה אשר אמורה להיפרע במסגרת המימון מחדש שיבוצע לאחר השלמת ההקמה.
בסה”כ צפויה הפניקס לממן הקמה של חמישה פרויקטים ברומניה בהיקף של 256 מגה וואט אשר צפויים להתחבר לרשת החשמל בהדרגה בשנה הקרובה. הראשון שבהם הוא פרויקט Oradea בהיקף של 87 מגה וואט אשר הקמתו הושלמה בעלות של כ-62 מיליון אירו וצפוי להתחבר לרשת בתקופה הקרובה. הפניקס העמידה לפרויקט את מרבית ההשקעה ותחזיק 49% מן הפרויקט אשר ינוהל על ידי אקונרג’י. גם הפניקס, בדומה ל Rgreen, משלמת לאקונרג’י דמי ייזום עבור הפרויקט בכניסה לעסקה.
מימוש פרויקטים לאחר הגעה לשלב מוכנות להקמה (R2B)
לחברת אקונרג’י יש צבר עצום של פרויקטים ברומניה בהיקף של למעלה מ-2.1 ג’יגה וואט. לרוב – החברה יוזמת את רוב הפרויקטים שלה מאפס והרבה מאוד ערך נוצר בתהליך הייזום. בחודש יוני חתמה אקונרג’י על הסכם מחייב למכירת פרויקט ברומניה בהיקף של 214 מגה וואט תמורת כ-33 מיליון אירו. אקונרג’י יזמה את הפרויקט מאפס והוא נמצא בשלב מוכנות להקמה (R2B). השלמת העסקה צפויה להתבצע עד סוף שנת 2024.
במונחים כספיים – הרוכש משלם עבור הפרויקט בייזום מחיר של 145 אלף אירו למגה וואט (בתוספת תשלום בגין הקרקע). העסקה, ככל שתושלם, ממחישה את הערך הרב שנוצר באקונרג’י בשלב הייזום שבו השקעה של כ-4 מיליון אירו תימכר בתוך שנתיים-שלוש למשקיע תמורת 33 מיליון אירו. אקונרג’י העמידה פרויקט נוסף על המדף בהיקף של כ-75מגה וואט. החברה צופה שתשלים מכירה של פרויקט זה גם כן עד סוף שנת 2024.
עבור אקונרג’י – התמורה שהיא מקבלת משמשת לטובת השקעת הון בפרויקטים חדשים במדינה – הן כהון עצמי להקמה והן בתחום הייזום של פרויקטים חדשים. פרט לשני הפרויקטים אשר מחוברים לרשת החשמל וחמשת הפרויקטים אשר נמצאים בהקמה – אקונרג’י עתידה השנה להתחיל הקמה של שלושה פרויקטים נוספים בהשקעה כספית כוללת של כ-130 מיליון אירו ובהיקף של קרוב ל-190 מגה וואט ועתידים להתחבר לרשת החשמל בשנת 2026. היעד של אקונרג’י הוא להגיע ברומניה לחיבור של קרוב ל-1.5 ג’יגה וואט עד שנת 2027 ולשם כך החברה נדרשת גם לממש חלק מהנכסים שלה שהבשילו ואת הכסף להזרים אל הפרויקטים החדשים.
סיכום
הפלטפורמה הרומנית שהקימה אקונרג’י מתחילה לספק קבלות. אם בשנים 2021-2023 החברה הייתה עסוקה בעיקר בהקמה ואיתור שותפים לפיתוח הפרויקטים – בשנת 2024 אקונרג’י יכולה להתגאות בשני מגה-פרויקטים במדינה אשר עובדים ומחוברים לרשת החשמל. אקונרג’י נמצאת בימים אלו בתנופת הקמה משמעותית של עוד חמישה פרויקטים אשר יחוברו בשנה הקרובה באופן אשר יגדיל משמעותית את נפח הפעילות של החברה במדינה.
מבט אל התוצאות הכספיות של החברה שבו טרם הכירה החברה בהכנסות ממכירת חשמל – אינו משקף את מצבה האמיתי של החברה. שוק ההון כמעט ואינו לוקח בחשבון בתמחור של החברה את הצבר הענק שמקדמת החברה שיש לו הרבה מאוד ערך. המימוש שעליו הכריזה החברה של פרויקט תמורת 33 מיליון אירו הוא העדות לכך שהרבה מאוד ערך נוצר בתהליך הייזום שחובה לקחת בחשבון.
הפלטפורמה הרומנית של אקונרג’י היא הפלטפורמה המובילה מבין שש המדינות האירופאיות שבהן פעילה החברה – אך החברה עושה חיל גם באיטליה פולין ובריטניה ששם מתבצעות עבודות הקמה של פרויקטים שונים שכלל לא התייחסתי אליהם בסקירה. עד סוף השנה לאקונרג’י צפויים להיות כ-588 מגה בהפעלה ועוד 762 מגה וואט של פרויקטים בהקמה וקצב החיבור המהיר צפוי להימשך גם בשנים הקרובות. אקונרג’י נמצאת בשלב שבו היא רק מתחילה להוכיח את עצמה ויש לה עוד הרבה לאן לצמוח בשוק האנרגיה המתחדשת.
גילוי נאות:
אין בנכתב לעיל המלצה לביצוע פעולות בני”ע.
כל הפועל על בסיס סקירה זו, לוקח על עצמו את מלוא האחריות להפסדים שעלולים להיגרם לו.
נכון למועד פרסום הכתבה, הח”מ אינו מחזיק במניות המוזכרות בכתבה.
יובהר כי הח”מ הינו נותן שירותים של אקונרג’י