
שנת 2024 הייתה שנה של הרבה עשייה בחברת אקונרג’י – אך היא רק הפרומו לשנת 2025 אשר צפויה להיות רוויה באירועים משמעותיים באופן שבו שלקראת סוף השנה לחברה יהיה כבר צבר פרויקטים בשל ובהקמה בהיקף של קרוב ל-2 ג’יגה וואט. ב-13 במרץ צפויה אקונרג’י לפרסם את התוצאות הכספיות השנתיות שלה ולקיים מפגש משקיעים גדול בבורסה לניירות ערך כדי לעדכן את התוכניות שלה לעתיד בתחום האנרגיה המתחדשת.
מניית אקונרג’י הייתה הבולטת בסקטור האנרגיה המתחדשת בבורסה כאשר המניה שלה הניבה תשואה חיובית של 60%. בחודשיים הראשונים של שנת 2025 הוסיפה המניה עוד כ-3%. באקונרג’י ניצלו את המומנטום החיובי המשמעותי במניה כדי לבצע הקצאה פרטית לחברת מגדל וגייסה 35 מיליון שקל בהנפקת מניות פרטית חסומה. כתוצאה מן העסקה הפכה מגדל לבעלת עניין בחברה עם החזקה של 7%.
באמצע 2024 כתבתי על אקונרג’י במסגרת סיור משקיעים שערכתי ברומניה שבו ביקרתי בפרויקט הדגל של החברה Ratesti המוחזק יחד עם נופר בהיקף של 155 מגה וואט, הפרויקט הפעיל הגדול ביותר במדינה. כעת במסגרת הכתבה בחנתי את המשך ההתקדמות של החברה בפלטפורמות השונות שבהן היא פעילה ותוכנית הפיתוח של החברה לשנים הקרובות.
קפיצת מדרגה ברומניה
נתחיל עם רומניה אשר נחשבת היום לפלטפורמה הגלובלית המובילה של אקונרג’י במדינה. לחברה נכון להיום כבר יש שלושה פרויקטים אשר מחוברים לרשת החשמל בהיקף של יותר מ-300 מגה וואט: פרויקט Ratesti בהיקף של 155 מגה וואט, פרויקט Parau בהיקף של 92 מגה וואט ופרויקט Scurtu Mare בהיקף של 55 מגה וואט.
לצד אלו – לאקונרג’י יש מספר פרויקטים הנמצאים בהקמה ולקראת חיבור: ההקמה של פרויקט Oradea בהיקף של 87 מגה וואט הושלמה והפרויקט צפוי להתחבר לרשת החשמל ברבעון הראשון. כמו כן, לחברה יש עוד שלושה פרויקטים נוספים נמצאים בהקמה בהיקף של 114 מגה וואט – כך שהיקף המגה וואט אשר מחובר לרשת החשמל במדינה צפוי לעמוד בתוך מספר חודשים על למעלה מ-500 מגה וואט.

בתמונה: פרויקט Iancu Jianu ברומניה בהיקף של 58 מגה וואט הנמצא בהקמה
אחד הפרויקטים היותר מעניינים של החברה ברומניה נקרא Parau 2 אשר הקמתו צפויה להתחיל בשנת 2025 והפעלתו מתוכננת לתחילת שנת 2027. עבור אקונרג’י מדובר במגה פרויקט בהיקף של 325 מגה וואט. החברה זכתה בחודש דצמבר האחרון במכרז שערך משרד האנרגיה הרומני. אקונרג’י זכתה במכסה לאספקה הגבוהה ביותר בסך של 125 מגה וואט AC במחיר של 49.4 אירו למגה וואט זאת לתקופה של 15 שנים. היקף ההכנסות שתקבל החברה לאורך זמן זה מסתכמות ב-447 מיליון אירו (!!).
מלבד פרויקט זה, אקונרג’י נערכת להקמה של פרויקטים נוספים במדינה בשנה הקרובה עם צבר בשל נמצא לקראת הקמה. אחד מהפרויקטים אשר נמצאים לקראת הקמה ברומניה הוא פרויקט רוח בהיקף של 35 מגה וואט. פרויקט זה מעט חריג עבור אקונרג’י מאחר וכל יתר הפרויקטים של אקונרג’י ברומניה הם פרויקטים של PV וכאן מקימה החברה לראשונה פרויקט רוח – אשר עשוי לפתוח עבור את הדלת לפרויקטי רוח נוספים ברומניה.
לאקונרג’י יש צבר ענק של פרויקטים ברומניה אשר הסתכם בסוף ספטמבר ביותר מ-2 ג’יגה וואט. פרויקטים אלו הופכים את אקונרג’י לאחד משחקני האנרגיה המתחדשת הגדולים במדינה. אקונרג’י אינה יוזמת פרויקטים חדשים ומעדיפה להקים את הפרויקטים אותם יזמה והביאה אותם לסטטוס של מוכן להקמה (RTB) במטרה לבחור בין אפשרות הקמה והפעלה או מכירה בסטטוס המבוקש.
לצד זה – אקונרג’י קיבלה החלטה אסטרטגית למכור את אחד הפרויקטים בפורטפוליו בהיקף של 214 מגה וואט. מדובר בפרויקט אותו פיתחה החברה מאפס והובילה אותו לסטטוס של מוכן להקמה (RTB) ומכרה אותו תמורת 29 מיליון אירו אותם קיבלה, כאשר עלות הפיתוח של הפרויקט היתה פחות מ-3 מיליון אירו. בנוסף, צפויה החברה לקבל עד כ-4 מיליון אירו נוספים אשר כעת מופקדים בנאמנות. תמורת המכירה משקפת מחיר של 145,000 אירו למגה וואט (פלוס מחיר מסוים עבור הקרקע). העסקה שיפרה את תזרים המזומנים של החברה כאשר את הכסף תייעד החברה להשקעת הון בפרויקטים חדשים.
יתר הפעילות באירופה
אמנם, מרכז הכובד של אקונרג’י נכון להיום הוא ברומניה – אך גם במדינות נוספות באירופה שבהן פועלת החברה יש התקדמות משמעותית. במהלך שנת 2024 ביצעה אקונרג’י התקדמות משמעותית עם השלמת ההקמה של פרויקט PV ראשון בפולין בהיקף של 52 מגה וואט. לאחר מכן חתמה החברה על הסכם PPA עם חברה רב לאומית בהיקף של 75% מהחשמל אשר מופק בפרויקט לתקופה של 19 שנים. הפרויקט צפוי להתחבר לרשת החשמל ברבעון השלישי של השנה.
במקביל, אקונרג’י מקימה פרויקט אגירה נוסף במדינה אשר צפוי להתחבר לרשת החשמל בשנת 2026 – אך זאת רק הסנונית של תנופת ההקמות במדינה. עד תחילת שנת 2026 מתכננת אקונרג’י להתחיל בהקמה של שמונה פרויקטים בפולין – ארבעה פרויקטים של אגירה ועוד ארבעה פרויקטים קטנים של PV. כל שמונת הפרויקטים האלו מתוכננים להתחבר לרשת החשמל עד תחילת שנת 2027.
לחברה פעילות משמעותית גם בבריטניה. בשנה החולפת חיברה החברה פרויקט אגירה ראשון במדינה בהיקף של 102 מגה וואט שעה. בשנת 2025 צפויה אקונרג’י להשלים חיבור של פרויקט אגירה נוסף היקף של 82 מגה וואט שעה ובשנת 2026 שני פרויקטי אגירה נוספים בהיקף של כ-300 מגה וואט שעה.
בתמונה: פרויקט אגירה בבריטניה בהיקף של 102 מגה וואט אשר חובר לרשת
בעבור שניים מהפרויקטים חתמה החברה על הסכם שירותי זמינות, במסגרת מכרז ממשלתי, לתקופה של 15 שנים בתעריף של 63 ליש”ט לשעה שיבטיח היקף הכנסות מצטבר של כ-22 מיליון ליש”ט. אקונרג’י צפויה להכניס להקמה שלושה פרויקטים נוספים בבריטניה – שניים של PV ופרויקט אחד של אגירה ובעתיד תכנס לפרויקטי co-location של PV ואגירה משולבים.
לאקונרג’י יש פעילות נוספת במדינות נוספות באירופה. לחברה יש פרויקטים באיטליה אשר כבר מחוברים לרשת החשמל ועוד פרויקטים רבים הנמצאים בהקמה. הפרויקטים הינם פרויקטים קטנים ולכן החברה אינה מדווחת על כל פרויקט בנפרד אך ניתן לראות את ההתקדמות באיטליה במסגרת הדוחות הכספיים. לחברה יש גם מספר פרויקטים בספרד ויוון אך הם נמצאים בשלבי ייזום ועדיין קשה להעריך או לתמחר אותם.
מימון מחדש של פרויקטים
האסטרטגיה של אקונרג’י בהקמת צבר הפרויקטים שלה היא דיי פשוטה. בחברה מבינים שיש ערך גדול שנוצר בין שלב הייזום אותו היא עושה כשחקן מקומי בכל אחד משווקי הפעילות, לשלב שבו הפרויקט מוכן להקמה (RTB) ולכן עובדים עם שותפים אשר נכנסים כאשר הפרויקט בשל. החברה אמנם מוותרת בדרך כלל על מחצית מהזכויות בפרויקט – אך השותפים שלה הם בעלי אופי פיננסי ומספקים את המשאבים הכספיים הנדרשים להקמה של הפרויקט. התוצאה היא שאקונרג’י מצליחה להקים פרויקטים עם השקעה כספית שאינה גדולה.
כך למשל, לאחרונה הודיעה החברה על חיבור של פרויקט ברומניה בהיקף של 55 מגה וואט בהשקעה כספית של 37 מיליון אירו (ללא מרכיב המע”מ). את הפרויקט הקימה החברה בשותפות עם הפניקס אשר העמידה לחברת הפרויקט הלוואות בהיקף של כ-30 מיליון אירו. סך ההשקעה הכספית של החברה בפרויקט הסתכם בכ-12 מיליון אירו כאשר מרכיב ההון העצמי הוא 3 מיליון אירו והיתרה כהלוואה לחברת הפרויקט.
לאחר ההקמה – מבצעת אקונרג’י מימון מחדש לפרויקט ואיתה פורעת את רוב ההלוואות שהועמדו לחברת הפרויקט. מרכיב ההון המושקע הופך להיות זניח עוד יותר ובחברה נהנים מתשואת פרויקט משמעותית, גם בזכות דמי ההקמה והניהול של הפרויקט. במקרה הנוכחי מדובר על תשואת פרויקט אשר גבוהה מ-20% (!!).
עד כה ביצעה הפניקס השקעות בחמישה פרויקטים של אקונרג’י – ארבעה ברומניה ואחד בפולין. בין הצדדים סוכם על מסגרת השקעה של 150 מיליון אירו ולאחרונה הוגדל סכום ההשקעה ב-75 מיליון אירו נוספים ל-225 מיליון אירו. כמו כן, הפניקס התחייבה להמיר הלוואות שהועמדו לשני פרויקטים ברומניה בהיקף של 83 מיליון אירו למניות בחברות הפרויקטים. מהלך זה צפוי להגדיל את ההון העצמי המאוחד של אקונרג’י בסכום זה במסגרת הדוחות הכספיים של הרבעון הראשון.
השקעה אסטרטגית של RGreen
אחת מהעסקאות היותר מעניינות אשר ביצעה אקונרג’י הייתה השקעה שקיבלה החברה בחברת אקונרג’י אנגליה – החברה המחזיקה בכל הפלטפורמות של אקונרג’י באירופה. הקרן של RGreen אשר עד אותו מועד השקיעה בחברה הבריטית 87.5 מיליון אירו השקיעה לאחרונה סכום נוסף של 50 מיליון אירו. הקרן קיבלה אופציה להשקעה נוספת של עד 30 מיליון אירו נוספים עד סוף חודש מרץ.
העסקה הזאת משקפת שווי של 500 מיליון אירו לחברת אקונרג’י בריטניה כך שלאחר העסקה מחזיקה אקונרג’י הציבורית 72% מהון המניות של החברה הבריטית בשווי של כ-360 מיליון אירו שהם כ-32 שקלים למניה –כ-22% מעל מחיר השוק הנוכחי של אקונרג’י בבורסה. זהו מחיר הכניסה של הקרן והיא עושה זאת כמובן במטרה להרוויח כסף. הקרן רואה את הפוטנציאל הטמון בפלטפורמות השונות של אקונרג’י.
מהלך נוסף שביצעה אקונרג’י היה הנפקת סדרת אג”ח ב’. בחודש דצמבר השלימה החברה גיוס של 326 מיליון שקל בהנפקת סדרת אג”ח חדשה (סדרה ב’). אקונרג’י אינה משאירה את הכסף אצלה ואת התמורה מעמידה כהלוואה (נושאת ריבית) לחברת הבת. יחד עם ההון של RGreen משמש הכסף כהון עצמי להקמה של פרויקטים חדשים.
לחברה הפרטית אקונרג’י אנגליה יש כעת את כל ההון העצמי הנדרש כדי לבצע את הסגירה הפיננסית של ההקמות בשנת 2025 ואף מעבר לכך – זאת ללא צורך בגיוס הון אל תוך החברה הציבורית. יחד עם הפרויקטים הקיימים צפויה אקונרג’י לראות הכנסות של כ-150 מיליון אירו ממכירת חשמל בשנה מייצגת.
בשנתיים הקרובות סביר שנראה את תנופת החיבורים של פרויקטים של החברה לרשת החשמל. לצידם – סביר להניח שנראה מהלכים נוספים של מימון מחדש של פרויקטים. נכון לדוחות הרבעון השלישי אקונרג’י העריכה כי תשלים ביצוע של מימון מחדש של פרויקטים בהיקף של 378 מיליון אירו. חלק מזה כבר בוצע – אך ניתן לצפות לעסקאות נוספות בחודשים הקרובים.
סיכום
חברת אקונרג’י עלתה על הרדאר של המשקיעים בשנת 2024 ומנייתה זינקה בכ-60%. עליית הערך באה כשברקע תנופה משמעותית של הקמות פרויקטים ברומניה, אנגליה, פולין ואיטליה. התוצאות הכספיות של החברה עדיין לא ממחישות את הערך הטמון בחברה מאחר ומכירות החשמל מהפרויקטים שהופעלו עדיין לא באים לידי ביטוי באופן מלא.
עם זאת, לפרויקטים סולאריים יש ערך גדול ומשמעותי לאחר חיבורם לרשת ואת זה ניתן לגזור מהסכמי המימון מחדש עליהם חתמה וחותמת החברה. הבנק מעניק שווי כלכלי לכל פרויקט ופרויקט ומעמיד לו מימון בהתאם (בדרך כלל כ-60% מהשווי של הפרויקט). גם לפרויקטים הנמצאים בשלבי רישוי שונים יש ערך גדול כפי שהדבר בא לידי ביטוי בהסכם אותו חתמה אקונרג’י למכירת פרויקט ברומניה.
ההשקעה האסטרטגית של חברת RGreen באקונרג’י מעניקה תג מחיר של כ-32 שקלים למניית החברה – גבוה מהמחיר שבו נסחרת המניה כיום והם רואים את הפוטנציאל הטמון בצבר הפרויקטים הענק של החברה במדינות השונות ולכן השקיעו את הכסף. לאקונרג’י יש את מלוא המשאבים כדי להקים מספר רב של פרויקטים השנה ללא גיוס הון חיצוני – כך שבעוד שנה מהיום אקונרג’י תהיה עם פורטפוליו מניב משמעותי הפרוס במספר מדינות מפתח באירופה.
גילוי נאות:
אין בנכתב לעיל המלצה לביצוע פעולות בניירות ערך.
כל הפועל בנייר על בסיס סקירה זו – לוקח על עצמו את מלוא האחריות להפסדים שעלולים להיגרם לו.
נכון למועד פרסום הכתבה – הח”מ אינו מחזיק במניות המוזכרות בכתבה
הח”מ הינו נותן שירותים של אקונרג’י