
שנת 2024 הייתה שנת הפריצה של איילון – המניה הניבה למשקיעים תשואה מרשימה של 120%. המניה שעד לפני מספר שנים הייתה מנומנמת – עלתה על הרדאר של המשקיעים בעקבות השיפור המשמעותי בביצועים. שנת 2025 החלה אף היא ברגל ימין עבור בעלי המניות של איילון אשר מתחילת השנה ראו תשואה נוספת של למעלה מ-30% ושווי החברה רשם לאחרונה אבן דרך כאשר חצה את רף המיליארד שקלים.
על איילון כתבתי בדיוק לפני שנה. תיארתי את השינוי העסקי שעברה החברה תחת הניהול של המנכ”ל שרון רייך שנכנס לתפקידו בתחילת 2022. עד אותו מועד התמקדה איילון בלהשיג ‘נתח שוק’ ולקחה עסקאות בתחום הביטוח שאינן רווחיות. היום – האסטרטגיה של איילון שונה. היא מתמקדת ביצירת רווחים עם דגש רב ביצירת תשואה על ההון העצמי. הרווחיות של החברה מגיעה הן מהרווחיות החיתומית בעסקי הביטוח והן מרווחים בשוק ההון. בשנה החולפת רשמו ביטוחי המנהלים ופוליסות החיסכון של איילון תשואה חיובית של 15.3% – התשואה הגבוהה בענף. לתשואות אלו יש השפעה על דמי הניהול המשתנים ועל היכולת לגייס כסף.
לפני מספר שבועות התרחש במניית איילון מהלך פיננסי אשר עשוי לשפר את הסחירות. בעלת השליטה ווישור מכרה לגופים מוסדיים מניות של איילון תמורת כ-55 מיליון שקל. ווישור העניקה למשקיעים אופציה לרכישת עוד נתח של מניות לתקופה של שנה. העסקה בוצעה לפי מחיר של 37 שקלים למניה ונכון להיום רק על החלק המנייתי יש רווח של כ-13% וגם האופציות הלא סחירות הנושאות מחיר מימוש של 40 שקלים נמצאות בכסף.
לצד השיפור ברווחיות – בחודש יולי ביצעה איילון קפיצת מדרגה נוספת בהיקף הפעילות. איילון השלימה את רכישת פעילות הביטוח ווישור מידי בעלת השליטה בעסקת מניות. אחד מהאתגרים הגדולים של איילון בשנה הקרובה הוא לנצל את הסינרגיות בין פעילות הביטוח המסורתית לבין פעילות הביטוח הדיגיטלית של ווישור כדי לשפר את הביצועים של כל אחת מן החברות.
העסקה עם ווישור הגדילה את ההון העצמי של איילון בכ-69 מיליון שקל ,ליום העסקה, כך שבסוף הרבעון השלישי לחברת הביטוח היה הון עצמי של 952 מיליון שקל. בחודש נובמבר האחרון התרחש אירוע משמעותי נוסף – איילון הכריזה על חלוקת דיבידנד בהיקף של כ-60 מיליון שקל – לראשונה מאז שנת 2008 – יובש של בערך 16 שנים (!!!).
אירוע חשוב נוסף שהתרחש בסוף 2024 הוא העלאת דירוג החוב של החברה על ידי סוכנות הדירוג מידרוג בדרגה אחת ל-A1 כאשר במקביל העלתה גם את דירוג כתבי ההתחייבות הנדחים ל-A3. במידרוג ציינו כי העלאת הדירוג נובעת מהשיפור ביחס כושר הפירעון הכלכלי של החברה לצד שיפור מהותי ועקבי ברווחיות.
התוצאה של מהלכים אלו היא שהיום איילון נסחרת בפרמיה על ההון העצמי – זאת מציפיה להמשך יצירת רווחים. לחברת הביטוח יש הון עצמי אפקטיבי של 892 מיליון שקל בעוד שהמניה נסחרת לפי 1.08 מיליארד שקל. המכפיל הנגזר הוא 1.21 על ההון. פועל יוצא נוסף מהעניין ההולך וגובר של השוק במניית איילון הוא שיפור משמעותי בסחירות במניה עם תמורה ממוצע של 1.3 מיליון שקל ביום בממוצע בשלושת החודשים האחרונים.
התוצאות הכספיות של איילון
אמנם אנחנו נמצאים כחודש-חודשיים לפני פרסום הדוחות השנתיים – אך מבט אל שלושת הרבעונים הראשונים של השנה עשוי לרמז על מה שצפוי בשנת 2025. איילון רשמה בשלושת הרבעונים הראשונים רווח כולל של 141 מיליון שקל. ברבעון השלישי לבדו רשמה איילון רווח כולל של כ-60 מיליון שקל המשקף תשואה להון של 26.4% (!!).
לא אכנס כאן לניתוח של מגזרי הפעילות של החברה והביצועים של כל אחד ואחד מהם. אני חושב שהסיפור המרכזי טמון ברווחיות של מגזר הרכב/רכוש. בעוד שמגזר זה רשם בתשעת החודשים הראשונים של שנת 2023 הפסד של 43 מיליון שקל, מגזר זה הציג באותה התקופה בשנת 2024 רווח של 64 מיליון שקל – שיפור של 107 מיליון שקל.
נתון מעניין נוסף הוא השיפור שרשמה איילון ביחס כושר הפירעון. זהו הנתון אשר אפשר לחברה לחזור ולחלק דיבידנדים. יחס כושר הפירעון עמד בסוף יוני 2024 על 126% – זאת לעומת 101% בשנה שלפני כן – וזה לאחר חלוקת הדיבידנד.
לקראת שנת 2025
כפי שציינתי – שנת 2025 עומדת בסימן ניצול הסינרגיות בין איילון ביטוח לבין חברת הביטוח הדיגיטלית ווישור. הרכישה הושלמה בחודש יולי 2024 ובדוחות של הרבעון השלישי עדיין קשה לראות את הסינרגיות בין החברות. לאיילון יש את המשאבים ואת היכולת לשפר את הביצועים שלה אם תדע להשכיל לקחת את היכולות הדיגיטליות של ווישור ולנצל אותן גם בביטוח המסורתי. יש פה לא מעט אתגרים ניהוליים שאני מאמין שההנהלה של איילון תדע להתמודד איתם – ואת זה ניתן יהיה לראות לאורך השנה.
ברבעון השלישי רשמה איילון קצב רווחים שנתי של כ-240 מיליון שקל. אינני יודע האם רווח זה מייצג – אך בשווי הנוכחי איילון נסחרת במכפיל 4 על הרווח. אם איילון תדע לשמור על הרווחיות הזאת בשנת 2025 (או אף לשפר אותה) – סביר להניח שמכפיל הרווח ייפתח – בין היתר על ידי עלייה במחיר המניה של איילון.
עם זאת, צריך לזכור שתוצאות חברות הביטוח מושפעות מרווחי הנוסטרו. ברבעון השלישי תיק הנוסטרו רשם רווח פיננסי של 97 מיליון שקל – בין היתר בשל התשואות החיוביות בשוק ההון. הפסקת הלחימה בצפון, כמו גם הפסקת האש אשר החלה בדרום מספקות עד כה רוח גבית לשוק המניות ברבעון הרביעי וגם בתחילת שנת 2025 – אך לא ניתן לדעת מה יהיו ביצועי תיק הנוסטרו בשנה הקרובה.
מהלך שחלוף שביצעה איילון לאחרונה הוא פידיון מוקדם של סדרת אג”ח ד’ בהיקף של כ-110 מיליון שקל. איילון תפרע את ההלוואה באמצעות הלוואה שתקבל מתאגיד בנקאי בהיקף של 110 מיליון שקל אשר תיפרע בתשלום אחד בינואר 2033 יחד עם עוד 20 מיליון שקל של פירעון הלוואה לתאגיד בנקאי. ההשפעה של מהלך זה על כושר הפירעון הוא קיטון זניח בשיעור של 1%.
סיכום
בשנת 2024 המניה של איילון התעוררה לחיים וזינקה בלמעלה מ-120%. שוק ההון הבין את השינוי העסקי המשמעותי שעברה חברת הביטוח והגיב בהתאם. שנת 2025 נפתחה עבור איילון ברגל ימין עם תשואה נוספת של למעלה מ-30% והמניה נראית במומנטום טוב וסחירות גבוהה יותר במניה של החברה.
בשנה שעברה ביצעה איילון מהלך משמעותי של רכישת ווישור מידי בעלת השליטה אשר עשוי לחזק את פלטפורמת הדיגיטל של חברת הביטוח כולה – ובאיילון יוכלו להתחיל ולנצל את הסינרגיות. את השפעות אלו נראה בצורה רחבה בשנת 2025.
בשנה שעברה שברה איילון בצורת בת 16 שנים שבהם לא חילקה דיבידנד. איילון נכנסת לשנת 2025 כחברה בריאה ואיתנה הרבה יותר והעלאת הדירוג של מידרוג מוכיחה זאת. ככל שהרווחים שלה שרשמה בשנת 2024 יישמרו – היא תוכל להתחיל ולחלק דיבידנד למשקיעים בצורה שוטפת ולא בצורה חד פעמית. למרות הזינוק החד במחיר מניית איילון – המניה נסחרת במכפיל נמוך של 4.5 על הרווח הכולל שרשמה ברבעון השלישי. אם איילון תדע לשמור על הרווחיות – המכפיל עשוי להיפתח.
גילוי נאות:
אין בנכתב לעיל המלצה לביצוע פעולות בניירות ערך.
כל הפועל בנייר על בסיס סקירה זו – לוקח על עצמו את מלוא האחריות להפסדים שעלולים להיגרם לו.
נכון למועד פרסום הכתבה – הח”מ אינו מחזיק במניות המוזכרות בכתבה.
יובהר כי הח”מ הינו נותן שירותים של איילון