למעלה מ-30 חברות הצטרפו ברבעון הראשון של השנה לבורסה בתל אביב. במקום שבו משקיעים מאבדים את הידיים ואת הרגליים אנחנו מנסים לעשות סדר. בשבועות הקרובים נסקור בפניכם חלק לא מבוטל של החברות החדשות שהונפקו בבורסה בתל אביב כשהמטרה המרכזית הינה לגשר על פערי המידע הקיים בין החברות לבין השוק.
הכתבה הראשונה שלנו בסדרה היא על חברת פלנטארק ביו (פלנטארק) העוסקת במחקר ופיתוח לאיתור גנים לשיפור תכונות צמחים. פלנטארק היא החברה הראשונה אשר הונפקה בת”א בשנת 2021 אך מאז ההנפקה – מחזורי המסחר במניה ירדו לעשרות אלפי שקלים ביום. עם שווי של 48 מיליון שקל בסה”כ נסקור בפניכם את הפעילות של החברה ומדוע כדאי לעקוב אחרי החברה.
מי את פלנטארק?
פלנטארק היא חברה שהוקמה בשנת 2014 ועוסקת במחקר ופיתוח בתחום של איתור גנים ורכיבים ביולוגיים עם מטרה אחת חשובה – לשפר את התכונות בצמחים המיועדים לתעשיית החקלאות.
המייסד של פלנטארק הוא ד”ר דרור שליטין אשר מכהן כמנכ”ל משותף יחד עם אלדד משולם. יש בחברה לא מעט דמויות מפתח ושמות מוכרים אשר מאמינים בפעילות של פלנטארק ושמו מכיסם בחברה. יו”ר החברה הוא פרופ’ עודד שוסיוב מהאוניברסיטה העברית (שאם אינכם מכירים אותו – אתם יכולים לקרוא כאן – כתבה מלפני שבע שנים). בנוסף, בין המשקיעים בחברה נמצאים עמיר בירם מקרן JTLV ושמוליק בראשי השותף בקרן פורטיסימו.
אני יכול לספר לכם הרבה על אנשי המפתח בחברה אבל נחזור לביזנס. בעולם החקלאות יש לא מעט תכונות שנדרשות לשיפור – למשל עמידות ליובש או עמידות לקוטלי עשבים. לפלנטארק יש שיטה (הנמצאת כבר בשלב המדינות של רישום הפטנט) לאיתור הגנים ובאמצעותה משפרים את הצמח באחת מבין שלוש דרכים: הדרך הראשונה היא החדרה של הגן אל תוך ה-DNA של הצמח כדי להעניק לו תכונות משופרות וחדשות. הדרך השנייה היא שינוי של גן אשר קיים בתוך הצמח באמצעות עריכה גנטית על מנת להעצים את תכונות המטרה. הדרך השלישית היא באמצעות טכנולוגיית RNAi להשפעה על רמת הפעילות של הגנים כדי להביא לשיפור של תכונת המטרה.
לפלנטארק יש היום שישה מוצרים אשר נמצאים בשלבים שונים של מחקר ופיתוח. החברה מחלקת את המוצרים לשלוש משפחות של מוצרים. המשפחה הראשונה היא של איתור גנים והשפעה עליהם בתכשירים מבוססי RNAi (מולקולות ביולוגיות). המשפחה השנייה היא איתור גנים לתעשיית הזרעים. המשפחה השלישית היא איתור ושימוש גנים לתעשיית הקנאביס באמצעות החזקה בחברת טרג’ין (המוחזקת יחד עם חברת הקנאביס שיח).
פלנטארק אינה מבצעת את הפעילות שלה לבדה ועושה זאת באמצעות שותפים. החברה חושפת למשקיעים רק חלק מהשותפים שלה כגון חברת איי.סי.אל (כיל לשעבר), גדות אגרו, או חברת KWS – ענקית זרעים מובילה בארה”ב. לפלנטארק יש עוד שני שיתופי פעולה עם חברות זרעים – אחת בהודו ואחת בארה”ב ועוד שיתוף פעולה עם אחת מחברות הגנת הצומח הגדולות בעולם.
משפחת המוצרים הראשונה – איתור גנים והשפעה עליהם בתכשירים ומולקולות ביולוגיות
בשנה החולפת ובעידן הקורונה כולנו כבר כנראה נחשפנו למושג ה-RNA – טכנולוגיה חדשנית המבוססת על רכיבים ביולוגיים חיצוניים. לא מעט כתבות וניתוחים בוצעו על חיסוני הקורונה של פייזר ומודרנה מבוססים mRNA – מולקולה זמנית אשר מתפרקת לאחר ביצוע תפקידה. גם פלנטארק נמצאת בתחום ה-RNA אבל עבור עולם הצמחים ונגד מזיקים ומחלות של צמחים.
החיסונים של פייזר וקורונה הגבירו את המודעות הן של הצרכנים אך גם של הרגולטור לתחום זה ולבטיחות שלו ויכול להאיץ פיתוח מוצרים מבוססים טכנולוגיה זו בעולם ופלנטארק רוצה לקחת חלק בזה. לפלנטארק יש שלושה מוצרים תחת משפחה זו.
המוצר הראשון – תכשיר עמידות לחרק חדקונית הדקל האדומה בשיתוף עם גדות אגרו
המוצר הראשון הוא תכשיר אשר יאפשר עמידות לחרק אשר נקרא “חדקונית הדקל האדומה” אשר פוגע בעצי דקל. על פי הערכות יש בעולם 4 מיליארד עצי דקל – 60% הינם בשוק החקלאי ועוד 40% מיועדים לנוי. היום הטיפול בעצים נגועים נעשה באמצעות טיפול כימי בלבד ופלנטארק רוצה לשנות את אופן הטיפול באמצעות הטכנולוגיה שפיתחה.
פלנטארק סגרה כבר בשנת 2018 שיתוף פעולה עם חברת גדות אגרו כדי לטפל בחרק אשר פוגע בעצי הדקל. עד כה – התכשיר שפותח הוכח במבחנים על זחלי החרק. התכשיר הצליח להרוג ב-100% את הזחלים בתוך 14 ימים לעומת 20% בלבד בקבוצת הביקורת. בעקבות ההצלחה בניסוי פלנטארק התחילה בשלב הפיתוח והרישוי הכולל ניסוי על עצי דקל נגועים. התוצאות של הניסוי צפויות להתקבל בשנת 2021.
בכפוף להצלחת הניסוי – פלנטארק וגדות מתכננות לשווק את המוצר בישראל כבר בשנת 2022 והיא מצפה לתמלוגים של מאות אלפי דולרים בשנה. בשנת 2024 המוצר עתיד להיות משווק גם ברחבי העולם ואז היקף ההכנסות מהמכירות יגיע למיליוני דולרים בשנה. בשלב הראשון החברה מתכננת להתמקד בטיפול בעצי נוי בלבד ששם הרגולציה נוחה יותר ועלות הטיפול גבוהה באופן יחסי.
המוצר השני – שיפור יבול בצמח הקנולה – שת”פ עם ICL
המוצר השני של פלנטארק נועד לשפר את היבול בצמח הקנולה אשר נחשב לאחד הגידולים החקלאיים המובילים בעולם (ביחד עם תירס, סויה, חיטה וכד’). כאן משתפת פלנטארק פעולה עם חברת איי.סי.אל כדי לפתח ולמסחר רכיב גנטי אשר ישפיע על איכות הגידולים. המטרה היא לשפר את היבול של קנולה והמוצר נמצא בשלב בדיקת ההיתכנות.
שדה קנולה של פלנטארק
פלנטארק ואיי.סי.אל ערכו ניסויים בחממה ובשדה אשר הציגו תוצאות ראשוניות חיוביות. חברת איי.סי.אל היא זו שמממנת את כל הוצאות המחקר ופיתוח, כאשר בשנה הקרובה מצפות החברות להשלים את שלב בדיקת ההיתכנות. בשנת 2022 מצפה פלנטארק למסחר את המוצר (לאיי.סי.אל כמובן) כאשר מכירות ראשונות ממנו צפויות להגיע בשנת 2023. בפלנטארק מעריכים שאם הפיתוח יושלם בהצלחה היא תוכל לראות תמלוגים בהיקף של מיליוני דולרים בשנה עד עשרות מיליוני דולרים בשנה. במקביל לכך, נציין כי החברות מסתכלות קדימה ולוטשות עיניים יחד גם לשווקים נוספים – שיפור יבול בתחום הסויה והאורז, אשר היקף גידולם גדול בהרבה מזה של הקנולה.
המוצר השלישי – שיתוף פעולה עם שיח בתחום הקנאביס
המוצר האחרון במשפחת מוצרים זו נכנס לצנרת של החברה רק לפני מספר ימים, אך הוא נמצא באחד התחומים הלוהטים שיש בעולם החקלאות – תחום הקנאביס. אני לא מדבר על ההחזקה המשותפת של פלנטארק בחברת טרג’ין אלא על שיתוף פעולה נוסף שבו שתי החברות, פלנטארק ושיח, ינסו יחד לפתח מוצרים מבוססים טכנולוגיית RNAi ליישומים הקשורים לצמחי הקנאביס.
אחת הבעיות הגדולות בתעשיית הקנאביס, הנובעות מחוסר יכולת להשתמש בכימיקליים, הן מחלות, מזיקים או פטריות, אשר תוקפים את צמח הקנאביס במהלך תהליך הגידול והדבר גורם נזקים כלכליים גדולים למגדלים. בפלנטארק מעריכים כי הנזקים של יבולי הקנאביס כתוצאה ממחלות ומזיקים מוערך במיליוני שקלים בשנה בישראל בלבד. לכן – הפתרון של פלנטארק הוא לייצר מוצרים נקיים לחלוטין לסביבה ולשימוש האדם, אשר יוכלו להשפיע על התכונות של צמח הקנאביס ולכן סגרו עסקה לפיתוח עם שיח, אותה הם מכירים היטב, כדי לבחון את הנושא.
פלנטארק ושיח יבצעו יחד ניסויים בחממות של שיח, כדי לבחון האם ניתן לפתח מוצר שיוכל לתת מענה לבעיה הקיימת בצמח הקנאביס. בנוסף החברות ינסו לשפר את זני הקנאביס כך שיכילו תכונות טובות יותר וגם עמידות למזיקים השונים. הצדדים הסכימו שככל שמוצר מבוסס קנאביס יגיע לשוק – ההכנסות ממנו יחולקו באופן שווה בין החברות. במידה והמוצר יגיע לשוק אחר שאינו שוק הקנאביס – פלנטארק תזכה ל-90% מההכנסות.
מה עוד פלנטארק עושה – זרקור על טכנולוגיית השבחת הזרעים
עד כה סקרתי בפניכם רק את משפחת המוצרים הראשונה שמפתחת פלנטארק – של המוצרים מבוססים טכנולוגיית RNA. מדובר במוצרים שבהם תהליך הפיתוח הינו תהליך קצר יחסית הנמשך כשנתיים שלוש עד לשלב המסחור ותחילת המכירות. במקביל לרצון של החברה לייצר מקורות הכנסה כבר בטווח קצר, לפלנטארק יש גם סדרה של מוצרים בתחום השבחת הזרעים – מוצרים שתהליך הפיתוח שלהם יכול להימשך גם 5-8 שנים – אך הפוטנציאל מבחינת ההכנסות הוא אדיר ויכול להגיע לעשרות מיליוני דולרים בשנה.
אני ארחיב על תחום השבחת הזרעים בעתיד אך אתן לכם טעימה קלה רק כדי שתוכלו להרגיש את הפוטנציאל. פלנטארק פיתחה תהליך ייחודי אשר נקרא DIP – ראשי תיבות של Direct In Plant ונמצא בתהליכי רישום פטנט. במסגרת התהליך יכולה החברה לאתר מספר רב של גנים ולבדוק אותם ישירות בצמחים שיש בהם תכונות מטרה. מה זה תכונות מטרה? שיפור יבול, עמידות ליובש, עמידות למליחות, עמידות לקוטלי עשבים, עמידות למזיקים ועוד.
פלנטארק משנה למעשה את הגישה הקיימת היום לאיתור גנים בעלי תכונות מטרה. בזכות הטכנולוגיה של החברה – פלנטארק מסוגלת לקצר את לוחות הזמנים של הפיתוח בצורה משמעותית וכפועל יוצא את העלויות.
במסגרת הגישה המסורתית חברות עושות שימוש במודלים מחשוביים ומתבצעת בחינה של עשרות או מאות גנים בלבד.
השיטה של פלנטארק שונה – החברה מאתגרת גנים הקיימים בטבע עם התכונה הרצויה. החברה מבצעת בדיקה של כל הגנים מהטבע על צמחים ולעתים מדובר אף במיליוני גנים. החברה מנתחת את הצמחים אשר הניבו את התוצר הרצוי וכך מזהה את הגנים היעילים ביותר לטובת המהלך. כך – יכולה החברה לאתר גנים פוטנציאליים בזריזות תוך שבועות או חודשים.
בעתיד גם ארחיב על ההחזקה של פלנטארק בחברת טרג’ין הפועלת בתחום הקנאביס ומפתחת שיטות ליצור חומרים פעילים (כגון THC או CBD) בתנאי פארמה באמצעות גידול תאי קנאביס ותאים מאורגניזמים אחרים (כגון שמרים או אצות) בתוך ביו ריאקטור.
סיכום
חברת פלנטארק ביו הגיעה לבורסה בתחילת 2021 לאחר שהושקעו בה למעלה מ-11 מיליון שקלים. החברה גייסה מהציבור 23 מיליון שקל (ברוטו) בתחילת השנה כדי לממן את הפיתוח של המוצרים שתיארתי אך גם מוצרים נוספים אשר עשויים להיכנס לצנרת והחברה לא חשפה אותם במסגרת התשקיף.
בשווי של 48 מיליון שקל עם כ-20 מיליון שקל בקופה שוק ההון מעניק לפעילות של החברה שווי של 28 מיליון שקל. אינני יודע לתמחר את החברה, אך היא מעניינת מאוד וכוללת מספר מוצרים בפיתוח, שיתופי פעולה מעניינים עם חברות מובילות והשקעה ושיתופי פעולה בתחום הקנאביס. מי שזיהה את התמחור היחסית נמוך אלו קרנות הגידור של חצבים אשר גם הפכו לבעלי עניין בחברה (כ-7-8%) וקופות הגמל של פסגות אשר השקיעו כ-6 מיליון שקל בהנפקה לציבור ומחזיקים כיום כ-11% מהמניות של החברה.
הדרך עד מכירות ותמלוגים עוד ארוכה – אך בדרך צפויה פלנטארק להתקדם ולייצר ערך למשקיעים באמצעות שיתופי פעולה ותוצאות מדעיות שיתקבלו. לחברה יש צוות טוב וכאשר פרופ’ עודד שוסיוב מכהן כיו”ר – ניתן לצפות שהוא יתרום מניסיונו וקשריו על מנת לתמוך ולקדם את החברה ויפתח עבורה דלתות היכן שצריך.
גילוי נאות:
אין בנכתב לעיל המלצה לביצוע פעולות בניירות ערך.
כל הפועל בנייר על בסיס סקירה זו – לוקח על עצמו את מלוא האחריות להפסדים שעלולים להיגרם לו.
נכון למועד פרסום הכתבה – הח”מ אינו מחזיק במניות המוזכרות בכתבה
יובהר כי הח”מ הינו נותן שירותים של חברות ציבוריות בתחום יחסי הציבור, קשרי המשקיעים, ייעוץ להנפקות, שירותי מידע ועוד