
ענף הפודטק הוא אחד הסקטורים הלוהטים בבורסה בתל אביב. יש היום קרוב לעשר חברות ושותפויות המשקיעות בתחום. הנה רשימת החברות והשותפויות: חברות – מיטק, סבוריט, נקסטפרם, ביומילק, פליינג ספארק, וואיטסטון (במיזוג עם ביו-דבש) ושותפויות – מילניום, ביומיט פודטק ופייט השקעות.
בחודשים הקרובים אנחנו נתחיל לסקור בפניכם את עולם הפודטק כאשר הסקירה הראשונה היא של חברת נקסטפרם שהונפקה בבורסה בת”א בינואר 2021. אתמול (ג’) נסעתי ליקנעם עם מספר משקיעים כדי לראות את החברה ולראות בעיניים את הפעילות של החברה. פגשתי את מנכ”ל החברה בועז נוי ואת סמנכ”לית המו”פ צפרא כהן כדי להבין יותר לעומק את הפעילות של החברה.
למי שאינו מכיר – נקסטפרם עוסקת בפיתוח, ייצור ושיווק רכיבי תזונה ותחליפי חלבון טבעוניים מבוססי שמרים ללא הנדסה גנטית לתעשיית המזון. המניה של החברה נסחרת בבורסה לפי שווי של 76 מיליון שקל זאת לאחר שגייסה מהציבור כ-30.5 מיליון שקל בהנפקת מניות וכתבי אופציה סחירים, וסך נוסף של כ- 4.7 מיליון שקל מבעלי מניות קיימים, בתנאים זהים לתנאי ההנפקה (סה”כ כ- 35.2 מיליון שקל). בכתבה אסקור בפניכם את נקסטפרם, המוצרים ואבני הדרך הצפויים בחברה.
מי את נקסטפרם?
חברת נקסטפרם שנמצאת ביקנעם הוקמה בסוף 2013 ומובילים אותה יוצאי הנהלת חברת אנזימוטק הישראלית, שפיתחה רכיבים חדשניים לעולם המזון, הגיעה להיקף מכירות של יותר מ-80 מיליון דולר והונפקה בנאסד”ק ב- 2013 לפי שווי של כ- 300 מיליון דולר. נקסטפרם מנוהלת על ידי בועז נוי ושואפת לשחזר את ההצלחה של אנזימוטק ולעשות את הכל מחדש במטרה לבסס את המעמד שלה בתחום החלבונים האלטרנטיביים. החברה מעסיקה כיום 18 עובדים, כולל מנהלים שרובם בעלי ניסיון רב במחקר, פיתוח ומסחור מוצרים חדשניים בעולם המזון. עד להנפקה בבורסה בתל אביב הושקעו בה 12 מיליון דולר.
נקסטפרם מפתחת טכנולוגיות ומוצרים חדשניים המבוססים על שמרים וללא הנדסה גנטית. הפלטפורמה הטכנולוגית של נקסטפרם מאפשרת הפקה של רכיבים אלה משמרים, חומר גלם טבעי שקיים בכל מקום בטבע, באמצעות השבחת תכונותיהם הטבעיות למגוון רחב של שימושים בתעשיית המזון – כולל תוספי מזון, תחליפים לחלבון מן החי ועוד.
התהליכים הטכנולוגיים שפיתחה החברה – השבחת שמרים ופרמנטציה (התססה), טכנולוגיה לגידול תעשייתי של שמרים, ותהליכי ניקוי והפרדה של רכיבים תזונתיים מתוך השמר – מיועדים לייעל את תהליכי ייצור מזון העתיד ולספק אלטרנטיבה רחבה ובריאה למגוון שימושים בשוק תחליפי המזון מן החי, חיזוק הקיימות וצמצום נזקי התעשיה המסורתית. במהלך השנים האחרונות עד ההנפקה החברה הרחיבה את הבסיס הטכנולוגי שלה, פיתחה ומסחרה מוצרים כולל פטנטים וקניין רוחני והקימה תשתית ייצור ומכירה בקנה מידה מסחרי.
לחברה ישנם ארבעה מוצרים בפורטפוליו שאותם אתאר לכם. הפוקוס שלכם צריך להיות על מוצרים מספר 3 ומספר 4 אשר הם המעניינים יותר ועל בסיסם נגזר רוב השווי של החברה. כמו כן, ייתכן שהחברה מפתחת מוצרים נוספים ושוקדת על פיתוחים אחרים אך בשלב זה החברה אינה חושפת אותם.
מוצר מספר 1: מסחור זן אפייה לחברת Lallemand
החברה כבר הצליחה למסחר זן של שמרי אפיה אשר נקרא NextFreeze לתאגיד הענק הבינלאומי בתחום השמרים Lallemand בתמורה לתמלוגים. זן שמרי האפייה שנקסטפרם פיתחה הוא בעל תכונות ייחודיות המעניקות לו עמידות בבצקים בתנאי ההקפאה. זן השמרים הוא בעל יכולת שרידות במספר מחזורי הפשרה והקפאה.
בשנת 2019 נחתם הסכם רישיון בלעדי שבו נקסטפרם מקבלת תמלוגים מהמכירות נטו של המוצרים. כחלק מהעסקה קיבלה נקסטפרם סכום של 250 אלף דולר על חשבון התמלוגים. למרות שחלפו כמעט שנתיים מאז שנחתם ההסכם – המוצר טרם הושק על ידי Lallemand מאחר והוא נמצא בשלב הערכה אצל הלקוחות. מהסיבה הזאת – נקסטפרם אינה צופה הכנסות מהותיות מתמלוגים ב-2021.
בנוסף לכך, בהמשך השנה קיבלה נקסטפרם מ-Lallemand סכום של 2 מיליון דולר נוספים. עד סוף חודש אפריל 2021 יכולה Lallemand לבחור האם לרכוש את מלוא הזכויות על המוצר תמורת סכום של 5 מיליון דולר. אם זה יקרה – תקבל נקסטפרם עוד 2.75 מיליון דולר ותיפרד מן המוצר.
מוצר מספר 2: מסחור ל-Lallemand של זן שמרים לשוק הדלקים
מוצר נוסף שיש לנקסטפרם גם הוא קשור לחברת Lallemand אך מתבצע עם חברת בת הנקראת מסקומה. במסגרת ההסכם נקסטפרם פיתחה זן שמרים לתעשיית ה-BioFuel (אתנול) ובשנת 2018 נחתם הסכם רישיון. הצדדים הקימו פרויקט טכנולוגי לפיתוח של שמרים משופרים אשר ישפרו את הכלכליות של תהליך ייצור האתנול לשוק הדלקים. ככל שהצדדים יצליחו לפתח את המוצרים – מסקומה תמכור את המוצר ללקוחות ונקסטפרם תהנה מתמלוגים על פי מנגנון שלא פורסם. נקסטפרם אינה מרחיבה יותר מדי ביחס לפרויקט זה – ולכן אני מסתכל על זה “כאופציה בחינם” הנמצאת בתוך נקסטפרם.
מוצר מספר 3: תוסף תזונה Astaferm – נוגד חמצון מבוסס אסטקסנטין שהחל מכירות בארה”ב
העסק מתחיל להתחמם. כחלק מהרוד שואו שביצעה החברה להנפקת מניותיה בבורסה בתל אביב היא נתנה למשקיעים לטעום את המוצר השלישי שפיתחה – תוסף תזונה אשר פותח על ידה והוא נוגד חמצון. אחת האפליקציות שפיתחה החברה הינה בצורת מתן ייחודית של סוכריות גומי. גם אני טעמתי את נוגד החמצון ואני צורך אותו כל יום כבר מספר חודשים ומוכרח לומר שהוא מצוין וגם טעים.
מה זה נוגד חמצון? נוגדי חמצון, המכונים גם אנטיאוקסידנטים, הם חומרים אורגניים שתפקידם העיקרי בגוף לנטרל ולמנוע את הנזק שנגרם על ידי רדיקלים חופשיים. הם מסייעים בעיכוב תהליכי הזדקנות, שמירה על מראה צעיר ובריא, מניעת מחלות, ועידוד פעילות מערכת החיסון. מוצרים נוגדי חמצון הוכחו קלינית כבעלי פעילות נוגדת דלקת ועם פוטנציאל לסייע בבעיות בתחום כלי הדם והלב, בריאות העין, דלקות שונות כגון דלקת פרקים ועוד.
המוצר של נקסטפרם נקרא Astaferm אשר מבוסס על אסטקסנטין, נוגד חמצון חזק המופק משמרים ללא הנדסה גנטית. מדובר במוצר נטול ריח וטעם אשר מאופיין ביכולות ספיגה טובות ומהירות בגוף האדם. עלות הפקת המוצר – מאוד כלכלית בשל השבחה מאוד אפקטיבית של זן השמר (מוגן פטנט) המייצר את האסטקסנטין.
כדי להבין יותר לעומק מהו האסטקסנטין – כדאי להציץ בדוחות להגדרה המדויקת ולהבין שמדובר במולקולה בעלת פיגמנצטיה בצבע אדום אשר מצויה לרב ביצורים ימיים כגון דגים וסרטנים ונחשבת בעלת פעילות נוגדת חמצון חזקה.
עד שהגיעה נקסטפרם – מוצרי האסטקסנטין בשוק המזון היו ממקור אחד בלבד – אצות. הבעיה עם זה היא שהמקור של האוצל סובל מריח מאפיין “ימי” ולכן הוא משווק דרך קפליות רכות. נקסטפרם פיתחה לשוק אסטקסנטין ממקור שמרים ללא טעם או ריח בתצורה של אבקה מרוכזת או שמן אשר ניתנים לשילוב בצורות צריכה חדשות והרבה יותר פופולריות.
כיום החברה משווקת את המוצר בצורת מתן של סוכריות גומי המכילות בין 4 ל 12 מ”ג של אסטקסנטין בכל סוכריה בטעם טעים עם אפשרות להוספת ויטמינים נוספים (כגון ויטמין C). בהמשך השנה החברה צפויה להשיק מוצרים נוספים מבוססי אסטקסנטין בסוכריות גומי ובצורות מתן נוספות.
מוצר ה-Astaferm הושק בארה”ב בשלהי שנת 2020 ונמכר על ידי Purity Products – מותג תוספי תזונה אמריקאי ותיק. המוצר נמכר באתר און ליין, באמזון ובחנויות פיזיות. בפברואר 2021 יצרן תוסף תזונה נוסף בשם Carlson השיק את המוצר באתר האון ליין שלו ובחנויות נוספות. בהמשך השנה צפויה נקסטפרם לבצע מספר השקות נוספות יחד עם שחקני תוספי תזונה מובילים נוספים בארה”ב.
מאז ההשקה של המוצר במהלך אוגוסט 2020, רשמה נקסטפרם הכנסות צנועות של 95 אלף דולר והיא צופה צמיחה משמעותית בהכנסות ברבעונים הקרובים תוך שיפור עקבי ברווחיות הגולמית החל מהמחצית השנייה של שנת 2021.
מוצר מספר 4: החלום הרטוב –תחליף חלבון ProteVin מבוסס שמרים
אם יש סיבה מדוע להחזיק במניית נקסטפרם – זה בעיקר בגלל מוצר זה אשר נמצא בפיתוח וכאן אנחנו נכנסים לעולם התחליפי חלבון מהחי. המוצר שנקסטפרם מפתחת נקרא ProteVin שהוא חלבון אלטרנטיבי, טבעוני, מבוסס שמרים. מעבר להיותו כזה, למוצר שני יתרונות תחרותיים חזקים: 1. זהו חלבון הדומה בערכו התזונתי לזה של חלבון מן החי, בריכוז של 75% ומעלה – כלומר ברף העליון מבחינת אחוז החלבון ששחקנים בשוק מספקים בעוד שתחליפי החלבון מן הצומח הקיימים כיום בשוק הם בעלי ערך תזונתי נחות יחסית לחלבון מהחי. 2. בניגוד למרבית המקורות הצמחיים המאופיינים בטעמי לוואי – הוא בעל טעם ניטרלי ולכן מתאים לשילוב במגוון רחב של מוצרים – תחליפי בשר, תחליפי מוצרי חלב ופורמולות אבקתיות לשוק התינוקות, לשוק ה- Well being ולשוק הספורטאים. החברה מעוניינת לשלב את תחליף החלבון במגוון שווקים אלה.
שוק המזון המכיל חלבון טבעוני (תחליפי בשר, תחליפי מוצרי חלב ועוד) מסתכם ב-13 מיליארד דולר בשנה. החלק הרלוונטי לנקסטפרם הוא שוק החומר גלם – אבקת החלבון מן הצומח אשר גודלו הסתכם ב-2.2 מיליארד דולר בשנת 2018 והוא צומח בקצב של 9.5% בשנה.
נקסטפרם השלימה את תהליך הפיתוח של אבקת החלבון ברמת המעבדה ובעת הנוכחית היא מבצעת תהליך של Scaling Up – ייצור בקנה מידה תעשייתי של החלבון. היקף ההשקעות הנדרשות מבחינת החברה מוערך ב-2.5 מיליון דולר (וזה יגיע מכספי ההנפקה כמובן). במקביל, נקסטפרם כבר מבצעת עבודות מול שוק המזון ויצרני פורמולות החלבונים כך שתוכל להתאים את המוצר שלה למוצרי המזון שבהם אבקת החלבון צפויה להיות משולבת. נקסטפרם מתכננת להשיק את המוצר במחצית השנייה של שנת 2022.
רמז למה שצפוי כבר בשנת 2021 ניתן היה לקבל מהציטוט של מנכ”ל החברה בועז נוי במסגרת הדוחות השנתיים שציין כי “אנו פועלים להתקשרות עם קבלן משנה לצורך ייצור מסחרי של החלבון במטרה להפוך את ההתעניינות הגוברת בשוק תחליפי החלבון לביקושים ולהזמנות”. החלק היותר מעניין נמצא בהמשך הציטוט: “היעד שהצבנו לעצמנו הוא התקשרות בהזמנה או הסכם ראשון עם לקוח עד סוף שנת 2021“.
נקסטפרם מספקת במקביל לדוחות גם אבני דרך נוספות לשנים 2023 ואילך כגון השקה של אבקת החלבון בשוק תחליפי החלב או בתחום תחליפי הבשר. אני חושב שלמרות החלום הרטוב – נכון להסתכל קודם כל על הטווח הקצר ולראות כיצד מצליחה החברה לייצר שיתופי פעולה או מסחור עבור מוצר ה-ProteVin והשלמת תהליך ביצוע scaling up למוצר כך שניתן יהיה לייצר אותו בקנה מידה תעשייתי.
סיכום
נקסטפרם היא חברת פוד-טק מעניינת מאוד עם הנהלה מנוסה מאוד אשר כבר הוכיחה יכולת למסחר מוצרים. כאשר בוחנים את החברה, הפוקוס של המשקיעים צריך להתמקד בשני דברים – 1. היכולת של החברה לחדור לשוק האמריקאי עם תוסף המזון ה-Asteferm וצמיחת המכירות שלו. 2. היכולת לקדם ולמסחר את תחליף החלבון ProteVin ולהגיע איתו לשוק האמריקאי.
עולם הפודטק דורש סבלנות. נקסטפרם היא לא חברה של שני דיווחים בשבוע אבל הערך של החברה נוצר לאורך הזמן ככל שהחברה תצליח ליישם את האסטרטגיה שלה ובכלל זה השקות נוספות של ה-Astaferm בארצות הברית (או בשווקים נוספים) או של ההתקדמות בפיתוח, יצירת שיתופי פעולה והשקת תחליף החלבון ה-ProteVin.
נקסטפרם היא חברה רזה מבחינת צריכת המזומן – אך בשווי של פחות מ-80 מיליון שקל מיליון שקל הכולל גם עשרות מיליוני שקלים בקופה – הסיכוי להצלחה עולה לדעתי על הסיכון.
גילוי נאות:
אין בנכתב לעיל המלצה לביצוע פעולות בניירות ערך.
כל הפועל בנייר על בסיס סקירה זו – לוקח על עצמו את מלוא האחריות להפסדים שעלולים להיגרם לו.
נכון למועד פרסום הכתבה – הח”מ אינו מחזיק במניות המוזכרות בכתבה
יובהר כי הח”מ הינו נותן שירותים של חברות ציבוריות בתחום יחסי הציבור, קשרי המשקיעים, ייעוץ להנפקות, שירותי מידע ועוד