
הכתבה שלנו היום היא סקירה על חברת האנרגיה המתחדשת נופר אנרג’י. אני חושב שאחד הדברים שניתן לומר על נופר הוא שלדעתי קיים פער גדול בין הפעילות הריאלית המצוינת של החברה לבין איך שכלי התקשורת והמשקיעים תופסים אותה. ובכל זאת, כאשר מסתכלים על ביצועי המניות בחצי שנה החולפת – נראה שהשוק מתחיל לתגמל את נופר על ההתקדמו שביצעה מאז ההנפקה בדצמבר 2020. .
מניית נופר זכתה ביום חמישי האחרון לביקוש משמעותי מצד קרנות סל של אנרגיה מתחדשת וריכזה מחזור של יותר מ-70 מיליון שקל בשלב הנעילה. עם זאת, כאשר מסתכלים על ביצועי המניות מתחילת השנה – נופר מובילה בפער גדול עם תשואה חיובית של כ-7.5%. לשם השוואה – המניות הגדולות הניבו תשואות שליליות בפרק הזמן הזה – אנלייט (0.8%+) דוראל (6%-) ואנרג’יקס (12.5%-).
נתחיל מהסוף – בכתבה הזאת לא תמצאו שורה תחתונה. אני לא יודע כמה צריכה להיות שווה מניית נופר. אני משאיר את זה למומחים ממני – שאלו מנהלי השקעות או השוק. עם זאת, בכתבה הנוכחית אני כן ארצה לסקור בפניכם את הפעילות הבינלאומית של נופר בחצי שנה מאז הונפקה החברה בבורסה בתל אביב.
אני אבצע את הניתוח של החברה על פי אזורי הפעילות שלה על פי מדינה ומדינה. נופר שהגיעה להנפקה בבורסה עם פעילות מקומית בלבד מרחיבה בהדרגה את הפעילות הגלובלית שלה. בשלב זה הפעילות עדיין לא מייצרת הכנסות ורווחים אך ההתקדמות שביצעה נופר בכל הגזרות יוצרת למעשה את התשתית להמשך צמיחה רחב בשנים הבאות.
עוד לפני כן – אני אנסה לצלול אתכם לתוך המספרים של החברה כפי שמוצגים בדוחות הכספיים של החברה. נכון למועד פרסום הדוחות הכספיים לרבעון הראשון לנופר יש 154 מגה וואט אשר מחוברים ומוכנים לחיבור – כולם בישראל. בנוסף, לחברה יש 663 מגה וואט של פרויקטים בהקמה – הרוב המכריע נמצאת בחו”ל (479 מגה וואט) והיתרה בישראל (184 מגה וואט). על פי התוכניות של החברה – עד סוף 2022 נופר תחזיק בצבר פרויקטים מחובר של קרוב ל-1 ג’יגה וואט – בערך כמו חברת אנרג’יקס.
אגב, יש משהו סימבולי בכך שנופר רוצה לעלות ליגה בפעילות שלה בתחום האנרגיה המתחדשת ומתכננת לעלות לליגה של הגדולים בכל החזיתות. אם אינכם יודעים – נופר היא אחד הספונסרים של קבוצת הכדורסל של גליל עליון שלאחר 13 שנים הצליחה השנה לחזור לליגת העל (והיד עוד נטויה). כילד – לעולם לא אשכח את עונת האליפות של גליל עליון בשנת 92-93 והניצחון על מכבי תל אביב (דורון שפר…זוכרים?). לפחות בינתיים – גם נופר וגם גליל עליון עלו השנה ליגה – ולא בטוח שזה עומד להיעצר בזה. ולמי שבאמת תוהה – הבחירה של נופר אנרג’י כספונסר של גליל עליון היא אינה מקרית.
ספרד – רקע
ספרד היא אחת מהמדינות המובילות באירופה בתחום האנרגיה המתחדשת. בשנת 2019 היקף הייצור ממערכות PV גדל ב-19% ל-9.2 ג’יגה וואט שעה – 3.5% מכלל הייצור הלאומי של ספרד. בשנת 2020 מגמה זו נמשכה כך שהיקף הייצור ממערכות PV שהם כ-6.1% מסך החשמל המיוצר בתקופה זו במדינה.
העלייה העקבית בנתח של אנרגיות מתחדשות בספרד התרחשה בעיקר לשינוי המדיניות של הממשלה בשנת 2017 באופן שעודד הקמת מערכות של אנרגיה מתחדשת. מהלך זה תרם להתפתחות השוק וכניסת יזמים, משקיעים וחברות הקמה.
התוכנית הלאומית של ממשלת ספרד היא שעד שנת 2030 ההספק המותקן של מערכות ייצור החשמל מאנרגיה סולארית יספק חשמל בהיקף של 37 אלף מגה וואט – כ-24% מההספק הכולל במדינה.
את החשמל שתפיק נופר בפרויקטים אותם היא מקימה בספרד היא מתכננת למכור בבורסת החשמל – וללא תמריצים של הממשלה. תעריפי החשמל משתנים מדי יום כתלות בהיצע והביקוש לחשמל. כך למשל, בשנת 2020 שהייתה שנה לא מייצגת בגלל הקורונה תעריף החשמל ירד מ-47 אירו למגה וואט שעה בינואר 2020 ל-25 אירו למגה וואט שעה בחודש אפריל 2020. עם זאת, לאחר שממשלת ספרד הסירה את המגבלות – חזר התעריף לכ-43 אירו למגה וואט שעה. אגב, למיטב הבנתי המחירים היום בספרד (ספוט) גבוהים הרבה יותר מ-43 אירו למגה וואט שעה מה שהופך את הכלכליות של הפרויקטים במדינה לגבוהים יותר.
ספרד – פרויקט אולמדילה – 169 מגה וואט
נופר פעילה בספרד יחד עם השותפה שלה נוי-נופר אירופה שבו היא מחזיקה 40% מהזכויות. החברה מקימה יחד פרויקט קרקעי סולארי משמעותי שנקרא פרויקט אולמדילה בהיקף של 169 מגה וואט אשר ממוקם בחלק המזרחי של ספרד. יחד עם שותף מקומי – החלק האפקטיבי של נופר בפרויקט עומד על כ-38%.
נחזור לפרויקט אולמדילה – עבודות ההקמה של הפרויקט החלו במחצית הראשונה של שנת 2021. השלמת העבודות מתוכננות להתרחש ברבעון השלישי של שנת 2022 – כלומר עוד כ-12-15 חודשים מהיום. העלות הכוללת של הפרויקט תסתכם בכ-130 מיליון אירו וה-EBITDA החזוי בשנת ההפעלה הראשונה מסתכם ב-13.4 מיליון אירו. לטובת הקמת הפרויקט חברת הפרויקט לקחה הסכם מימון של 71.5 מיליון אירו מבנק ספרדי. יתרת המימון תתבצע מהון עצמי.
ספרד – פרויקט סאבינר – 235 מגה וואט
עם האוכל בא התיאבון. לאחר העסקה הראשונה בספרד – נופר יחד עם קרן נוי נכנסו לפרויקט נוסף במדינה. בחודש מרץ 2021 נכנס לצבר הפרויקטים של נופר פרויקט סאבינר להקמת מערכות סולאריות בהיקף של 235 מגה וואט. החלק האפקטיבי של נופר בפרויקט מסתכם ב-36%.
פרויקט סאבינר מתחלק לשני פרויקטים – סאבינר 1 (152.5 מגה וואט) וסאבינר 2 (83 מגה וואט). שני הפרויקט נמצאים בסמוך לפרויקט אולמדילה – נתון אשר מספק יתרון בתפעול של הפרויקטים.
העלות הכוללת של הפרויקט צפויה להסתכם בכ-180 מיליון אירו. מתוך סכום זה שולם סכום של 39.1 מיליון אירו למוכרים וליזמים המקומיים של הפרויקט. יתרת הסכום תשולם ליזמים על פי אבני דרך עד להשלמת הקמת הפרויקט. על פי אבני הדרך – פרויקט סאבינר 1 נדרש לקבל את האישורים הנדרשים בתוך 8 חודשים (נובמבר 2021) ופרויקט סאבינר 2 נדרש לקבל את האישורים הנדרשים בתוך 12 חודשים (מרץ 2022).
הפרויקט נמצא לקראת הקמה ובנופר מציינים כי הוא יחל לפעול בשנת 2022-2023. עם זאת, אני מעריך כי הפרויקט יחל לפעול בשתי פעימות במהלך שנת 2023. בנופר מעריכים את ה-EBITDA של הפרויקט בשנת ההפעלה הראשונה בכ-18 מיליון אירו. בפרויקט זה עדיין אין הסכם מימון אך אני מעריך שלא יהיה קושי לממן את הקמת הפרויקט.
איטליה
בדומה לספרד, גם שוק האנרגיה המתחדשת האיטלקי לוהט במיוחד. עד שנת 2025 התחייבה ממשלת איטליה להפסיק את השימוש בפחם לייצור חשמל. במקביל, שיעור החשמל המיוצר מאנרגיה מתחדשת צריך לעלות עד לשנת 2030 באופן הבא – 28% מסך צריכה האנרגיה ול-5% מסך צריכת החשמל. לממשלת איטליה ישנם יעדים קונקרטיים לתחום המערכות המתחדשות – הגעה לקיבולת מותקנת של 50 ג’יגה וואט מאנרגיה סולארית ו-18 ג’יגה וואט מאנרגיית רוח עד שנת 2030.
ממשלת איטליה לא רק מדברת אלא גם עושה – מנהל שירותי החשמל האיטלקי פרסם סדרה של מכרזים למכירת חשמל שנועדו לקדם הקמת מערכות בהיקף של 7.7 ג’יגה וואט אשר מתוך זה 1.57 ג’יגה וואט מוקצה למערכות סולאריות על גבי גגות. למעלה מ-1 ג’יגה וואט של מכרזים טרם הוקצו והוא צפוי לצאת למכרזים בשנה-שנתיים הקרובות. במכרזים אלו – הזוכים ימכרו חשמל בתעריפים של 90-102 אירו למגה וואט שעה (שקול ל-36-41 אגורות לקוט”ש). לתקופה של 20 שנה – ואת זה בנופר מאוד אוהבים.
הנתח של נופר בשוק האיטלקי מסך הפעילות הוא קטן – אך יכול לגדול משמעותית. השוק האיטלקי נכנס לצנרת של נופר בתחילת 2021 באמצעות חברה בשם סאנפריים (sunprime) אשר עוסקת בתחום המערכות הפוטו וולטאיות על גבי גגות – בדיוק התחום שבו נופר שולטת בשוק הישראלי.
נופר נכנסה לעסקה בחודש פברואר ונכון להיום מחזיקה בשרשור 4% מחברה אשר נמצאת לקראת הקמת פרויקט בהיקף של 27.9 מגה וואט ובתכנון של עוד 176 מגה וואט. עם זאת, ובכפוף להתקדמות של החברה – יכולה נופר להגדיל את החזקתה בשרשור עד לרמה של 20%. זה יקרה עד ינואר 2022 כאשר לחברה האיטלקית יהיו 150 מגה וואט של פרויקטים ברישוי ו-40 מגה וואט של פרויקטים בשלבי חיבור.
מי שיסתכל על המספרים עלול מעט להתאכזב. הפרויקט שמקימה סאנפריים (28 מגה וואט) צפוי לייצר EBITDA של 11 מיליון שקל בשנה. החלק כאמור של נופר הינו אפסי (וכך גם ההשקעה…) – עם זאת, הדרך היותר נכונה להסתכל על כך הוא שלנופר יש כעת פלטפורמה בשוק האיטלקי הצומח והבשל – ואת הפלטפורמה הזאת ניתן לנצל על מנת להגדיל את הפורטפוליו בעתיד.
לאחרונה עדכנה נופר על זכייה במכרז גגות באיטליה בהיקף של 30.3 מגה וואט ובתעריף מובטח של 93.5 יואו למגה וואט (שקול לכ-37 אגורות לקוט”ש). צבר הפרויקטים של נופר באיטליה גדל מ-28 מגה וואט ל-58 מגה וואט ואילו צבר הפרויקטים בתכנון ירד ל-145 מגה וואט.
ארצות הברית – נופר משכפלת את מודל הגגות
מאז הונפקה נופר בשלהי 2020 היה ברור שהחברה לוטשת עיניים לשוק האמריקאי. במסגרת הדוחות השנתיים (מרץ 2021) רמזה נופר כי החברה מנהלת מגעים לרכישת זכויות בתאגידים באזורים נוספים ברחבי העולם, ובפרט ארה”ב מתוך כוונה כי תאגידים אלו ישמשו פורטפוליו לצמיחה נוספת.
בחודש מאי 2021 – זה קרה. נופר נכנסה לשוק הגגות האמריקאי על ידי השקעה בחברה הנקראת בלו סקיי. נופר תשקיע סכום של 91 מיליון דולר בחברה בעסקה מעט מורכבת אבל בסיום התהליך מחזיקה ב-67% מהזכויות בחברה.
סכום ההשקעה מתחלק לשניים: סכום של 26 מיליון דולר הינה בעבור המניות – מה שמעמיד את שווי החברה בעסקה על פחות מ-40 מיליון דולר. בנוסף, תעמיד נופר מסגרת אשראי של 65 מיליון דולר למשך 40 חודשים למימון הוצאות שוטפות, פיתוח, הקמה ורכישה של פרויקטים. הריבית על ההלוואה תעמוד על 9% והיא תובטח בשעבוד על נכסי החברות.
הפעילות של בלו סקיי דומה במאפיינים שלה למה שעושה נופר בישראל – מערכות סולאריות על פני גגות. לחברה יש פורטפוליו הכולל 82 מגה וואט של מערכות סולאריות. מתוך זה 13 מגה וואט הינן מערכות פעילות, 47 מגה וואט הינן של מערכות בהקמה ולקראת הקמה אשר חיבורן יושלם עד סוף שנת 2022. כמו כן, לבלו סקיי יש מערכות ברישוי בהיקף של 22 מגה וואט אשר מתוכנן לחיבור לרשת עד סוף שנת 2023.
שוק החשמל האמריקאי הוא כנראה השוק החם ביותר בעולם. נשיא ארה”ב הנכנס ג’ו ביידן תומך בתחום ומקדם אותו. יש בארה”ב 97 ג’יגה וואט של פרוייקטים סולאריים שהם כ-16% מסך מקורות האנרגיה המתחדשת בכל ארה”ב. עד לשנת 2050 צפוי התחום הסולארי לגדול ל-47% מסך מקורות האנרגיה המתחדשת.
המטרה של נופר היא לבנות פלטפורמה של צמיחה בארה”ב באמצעות עסקת בלו סקיי. ההכנסות של החברה מארה”ב יגיעו משלושה מקורות: 1. הכנסות ממכירת חשמל – ההכנסות מבוססות על תעריפי הצרכן שלהם תינתן הנחה מסוימת (כ-19 סנט לקוט”ש). 2. הכנסות ממכירת תעודות ירוקות – אחד התמריצים ליזמים הוא הנפקת תעודות ירוקות. עבור כל מגה וואט שעה שמיוצר מאנרגיה מתחדשת מקבל היזם תעודות ירוקות שניתן למכור אותם לצדדים שלישיים לגופים אשר מפיקים חשמל מזהם אשר מחויב לרכוש את התעודות. 3. הטבות מס פדראליות – יזם שיש לו הכנסות חייבות במס – מקבל זיכוי מס בשיעור של עד 30% מעלות הפרויקטים.
בין נופר לבין היזמים של בלו סקיי יש תוכנית התפתחות לשוק האמריקאי – להגיע לחיבור של 60 מגה וואט בשנת 2022, ל-120 מגה וואט בשנת 2023 ול-200 מגה וואט בשנת 2024. מדובר ביעדים מאוד שאפתניים אבל אם נופר תשכפל את קצב העבודה שלה בישראל גם לשוק האמריקאי – היא תוכל לעמוד ביעדים אלו.
מדינות נוספות על הכוונת?
נופר היא חברה רעבה וממש לא מסתפקת בפעילות בארה”ב, ספרד ואיטליה. לפני מספר שבועות פרסמה החברה עדכון וולנטרי למשקיעים – זאת כחלק מהכוונה של יו”ר החברה עופר ינאי לרכוש מניות בשוק והרצון של החברה לנקות מידע פנים שקיים.
במסגרת הדיווח חשפה נופר כי היא לוטשת עיניים לכניסה למדינות נוספות ולרכישת פרויקטים בשלב ייזום בהיקף כולל של 2,732 מגה וואט (חלק החברה הוא 1,742 מגה וואט). נופר הגישה הצעות לא מחייבות לפרויקטים בספרד, פולין, צ’כיה ואנגליה וזה אולי מסמן את היעדים הבאים שמעניינים את הנהלת נופר.
פרט לכך, נופר הגישה הצעה מחייבת יחד עם צד ג’ הצעה לרכישת פרויקט סולארי ברומניה בהיקף של 153 מגה וואט. נופר לא חושפת הרבה פרטים אך מציינת שהפרויקט מצוי בשלבי פיתוח מתקדמים מאוד. אם ההצעה תאושר – עלות העסקה וההקמה של הפרויקט יסתכמו בכ-90 מיליון אירו.
סיכום
נופר הגיעה להנפקה בבורסה בתל אביב כשהיא חברה רעבה כדי להתרחב לכל הכיוונים. מאז ההנפקה נכנסה נופר לספרד, איטליה וארה”ב במטרה ברורה – לבנות פלטפורמות של צמיחה בכל מדינה ומדינה. אני רואה את שנת 2021 אצל נופר כשנה של השקעות – כאשר את הפירות של ההשקעות הבינלאומיות תתחיל החברה לראות רק משנת 2022 ואילך.
כפי שציינתי, אני לא אדבר איתכם על תמחור מאחר ואינני מבין בזה – בטח בתחום של האנרגיה הסולארית. אם אתם בכל זאת רוצים להסתכל על תמחור – אז בעל השליטה בנופר עופר ינאי רכש בשוק מניות בהיקף כספי של כ-13 מיליון שקל ברמה של כ-90-92 שקלים למניה – וזה מהווה איתות למה שהוא חושב על מחיר המניה ברמות האלו.
בכתבות שלי אני מעדיף להסתכל על אסטרטגיה ולנתח מהלכים מתוך ראייה ארוכת טווח. בכתבה הבאה שתתמקד בפעילות של נופר בישראל – אסביר לכם כיצד נופר מהווה דוגמא לחיקוי ליזמים פה. אם נופר תשכפל את מה שהיא יודעת לעשות בישראל גם לספרד, איטליה וארה”ב (וחובת ההוכחה היא על החברה) – הרי שנופר יוצרת לעצמה מנועי צמיחה משמעותיים לשנים הבאות.
גילוי נאות:
אין בנכתב לעיל המלצה לביצוע פעולות בניירות ערך.
כל הפועל בנייר על בסיס סקירה זו – לוקח על עצמו את מלוא האחריות להפסדים שעלולים להיגרם לו.
נכון למועד פרסום הכתבה – הח”מ אינו מחזיק במניות המוזכרות בכתבה
יובהר כי הח”מ הינו נותן שירותים של נופר אנרג’י