לפעמים לשוק ההון לוקח זמן לגלות דברים גדולים. אחד מהאתגרים הגדולים הוא לזהות משהו שיכול להיות גדול עוד כאשר הוא נמצא בחיתולים. לא בכדי, ביונדווקס היא אחת מחברות מדעי החיים החביבות עליי בשוק. את הפעילות ואבני הדרך של החברה לשנה הקרובה כבר סקרתי בפניכם לפני מעט יותר מחודש.בקצרה אזכיר – כי ביונדווקס סיימה גיוס חולים לניסוי חשוב באירופה שתוצאותיו אמורות להתפרסם בסוף השנה או תחילת 2017. במקביל, עתידה ביונדווקס להתחיל בקרוב בניסוי קליני בארה”ב במימון הארגון הממשלתי האמריקאי (NIAID).
הכתבה הנוכחית תתמקד בצד האמריקאי ותנסה להראות שקיימת חשיבות עליונה בעולם לפיתוח חיסון אוניברסלי לשפעת עונתית ושפעת מגפתית. זה לא ביונדווקס שטוענת את זה לאורך השנים אלא גם הממשל האמריקאי שהבין כי נדרש למצוא חיסון כנגד כל סוגי השפעות אשר יחליף את השפעת העונתית. לשם כך, מפנה הממשל תקציבים משמעותיים לפיתוח חיסון ומציין כמעט מדי שנה כי מדובר בחשיבות עליונה.
כמעט כל מה שנכתב על ידי ה-NIAIDנראה כאילו “הועתק” אחד לאחד מהסיפור שמספרת חברת ביונדווקס לשוק הרבה שנים. ובכל זאת, שוק ההון המקומי לא מאמין שהחיסון שפותח במכון ויצמן הוא זה שישנה את פני האנושות בכל הקשור לטיפול בשפעת. לא זה המקום להעריך את הסתברות ההצלחה של החיסון שמפתחת ביונדווקס והכי טוב להמתין לתוצאות. ובכל זאת, ביונדווקס נמצאת כיום עם חיסון אשר נוסה בהצלחה על כ-500 בני אדם, שני ניסויים קליניים קריטיים ושוק אינסופי עם ביקוש קשיח מאוד – לראשון שיפתח חיסון שעובד.
מי שייכנס לאתר ה-NIHID בכתובת הבאה – יכול לראות את ספר התקציב של הארגון בכל שנה ושנה.
שנת 2012
הפעם הראשונה שבה ה-NIAIDהתייחס לצורך בחיסון אוניברסלי הייתה בשנת 2012 והתייחס למגיפת שפעת החזירים אשר תקפה את העולם בשנת 2009 (ונקראת גם HIN1). כבר בשנת 2012 כתב ה-NIAIDעל הצורך בפיתוח חיסון אוניברסלי המבוסס על פלטפורמות חדשות. כבר אז (וכנראה עוד הרבה לפני כן) הבינו ב-NIAIDשוירוס השפעת משתנה משנה לשנה. לנוחותיותכם – מצרף לכם את צילום המסך של מה שנכתב ב-NIH.
שנת 2013
מאז אותה השנה – הפוקוס והדגש של ה-NIAIDעל תחום החיסונים לשפעת רק הולך ועולה. בשנת 2013 במסגרת הדו”ח השנתי מציינים כי כ-24,000 בני אדם אמריקאים מתים כתוצאה מהשפעת מדי שנה. בארגון מגדירים את הצורך במציאת חיסון אוניברסלי לשפעת כעדיפות מדעית עליונה (top science priorities). עוד מציינים שם כי חיסון אוניברסלי יהווה שיפור יוצא מן הכלל ביחס לחיסון הקיים כיום לשפעת העונתית.
שנת 2014
בארגון הבריאות האמריקאי מציינים כי מבוצע תהליך משמעותי לפיתוח חיסון אוניברסלי לא רק לשפעת עונתית אלא גם לשפעת מגפתית. בארגון ציינו כי בוחנים מספר דרכים נוספות לפיתוח חיסון אוניברסלי לשפעת עונתית.
שנת 2015
ה-NIHID מקדיש פרק מיוחד לתחום השפעת ומציין כי התקציב לכך בשנה הזו הוא 118 מיליון דולר בדומה לשנת 2014. ב-NIAID מציינים כי בוחנים ביצוע מספר ניסויים קליניים עם מספר מועמדים מבטיחים
שנת 2016
כאן לראשונה יש רמז לחברת ביונדווקס. בדו”ח השנתי מציין ה-NIAIDכי הוא מתכנן שני ניסויים קליניים שלב 2 כנגד שפעת העופות הקרויה גם H7N9. הדבר דומה במאפייניו לדיווח שהוציאה ביונדווקס ב-2 בספטמבר 2015 – ניסוי בשיתוף עם ה-NIAIDובמימונו. בניסוי ייבחן החיסון של ביונדווקס כחיסון מקדים לפני הניסוי המגפתי.
יש כאן שני דברים: 1. בשום מקום ב-NIAIDלא נאמר השם ביונדווקס. 2. ה-NIAIDציין כי ישנם שני ניסויים. לא ברור גם מי החברה השנייה שעושה ניסוי דומה, אבל זה מצביע שביונדווקס לא לבד. ה-NIAIDזורק הרבה כדורים באוויר במטרה למצוא חיסון אוניברסלי כנגד שפעת העופות ומאמין במספר חברות בתחום.
סיכום
בהחלט קיים סיכון כי הניסויים של ביונדווקס לא יצליחו ושחברה אחרת היא זו שתצליח לפתח חיסון אוניברסלי שיטפל אחת ולתמיד בתחום השפעת וייקח את השוק. עם זאת, אי אפשר להתעלם מן העובדה כי מדובר בצורך עולמי ובעיה שכיום אין לה פתרון. יש כאן גוף אמריקאי שמאמין בפרוייקט ובמוצר של ביונדווקס ונותן לחברה צ’אנס ומשקיע כסף רב בכך. אני מקווה מאוד שביונדווקס תצליח בניסוי הקליני (שיחל בחודשים הקרובים), דבר אשר יסייע לחברה בעתיד ויהדק את קשריה עם ה-NIAID- ולשנות את אופן הטיפול בשפעת.
עם כעשרה מיליון דולר בקופה ושווי שוק של 44 מיליון שקל – שוק ההון מתמחר את כל הפעילות של ביונדווקס לאורך השנים האחרונות בכ-2 מיליון דולר. האם זה הוגן? האם זה נכון? אני מציע שאת החשבון לגבי זה – תעשו בעצמכם. לדעתי האישית יחס הסיכוי-סיכון כאן הוא לטובת המחזיקים – גם אם תידרש המתנה ארוכה לתוצאות הניסוי הקליני שתתרחש בעוד חצי שנה.
גילוי נאות: אין בנכתב לעיל המלצה לפעולות בניירות ערך. הכותב אינו מחזיק במניות המוזכרות בכתבה ולא מתכוון לפעול בנייר בימים הקרובים
[…] < לכתבה המלאה […]